Internet LTE - Wisła Wielka (jez. Goczałkowickie)

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
5zymonn
Użytkownik forum

Internet LTE - Wisła Wielka (jez. Goczałkowickie)

Post autor: 5zymonn »

W styczniu przeprowadzam się do w/w miejscowości. Dotychczas byłem pewien że skorzystam z jednej z lokalnych sieci radiowych, niestety rzeczywistość to zweryfikowała :-) - bardzo słaby sygnał. Teraz panicznie szukam jakiejś alternatywy w postaci LTE. Czy ktoś w tej okolicy korzysta z internetu w tej formie w domu?

Czy ktoś używa plusa "bez limitu"? Z tego co rozumiem operator zabezpiecza się FUP'em ale podobno nie ma problemu z ograniczaniem transferu w plusie. Niestety umowy ma jedynie na 24 miesiące, co jest przerażające. Orange z kolei ma na 12 miesięcy.

W telefonie mam PLAY'a, czasem mi wskakuje LTE, w domu tylko H+.

Bedę wdzięczny za info :-).
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Internet LTE - Wisła Wielka (jez. Goczałkowickie)

Post autor: matek451 »

Skąd ta panika ? Nie masz żadnych problemów z zasięgiem TE u wszystkich operatorów. Przy ofertach ze sprzętem musisz się liczyć z umową na 2 lata. Zasięg LTE w Play masz Z BTS-a LTE1800 Pszczyna -Koło Antoninka. Orange i T-Mobile korzystają z BTS-a NetWorks LTE1800 Pszczyna -Zdrojowa 2 lub innych z centrum Pszczyny. Na koniec Plus/CP posiada zasięg z BTS-a LTE1800Mobylandu Pszczyna, Cieszyńska 2. Zapewne dociera też zasięg LTE800Sferii z Pszczyny( tu prędkości dużo słabsze). Co do ofert to póki co działa internet LTE na kartę w Play za 45 zł za bez limitu za 45 zł/m-c i RBM na kartę z Darmowym Internetem LTE bez limitu za 5 zł/m-c. Sprzęt kupujesz sam, koszt od 100 za E3372 do 400 zł za B315s-153. Do tego antena Dual LTE1800MHz za 200 zł. Oferty na umowę korzystne w Plusie jeśli możesz skorzystać z SmartDom3( rabat 50%). FUP ostatnio poluzowany ale zapisy w umowie pozostały. Korzystna ofertę ma teraz Orange( regulamin jasny ).
5zymonn
Użytkownik forum

WOW :) to jest bardzo wyczerpująca odpowiedź. Dzięki będę sprawdzał wymienione opcje.

Zależy mi na publicznym IP więc prawdopodobnie będę myślał o Plus/CP. Podobnie z modemem, wezmę chyba modem i router osobno - żeby mieć większy wybór. Gdzieś wyczytałem że przy wykupie publicznego IP, trzeba zmieniać APN a wtedy internet nie jest już limitowany - mit czy prawda? :-)

W chwili obecnej podgląd na system alarmowy mam przez Virgin Mobile (300mb za darmo co miesiąc) i raspberry Pi (jako router) który łączy się do VPS (na którym postawiłem serwer openVPN) i w ten sposób mam połączenie do domu. Ale na dłuższą metę wolałbym łączyć się bezpośrednio.

edit: na dodatek wygląda na to że mój leciwy router mr3220 jest kompatybilny z tym modemem (E3372s-153)
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli chodzi o Plus to w ofercie ze sprzętem nie bierze się modemu E3372, zapłacisz za niego 3 zł i potem 21x10 zł=213 zł na dodatek to HiLink i do twoich zastosowań gorsze rozwiązanie( z routerem będziesz miał podwójny NAT). Tymczasem modem wart około 120 zł i . Lepiej wziąć B315s-153 i sprzedać za około 400 zł. Samemu kupujesz modem E3372s-153 wersja zwykła i do niego router . np. Netgear WNDR-4300 za 199 zł.. Po zmianie FW na alternatywny OpenWRT z LUCI można na nim zyskać obsługę E3372 i wymagane przez ciebie funkcje ( Na forach i tutaj jest mnóstwo informacji.Co do oferty Plusa i publicznego IP warto zapytać u nich. http://www.plus.pl/dla-firm/uslugi/publiczny-adres-ip o ile z dynamicznym nie ma ostatnio problemu to ze statycznym brakowało puli adresów. Tak jak pisałem jeśli masz TV sat w CP lub telefon z Plusa to możesz skorzystać z programu SmartDom czyli zniżki na abonament internetowy. Stary MR-3220 nie najlepiej się nadaje do obsługi modemu E3372.
5zymonn
Użytkownik forum

OK dzięki ponownie :-). Zakupów sprzętu u operatorów raczej staram się unikać jak ognia, tak samo jak umów 24miesiące. Jak nie będzie wyjścia to będę kombinował jak mówisz. Statyczne IP nie jest mi potrzebne, byleby było widoczne na zewnątrz, dyndnsy załatwią sprawe.
Obrazek
5zymonn
Użytkownik forum

Kompletuje sprzęt ;-) zamówiłem już E3372 w wersji tradycyjnej, teraz jeszcze szukam anteny. Czy taka antena

http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html

będzie OK? Z tym zestawem przeprowadziłbym testy, zanim wybiorę operatora :-).

