Wybór CP czy warto ? Ew. jaki ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aficio
Stały użytkownik forum

Wybór CP czy warto ? Ew. jaki ?

Post autor: aficio »

Witam świątecznie .
Trochę poczytałem na temat domowego internetu LTE od CP i raczej przeważają negatywne opinie na temat tej usługi. Nie ukrywam , że byłem mocno napalony , ale po tym co przeczytałem na tym forum i innych , moje emocje ostygły . Dlatego poszukuję opinii fachowców i osób , które go użytkują .

Kończy mi się umowa na neostradę i stoję przed wyzwaniem zmiany dostawcy internetu. Obecnie przy dobrych wiatrach prędkość neo w porywach to 1,5 Mbit/s i nie ma możliwości technicznych na więcej . Dodatkowo w domu córka korzysta z lte z routerem i jest zadowolona , tylko szybko wykorzystuje limit 29 Gb. Więc chcę zmienić w ramach Plusa internet z mobilnego na domowy z pakietem 100 Gb . A nawet 2 abonamenty dla córki i dla żony , żeby nie było problemu z rozprowadzeniem sygnału po domu ( klatka faradaya - ściany i strop z żelbetonu , który tłumi sygnał ;) ) A koszt abonamentu będzie ten sam co obecnie płacę do Orange za neo w ramach Smart Domu .
Dlatego proszę o doradę z jakiej opcji skorzystać ? Jaki sprzęt wybrać ( router , antena ) aby to hulało jak trzeba ?
Lokalizacja : Kobyłka koło Wołomina / dzielnica Mareta w kierunku Nadmy .

Dodatkowe info : Internet bez limitu ( wiem , że może zwolnić ) max. transfer . , Antena może być na dachu. Czy dwa routery w domu nie będą się wzajemnie zakłócały ? Aktualnie wykorzystywany transfer ~ 150-160 Gb miesięcznie .

Proszę o fachowe info. Z góry dzięki wielkie.
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Wybór CP czy warto ? Ew. jaki ?

Post autor: patryk7588 »

W Plusie nie ma podziału na internet mobilny i domowy, jest tylko jedna oferta na internet LTE.
Domowy to pewnie zacne ODU-IDU, sprzęt dla typowego Kowalskiego dla którego speedtest to nie najważniejsza strona w internecie, najlepiej gdyby posiadał już TV w CP, wówczas nawet montaż dostanie całkowicie za darmo.
Lepiej kupić router Huawei B315 + antena zewnętrzna od Cybertecha lub Sorensena.
Stacje LTE1800:
- ul. Nadmeńska, dz. nr 26 (strunobetonowy maszt własny)
- ul. Napoleona 4 (ceglany komin)
- Wołomin, ul. Gdyńska 1/3 (komin kotłowni Szpitala Powiatowego)
Jeśli możesz skorzystać z programu SmartDom, wówczas twoja oferta będzie wyglądała tak: http://www.plus.pl/internet-lte?oferta= ... am-telefon 100GB za 50zł + LTE bez limitu (w umowie cały czas występuje FUP, ale juz praktycznie nie jest stosowany, większym problemem są teraz przeciążone stacje bazowe, więc warto wcześniej przetestować internet)
ODPOWIEDZ