Lokalna radiówka czy Plus/CP lub Play

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
renvin
Użytkownik forum

Lokalna radiówka czy Plus/CP lub Play

Post autor: renvin »

Cześć wszystkim! Skończyła mi się umowa z Cyfrowym Polsatem i zastanawiam się nad alternatywą. Do tej pory posiadałem pakiet 9GB, który ledwo wystarczał. Kupiłem go razem z routerem edimax lt 6408n, modem huawei e398, antena zewnętrzna AK C1/800/900. Antena umieszczona na samym szczycie budynku pozwalała na osiągnięcie 10Mb/s, jednak często zrywało połączenie. Na samym modemie w budynku osiągam jakieś 2-3Mb/s.

Chciałbym wybrać o wiele większy pakiet, gdyż zwiększyły się potrzeby, jednak ważne jest również stabilne połączenie.

Zastanawiam się nad trzema wariantami:
1. internet radiowy od lokalnego dostawcy, u sąsiada 500m po prostej jest nadajnik, na którą moja antena byłaby skierowana. Cena to około 85zł 10mb/s , jednak bez limitów i na czas nieokreślony, więc w razie czego zrywam bez problemu, cena 8Mb/s około 65zł
2. Internet Cyfrowy Polsat oferta domowa ODU/IDU 50GB za 25zł + 10 zł mieś. za router i modem
3. Internet Cyfrowy Polsat/ Plus mobilny pakiet 50GB 30/40zł z modemem Huawei B315 lub ZTE MF283 plus dokupienie lepszej anteny zewnętrznej za około 200zł np.: http://skroc.pl/antena
4. Internet na kartę Play plus pakiet za 45zł nielimitowany (100GB).

Nie znam się na tych rozwiązaniach, dlatego potrzebuję pomocy, ponieważ nie chcę aby rodzice mieli ponownie kłopoty z internetem (to oni go głównie użytkują, ja czasami przejazdem). Rodzice nie grają w gry, głównie potrzebują do pobierania dokumentów, przeglądania stron, czy obejrzenia jakiś filmików na YT.

Oferty z Cyfrowego Polsatu i Plusa wychodzą bardzo tanio, ponieważ mam Telewizję od nich z multi roomem, więc jeśli miałoby być ODU/IDU to musiałoby obsługiwać multiroom (dwa TV).

Mapa położenia i najbliższych nadajników(przybliżyłem na miejsce niedaleko faktycznego położenia)
http://skroc.pl/08b84

Prosiłbym o pomoc, najbliższy nadajnik z mapy wydaje się być w większej miejscowości (na P) od Play'a ok. 6km w linii prostej. Nie wiem z którym obecnie łączył się Cyfrowy Polsat, wydaje mi się, że w Ozo.
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Lokalna radiówka czy Plus/CP lub Play

Post autor: MKwiatusz3K »

Masz około 6km do najbliższych BTS LTE od Plusa na LTE800 i to chyba będzie najlepsza opcja dla Ciebie.
zamiast oferty Cyfrowego Polsatu lepsze są z Plusa, w Polsacie masz beznadziejny zestaw ODU/IDU którego nikt nie poleca i działa z tylko na LTE 1800Mhz którego u Ciebie nie ma !!!
Możesz się tez pokusić o oferte LTE od Orange która polecam, za 34złmc przez 6mc i później 69,90zł masz 170Gb i darmowe nielimitowane noce w godz 0-8, ale wymagana będzie antena dualna na LTE na dachu.
Co do Play najlepsza cenowo ale ten nadajnik LTE 1800/2100 może nie być jeszcze aktywny tak jak i umnie pojawił się dopiero w zeszłym miesiącu na wykazach i może potrwac zanim go uruchomią

Radiówkę odradzam, przerabiałem to i kilku znajomych przerabia teraz. Minusy to wspólne IP, co utrudnia pobieranie z popularnych serwerów i granie w gry online, jakoś nawet na 5Ghz tez potreafi być daleka ideałowi a 8Mb/s żadko będziesz osiagac jak będzie dużo ludzi siedziało na łączu :( Dosyć czesto usuwanie usterek przez serwis firmy trwa wieki
renvin
Użytkownik forum

Zastanawia mnie ten Play, bo 100GB to wystarczające tym bardziej, że nikt w nic nie gra online, a jakieś wideo jest pobierane raz na miesiąc, więc byłoby to aż nadto. Jeśli podjechałbym pod nadajnik z telefonem z LTE i kartą Play z internetem i załączyłby mi LTE to oznacza, że nadajnik działa? Czy lepiej odblokować modem, który posiadam, włożyć w niego kartę i z laptopem tam podjechać i zobaczyć w LTEWatch parametry połączenia?