Czy te anteny "pokojowe" LTE są coś warte? BO najchętniej całość poskładałbym w kotłowni (na parterze, nie pod ziemią), niestety nie pomyślałem o tym wcześniej i na dach mam wyprowadzone tylko kabel BNC (na sat) i skrętke - bo planowałem sieć radiową początkowo. Ten kabel z anteny będę musiał jakoś pod dachówkami przepchać. Ale domyślam się że taka antena kierunkowa na dachu daje dużo większy zysk.
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Antena do E3372 http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html , kabel do 10m . Oczywiście nie kupuje się śmieci sprzedawanych przez handlarzy chińszczyzną po kilkanaście $ szumnie nazywanych antenami LTE. Antena tylko na zewnątrz.
5zymonn
Użytkownik forum

OK, to mam komplet czekam na sprzęt i będę testował :-). Jeszcze raz dzięki za błyskawiczną pomoc!
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Skoro masz skrętkę na dachu to może warto pomyśleć o routerze w puszce na dachu zasilanym przez PoE?
5zymonn
Użytkownik forum

Myślalem o tym też już :-). Skróciłbym też kabel od anteny do minimum. Antena przyjdzie z 10m kablem, czy ewentualnie mogę go we własnym zakresie skrócić, czy wymagana do tego jest jakaś "zaciskarka" ?
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Skrócić można, ale aby zarobić złącza potrzebna jest zaciskarka by zrobić to odpowiednio i trwale. Jeśli zdecydujesz się na taką opcję montażu to zastanów się czy nie lepiej wymienić anteny na taką, która ma złącza N i nie brać kabla antenowego (w Cybertechu to możliwe).

Nie wiem jak duże dystanse są między wejściami antenowymi, ale (zapewne tracąc gwarancję), można przykleić puszę na tyle anteny i podłączyć do anteny bezpośredni odpowiednimi konektorami (N - CRC9).

Oczywiście to pomysł, niestety nie miałem w ręku tej anteny, nie wiem czy konektory będą na tyle długie, aby sięgnąć w jedną i drugą stronę. Również nie wiem czy wejdzie jakaś puszka na tył tej anteny (na pewno trzeba ją odpowiednio uszczelnić, przylepić/przykręcić).

Wkładając do puszki router musisz pamiętać, że trzeba go zasilić i to razem z modemem przez PoE. Może być potrzebny jakiś stabilizator dostosowany do napięcia routera z odpowiednim zapasem amperów. Oczywiście trzeba zastanowić się jaki router, ale na TP-Link raczej bym nie stawiał.

Złącza antenowe CRC9 (w Huawei E3372) nie należą do najlepszych więc warto je jakoś pewniej przytwierdzić np. kawałek przykleić klejem na ciepło (nie wiem czy się w lecie ten klej nie zacznie topić - trzeba sprawdzić specyfikację kleju). Podobnie USB. Pamiętaj również, że sprzęt tego typu jest przeznaczony do pracy w domu, w dużo węższym zakresie temperatur pracy. Lepiej byłby sprawić jakiś sprzęt do M2M, ale to spore koszty.

Trochę to strasznie wygląda, ale lepiej o tym napisać. Dalej musisz sam decydować. ;)
5zymonn
Użytkownik forum

Dziękuje za info. Antenę już zamówiłem z 10m kablem, w razie czego będę kombinował. O większości tych rzeczy które napisałeś mam świadomość (napięcie, temperatura itd.) także jeżeli się zdecyduję na ten krok to jakoś rozsądnie :-). Tak czy inaczej, jeszcze nigdy w życiu nie widziałem żeby na jakimś forum po zadaniu pytania, zamiast dostać "w twarz" wielkimi literami SZUKAJ, otrzymuje same bardzo dobre i wyczerpujące odpowiedzi :-). Niesamowite....jeszcze raz dzięki wam za pomoc. Z grzeczności jak dostanę sprzęt, to pochwalę się wynikami, czy coś z tego wyszło. Najważniejsze żeby był sygnał sensowny, z tego co widzę to najbliższe nadajniki mam 5km od siebie, router to już sprawa drugorzędna.
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Masz rację, najpierw testy sygnału i operatorów. Później dalsza zabawa. Powodzenia.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ciesze się. :) Testuj i chwal się jak wyszło. W razie czego wracaj i będziemy dumać co zrobić - co dwie... wiele głów to nie jedna. ;)
5zymonn
Użytkownik forum