Orange wydawałby się spoko, kupię starter i też przetestuję. W obu przypadkach musiałbym dokupić zapewne antenę, bo router Edimaxa mimo wielu narzekań u mnie się sprawdza, więcej problemów jest przez tą antenę, która nie daje super zysku (chociaż 2, a 10mb/s to jest jakiś zysk na 10m przewodu).

Virgin w telefonie łapie mi na zewnątrz budynku od 3-10 mb/s, więc może faktycznie, jeśli działa ten BTS to kupić antenę do obecnego zestawu(odblokować go) i dalej go używać?
renvin
Użytkownik forum

Przepraszam, że post pod postem.

Play niestety odpada, nadajnik na razie nie jest uruchomiony. Sprawdziłem siłę sygnału i obecnie na tym zestawie od CP mam od -97 dBm do -85 dBm. Z orange ciekawa jest oferta z samą kartą 30 zł przez 6 mieś, a potem 60zł za 75GB i brak obcinania prędkości po przekroczeniu do kolejnych 100GB (tak wnioskuję z umowy). W tym tygodniu kupię kartę orange z internetem LTE na próbę i zobaczymy czy cokolwiek pokaże na moim zestawie. Do nadajnika T-mobile mam 6km w linii prostej. Rozumiem, że wtedy jest konieczna antena na 1800MHz ? Warto kupić taką na spróbowanie i sprawdzić jaki jest zasięg na moim zestawie?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

BTS-y LTE1800 Parzęczew i Ozorków, Łęczycka 13 działają. Na E398 należy wymusić połączenie tylko LTE. Posiadana antena to tłumik jeśli chodzi o działanie na 1800MHz. Aby spróbować skorzystać z LTE1800Play potrzebujesz anteny Dual LTE 1800MHz. Jeśli chodzi o LTE w Plusie to działa któryś z BTS LTE1800 Mobylandu w Ozorkowie( są 3 pozwolenia). Pewny jest zasięg LTE ale z BTS-a LTE800 Sferii w Ozorkowie,raczej Łęczycka 57. W Parzęczewie pewnie tylko pozwolenie. Dokładne dane uzyskasz na http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100 ... start=4020 ,zresztą zadałeś tam pytania tylko w innym dziale. Swoją drogą trochę przespałeś zmianę oferty z CP. Jeśli chodzi o Orange i T-Mobile to zasięg LTE jest z BTS-a NetWorks w Ozorkowie, Łęczycka 5/7. Antena Dual LTE 1800MHz.Na takiej antenie wypróbujesz wszystkich operatorów jeśli chodzi o LTE1800.( Play z Ozorkowa, Parzęczewa . Orange i T-Mobile z Ozorkowa a Plusa z LTE1800Mobylandu w Ozorkowie).
renvin
Użytkownik forum

Ok, dowiem sie, które nadajniki sa wlaczone w okolicy z Plusa. Ten w Parzeczewie T-Mobile nie nadawalby sie do oferty Orange, jesli faktycznie działa? Czemu przespałem z CP? Wczesniej dzwonili i nie mieli ciekawej oferty, chcieli wcisnąć odu/idu.

Dziękuję Panowie za zainteresowanie tematem, ponieważ sam sie pogubilem.

Jesli nadajnik z T-mobile nie działa w Parzeczewie to lepiej brać Plusa i nastawić na Parzęczew, jesli sie da lub Ozo na 1800MHz? Czy mimo wszystko Orange jest lepsza opcja?

Antenę na 100% wymienie, jednak modem i router bym zostawil będąc w Orange a w Plusie wymienilbym na Huawei b315.
renvin
Użytkownik forum

Pozwolę sobie jeszcze dodać, że ten masz T-mobile w Parzęczewie za wiaduktem mijam co jakiś czas i widzę go od siebie z okna z domu, stoi już tam parę miesięcy, więc zakładam, że działa. Chyba zaryzykuję z tą anteną i sprawdzę ten Internet z Orange i Plusa (Play też uwzględniam, ale obstawiam, że nadajnik w Parzęczewie nie zostanie uruchomiony do końca tego miesiąca).

Prosiłbym o połączenie postów.
matek451
Guru bezprzewodowy

BTS LTE1800Play w Parzęczewie działa.
renvin
Użytkownik forum

Właśnie przejeżdżałem dzisiaj obok nadajnika (tego za wiaduktem) i złapałem LTE na telefonie (Virgin Mobile) 35Mb/s. Virgin korzysta tylko z Play i T-mobile, Play ma spory pakiet i jakby chodził byłoby super i bez zobowiązań, więc jak kupię samą kartę internet to powinno być OK? Czy ta antena będzie okej, czy szukać czegoś innego:
http://allegro.pl/antena-lte-dualna-15d ... 81834.html

W przyszły weekend będę testował jak działa orange, mój virgin i obecny kończący się CP, więc chciałbym coś w miarę szybko zamówić. Skoro jest w miarę blisko BTS 1800MHz to nawet nie patrzę na te z 800MHz, mam nadzieję, że uda się złapać.

E: Jeszcze zapomniałem, gdzie dostanę tanio przejściówki z tego kabla SMA na FME, czy lepiej od razu kupić z SMA na TS9 (modem Huawei e398)? Chociaż muszę jeszcze sprawdzić (wrzucę ZDJ), bo wydaje mi się, że mam przewód do tej anteny od CP SMA, chyba że są tak podobne te wejścia, bo przejściówka na TS9 wygląda podobnie.
renvin
Użytkownik forum

Panowie, podsumowując:
- Nadajnik Play w Parzęczewie (1800MHz)
- Nadajnik Plus w Parzęczewie (800MHz)
- Nadajnik T-mobile w Parzęczewie (1800MHz) - tutaj obstawiam, że działa bo stoi od dłuższego czasu, ale musiałbym zweryfikować (spróbuję wypytać na infolinii Orange)

Dalsze nadajniki w Ozorkowie to już odległość po ~8km.

Lepiej wziąć antenę 1800MHz i testować Play/Orange i dla próby ustawić na Ozo w poszukiwaniu Plusa 1800 czy od razu brać 800MHz przetestować czy działa stabilnie i wybrać ofertę Plusa?

Podsumowałem oferty i patrząc na pakiety zbliżone do Play'a, to miesięcznie najtaniej wychodzi Plus, potem Play i Orange, różnic wielkich nie ma dlatego stawiam na stabilność.

Antenę ewentualnie 800MHz też od Cybertecha najlepiej? Czy nie zawracać sobie głowy i mimo wszystko brać 1800MHz najpierw,a tamto pasmo zostawić w razie W?:)

Swoją drogą Play na kartę działa nie ważne czy LTE czy 3G?
renvin
Użytkownik forum

Panowie, moje podsumowanie po montażu anteny Dual LTE od Cybertecha:
Obrazek

Taki wynik otrzymałem po zamontowaniu anteny 10m kabla na modemie e398, następny po lekkiej zmianie anteny:
Obrazek
oraz po zamianie miejscami wejść w modemie:
Obrazek

Prędkości oscylowały w okolicach 10-20Mb/s:
Obrazek

Teraz Orange:
Niestety nie złapałem LTE, ale jutro za widoku przestawię antenę bardziej na wschód, ponieważ wydaje mi się, że przestrzeliłem lekko nadajnik (zaraz sprawdzę, z którym łączył się modem w HSPA+:
Obrazek
Prędkość była również zadawalająca:
Obrazek

Jednak obecnie wygląda to tak (modem podłączony pod router edimax 6048)
Obrazek

A teraz moje pytania, uwagi. W co lepiej pójść? Wydaje mi się, że warto kupić RBM (podesłałby ktoś instrukcję taniego LTE na PW?) i sprawdzić czy ładnie będzie chodzić jak Play. Druga opcja to pozostać przy Play i nie zmieniać routera - w edimaxie nie ma wymuszania samego LTE, jest możliwość LTE/HSPA+, więc trochę lipa w przypadku RDM, bo może podst. pakiet zjadać.

Jaki router z wbudowanym modemem oprócz b315 ma wejście SMA? Warto szukać czegoś innego? CHciałbym zrezygnować z zew. modemu, bo to i tak internet domowy, więc lepiej jakby router miał wbudowany (no i brak przejściówek to też+).

Jak oceniacie parametry mojego internetu? Warto się pakować w Play LTE? Niestety po podpięciu do routera nie jestem w stanie uruchomić LTEWatch( mimo wpisania admin/hasło (moje hasło), nie mam pojęcia czemu). Jest jakiś inny program, który przez wi-fi mi to sprawdzi?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Większych obrazków nie dało się wstawić :dobani:
Nie pomagam na PW!
renvin
Użytkownik forum