Przez święta "postrzelałem" anteną w różne strony, póki co z okna z piętra bo chciałbym rozeznać temat zanim wyjdę z anteną na dach - pogoda nie sprzyja eksperymentom ;-). Szczerze mówiąc nie jestem w stanie połapać się do którego nadajnika jestem podłączony. Nic, ale to kompletnie NIC z tych CID nie wyskakuje mi z bazy BTSearch. Na przykład, obecnie skupiłem się na "plusie". Wycelowałem sobie antenę nad jeziorem na południe, w TNI ustawiłem LTE 1800, informacja jaką dostaje to CID: 35075 , LAC: 21405. Nigdzie nie mogę znaleźć takiego nadajnika, ani w TNI (sciągnąłem całą dostępną bazę BTSow) ani na btsearch. Rzecz w tym że zanim na mrozie będę sterczał z anteną na dachu, chciałbym mieć pewność że kierując antenę w odpowiednią stronę celuje w ten nadajnik który chce. Mogę podać też inne CID który mi wyskakują, ale nie znalazłem żadnego z nich w bazie.

Tak nawiasem mówiąc, raz przy dobrej pogodzie miałem ponad 80% sygnału i około 20-30mbit - z okna , jeszcze nie z dachu. Także to daje nadzieję na jakiś w miarę sensowny net :-).
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Prędkości 20-30 Mbps to już sensowny net. ;)

Niestety w bazie nie ma danych stacji bazowych. Jedyne wyjście, aby mieć pewność gdzie się celuje to podjechać pod każdą stację bazową w okolicy, spisać CID i LAC dla danych częstotliwości.
5zymonn
Użytkownik forum

OK czyli jeżeli podjadę pod stację bazową włączę laptopa z modemem to na 100% połączy mi się on ze stacją pod ktorą stoje? Pytam dla pewności, bo to może nie być takie oczywiste ;-).
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Niekoniecznie. Jak będziesz za blisko to może nie być sygnału. Najpewniej jest gdy z włączonym pomiarem przejdziesz w około stacji bazowej i będzie się zmieniała jedynie końcówka CID. Wtedy to będzie ta stacja.
5zymonn
Użytkownik forum

Wlazłem dzisiaj w końcu na dach, zaopatrzony z obejmę na komin, maszt, antenę, laptopa i modem ;-). W temperaturze -5 spędziłem chyba łącznie ze 3 godziny, bogu dzięki ze nie wiało za bardzo....czego to człowiek nie zrobi dla internetu....eh... ;-) ale do rzeczy.

Z moich pomiarów wynika że ten inernet LTE (komórkowy) jest bardzo "niestały". To znaczy w jednej chwili mam 4 mega, a chwilę potem już 15 - 20 i znowu 3-4.... nie mam za dużo doświadczenia z internetem bezprzewodowym, to normalne?

Kręciłem anteną w różne kierunki, z zasięgiem nei było raczej problemów (reguły 90%), kupiłem startery nju mobile, plus, play (mam w telefonie) i t-mobile (nie ma go w tym zestawieniu, ogólnie tmobile jakoś nie bardzo). W TNI ustawilem tylko LTE i zakres 1800.

Ostatecznie wybrałem jeden kierunek gdzie większość operatorów miała całkiem dobry zasięg (około 90%). Jako test zacząłem np. pobierać obraz ubuntu i kręcąc anteną patrzyłem jak leci ;-) oraz speedtest, przyjmowałem różne metody testowe, co (przypominam) przy mrozie nie było łatwe .

Obrazek

ORANGE (nju mobile)

TNI
Obrazek
SPEEDTEST
Obrazek

PLUS
TNI
Obrazek
SPEEDTEST
Obrazek
SPEEDTEST2
Obrazek

PLAY - zdaje się zwycięzca dzisiejszej zabawy
TNI
Obrazek
SPEEDTEST
Obrazek
SPEEDTEST2
Obrazek

Tadaaaaa ;-). Zarówno play jak i plus oscylowały raczej w okolicy 90-93% siły sygnału. Play z kolei był bardziej stabilny jeżeli chodzi o szybkość. Tak jak pisałem w plusie tutaj widać np. 10 mega, ale czasami było to 25 mega, a czasami 3 mega. Z kolei w play było to między 40-50 w miarę stabilnie.

Co o tym myślicie? :-) Będzie coś z tego?
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Modem LTE masz, antenę też. Na dodatek testy Play wypadły OK, BTS nie jest przeciążony czyli pozostaje zakupić starter Fakt mobile , doładować za 5 zł. Uzyskać RWK na nim, po czym migrować kodem*163# na taryfę RBM5 z RWK. Po czym doładować za 25 zł i włączyć usługę Darmowy Internet LTE bez limitu w Play. Potem koszt to 5 zł/m-c. Korzystaj póki trwa promocja.
5zymonn
Użytkownik forum

OKi, jeszcze muszę zaopatrzyć się w router, prawodpodobnie tego netgear'a wspominanego na początku wątku, mam nadzieje że będzie działał dobrze z tym modemem w parze :-).

Z tym starterem teraz to takie łatwe? Czytałem że trzeba jakieś telefony do konsultantów załatwiania.... ;-).

Jeszcze staram się doczytać na ile "wiarygodne" jest ten brak limitu, bo w tego co widzę to tylko do 100gb. Dobrze ze przynajmniej w playu mogę jeszcze kombinować na kartę a nie muszę ładować się w umowę na 2 lata....
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

100GB jest z pełna prędkością potem 2Mb/s. ale operator nie trzyma się tak sztywno limitu. A jak za mało to kupujesz 2 karty Fakt Mobile( są dostępne za 4,99 z Kalendarzem Fakt 2016. Potem robisz wymienione czynności( jak nie wiesz jak to pytasz) i korzystasz. Jak pierwsza zwolni wkładasz drugą i jedziesz dalej.Przy tych kosztach stać cię :)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Starer Playa mozna kupic za 3-4 zl to wyjdzie taniej ;)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
5zymonn
Użytkownik forum

Dokładnie, w tej cenie mogę mieć 10 starterów ;-) - koszt taki jak powiedzmy normalny abonament internetowy.

OK jutro szukam Fakt Mobile w kioskach, dzięki!
Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

onken pisze:Starer Playa mozna kupic za 3-4 zl to wyjdzie taniej
1-2zł na rok.
Nie pomagam na PW!
5zymonn
Użytkownik forum

Kurczę ten router coś podrożał ostro... ;/ WNDR-4300. Dostepny tylko w media markcie za 199, niestety nie na sląsku.

edit: znalazlem jeszcze za 229, ale może być z ekspozycji.... podjade jutro i sprawdzę :-) http://www.euro.com.pl/routery/netgear-wndr4300.bhtml

edit2: media markt nie wysyła tego - prawdopodobnie też ostatnie sztuki z ekspozycji.
Ostatnio zmieniony 2016-01-17, 00:11 przez 5zymonn, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Ta cena to promocja, wcześniej był droższy. Cena jak za taki router z Dual Band normalna. Kup wysyłkowo. Ewentualnie w Saturnie lub Euro (tam był za 229 zł)
5zymonn
Użytkownik forum

Pytając już na przyszłość ;-) rozumiem że ładuję to

luci-15.05-ar71xx-nand-wndr4300-ubi-factory.img

przez panel gui w routerze, tak jak zwykły update firmware?
Obrazek
5zymonn
Użytkownik forum

Szybki wypad do skepu, WNDR4300 nabyty w rtv euro agd za 229zł, kalendarzyk z fakt mobile także, teraz muszę zmienić firmware i taryfę na RBM5. Niestety modem zostawiłem w innej lokalizacji (w domu) także dopiero w piątek sprawdzę jak to wszystko gra, ale kartę i firmware przygotuję sobie wcześniej :-)
Obrazek
5zymonn
Użytkownik forum

5zymonn pisze:Szybki wypad do skepu, WNDR4300 nabyty w rtv euro agd za 229zł, kalendarzyk z fakt mobile także, teraz muszę zmienić firmware i taryfę na RBM5. Niestety modem zostawiłem w innej lokalizacji (w domu) także dopiero w piątek sprawdzę jak to wszystko gra, ale kartę i firmware przygotuję sobie wcześniej :-)
edit: zleciłem migracją na rbm5 prezz 163, też bez problemu, czekam na koniec przeniesienia :-).

edit2: Jeszcze ostatnie pytanka :-). Aktywowałem ten internet LTE, jak rozumiem te 5 zł na miesiąc teraz jest po to, żeby przedłużać ważność konta co rok tak? Da się ustawić tę usługę cyklicznie, czy muszę ja aktywować co miesiąc? Mój cykl rozpoczyna się od momentu aktywacji czy od 1 każdego miesiąca? :-) dzięki!
Obrazek
ODPOWIEDZ