Mogę zmienić na miniatury, jednak wydaje mi się, że obrazki aż tak duże nie są i wszystko od razu widać.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

renvin pisze: Jak oceniacie parametry mojego internetu? Warto się pakować w Play LTE? Niestety po podpięciu do routera nie jestem w stanie uruchomić LTEWatch( mimo wpisania admin/hasło (moje hasło), nie mam pojęcia czemu). Jest jakiś inny program, który przez wi-fi mi to sprawdzi?
Nie warto, RBM możesz nabyć jako tanie dodatkowe zabezpieczenie dostępu, lecz nie warto iść w podstawowy dostęp na tej sieci w Twoim przypadku (zbyt kiepskie wskaźniki sygnału na modemie-jak dojdą jakieś okresowe przeciążenia sieci, będzie tragedia). Co do modemo-routera- jak chcesz wyrzucić trochę kasy to możesz kupić (osobiście posiadam B593 i leżakuje, bo na routerze z OpenWRT i E3276 osiągam identyczne prędkości sieci).
jareq
matek451
Guru bezprzewodowy

Za 5 zł/m-c dysponując E398 i anteną Dual LTE na 1800MHz to grzech nie skorzystać z RBM na kartę z Darmowym Internetem LTE. Korzystać póki jeszcze promocja trwa. Koszty wręcz śmieszne, szczególnie teraz gdy można migrować Z Fakt Mobile z RWK na RBM5 z RWK. Póki co korzystaj , jak promocja się skończy pomyślisz co dalej. Przecież to zero ryzyka a lepszej, tańszej alternatywy nie masz.Na temat RBM i migracji z Fakt Mobile poczytaj moje posty.
renvin
Użytkownik forum

Dzięki za odzew. RDM jedynie obawiam się ze względu na brak możliwości wymuszenia LTE w routerze, a LTEWatch mi nie chce działać na żadnym komputerze, więc nie mam jak sprawdzić czy na 100% łapie się LTE.

Poczytam o tym RBM, starter jest już w drodze, jednak może warto kupić te z alledrogo (chociaz różnicy nie dostrzegam)?

Nic oprócz Play'a i Orange wybrać nie mogę, a w sumie wiązać się umową po przygodach z CP średnio mi się widzi. Spróbuję jeszcze inaczej ustawić antenę i zobaczymy jak Play będzie łapał. Play mi ciut bardziej odpowiada niż RBM ze względu na działanie w 3G- nie musiałbym się o nic martwić. A tak to muszę rodzicom to odpowiednio poustawiać. Im te 10Mb/s wystarcza do poczty, przeglądania stron, więc tylko większy pakiet danych jest potrzebny.
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie warto kupować żadnego z Allegro cz y brać tego RBM darmowego, tylko kupić kalendarz Fakt 2016 za 5 zł i starterem Fakt Mobile a dalej poczytać moje posty i instrukcję jak migrować na RBM na kartę i uzyskać RWK na RBM5 viewtopic.php?f=10&t=44006&p=515036#p515036 . Do kupienia w salonach prasowych itp. Jak nie wypali z zasięgiem LTE to zawsze skorzystasz z Play Internet na Kartę i 3G z UMTS900. Ale nie licz na 10Mb/s, teraz to nie możliwe, sieć UMTS900 z HSPA+ tego nie gwarantuje i jest przeciążona. Ale to wszystko oferty pre-paid więc w razie czego karta do kosza.
renvin
Użytkownik forum

Zrobiłem testy jeszcze raz, Orange złapało LTE ale było wolniejsze od 3G - jakieś 10Mb/s. Za to zaskoczył mnie pozytywnie wynik Play poprzez Router 17Mb/s DL i 7Mb/s UP, no i wydaje mi się poprawa sygnału:
Obrazek

Niestety byłem w najbliższych sklepach i wszędzie brak tego kalendarza, jest jakiś Fakt z kalendarzem sportowym ale to nie to. Pozostanę przy obecnym zestawie, ale będę polował na b315 w dobrej cenie <300zł.

Ps Gdzie najlepiej kupować doładowania? Allegro czy jakiś portal?
matek451
Guru bezprzewodowy

B315 za małą kasę są na OLX ale wiadomo , że mogą być problemy z wysyłką itp. W Łodzi kalendarze ze starterami Fakt Mobile są, spróbuj w Ozorkowie, na jakiejś stacji. A parametr RSSI całkiem niezły, antena działa . Uzyskane prędkości też nie złe, a jak na samym modemie ?
renvin
Użytkownik forum

Na samym modemie było może o te 2-3 Mb/s DL więcej UP 1-2 Mb/s więcej, wcześniej ta różnica była większa. Jutro będę w Łęczycy i Poddębicach to może tam się uda, a jak nie to po nowym roku w Łodzi gdzieś go dorwę :)

Włączyłem też wymuszanie 3G Play i na samym modemie miałem ok 7Mb/s DL i 0.1Mb/s Up (strasznie słabo).

Poza b315 jest coś z modemem wartego uwagi? Zależy mi na wymuszaniu LTE i stabilnej pracy, no i złącze SMA.
ODPOWIEDZ