Urządzenie do internetu LTE w domu.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Urządzenie do internetu LTE w domu.
Witam,
Zlikwidowaliśmy nasz internet stacjonarny w domu od tmobile (2Mbit/s na łączu maks bylo 6, może 10 moliwe) na rzecz LTE z Play.
Na chwilę obecną jako modem internetowy robi mój telefon Doogee X5 PRO. W ciągu dnia prędkości wahają się 3-5Mbit/s wieczorami do 10/20.
Musimy zakupić jakieś urządzenie do LTE. Myślałem o TP-link MR200 lub o Huawei B315 z allegro.
1 maksymalnie 2 komputery będą podłączone za pomocą kabla, i maksymalnie 3/4 przez WiFi (to w sytuacji kiedy będą wszyscy w domu).
Czy powyższy TP-link lub Huawei będzie dobrym rozwiązaniem? A może wybrać coś innego?
Kwota jaką chcielibyśmy przeznaczyć to 500-600zł. Z czasem dokupimy anteny.
Pozdrawiam
Zlikwidowaliśmy nasz internet stacjonarny w domu od tmobile (2Mbit/s na łączu maks bylo 6, może 10 moliwe) na rzecz LTE z Play.
Na chwilę obecną jako modem internetowy robi mój telefon Doogee X5 PRO. W ciągu dnia prędkości wahają się 3-5Mbit/s wieczorami do 10/20.
Musimy zakupić jakieś urządzenie do LTE. Myślałem o TP-link MR200 lub o Huawei B315 z allegro.
1 maksymalnie 2 komputery będą podłączone za pomocą kabla, i maksymalnie 3/4 przez WiFi (to w sytuacji kiedy będą wszyscy w domu).
Czy powyższy TP-link lub Huawei będzie dobrym rozwiązaniem? A może wybrać coś innego?
Kwota jaką chcielibyśmy przeznaczyć to 500-600zł. Z czasem dokupimy anteny.
Pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Urządzenie do internetu LTE w domu.
Lepiej wypada tutaj Huawei bo ma Gigabitowe porty Ethernet. Jest również bardziej znany, są do niego narzędzia np. do wymuszania konkretnej częstotliwości pracy LTE. Z TP-Linkiem niewiadoma.
-
- Guru bezprzewodowy
No i dużo tańszy, na Allegro te zPlusa do kupienia już za 350 zł, zostanie kasa na antenę Dual LTE1800MHz jeśli okaże się konieczna.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W razie braku zadowolenia nawet łatwiej będzie go sprzedać.
-
Czytałem opinię jednej osoby, w moim temacie na innych forum:
http://forum.pclab.pl/topic/1091721-Urz ... ry13810509
I według tej opinii lepsze osiągi miał na TP-linku, myślę co wybrać, ponieważ różnica w cenie to 200zł co nie jest małą sumą, ale czy możliwe jest, że wyniki są aż tak różne? Blisko 20Mbit/s na korzyść TPlinka?
Do nadajnika mam kilka kilometrów, telefon leży w domu na biurku to w lte mam 2/3 na 4 kreski więc anteny raczej konieczne.
I według tej opinii lepsze osiągi miał na TP-linku, myślę co wybrać, ponieważ różnica w cenie to 200zł co nie jest małą sumą, ale czy możliwe jest, że wyniki są aż tak różne? Blisko 20Mbit/s na korzyść TPlinka?
Do nadajnika mam kilka kilometrów, telefon leży w domu na biurku to w lte mam 2/3 na 4 kreski więc anteny raczej konieczne.
-
- Guru bezprzewodowy
W internecie mobilnym pokazywanie speedtestów, na dodatek u różnych operatorów jako dowód wyższości jednego routera nad drugim jest pozbawione sensu. Prędkości są chwilowe, zależne od lokalizacji, operatora , obciążenia itd ,itp. Mogę pokazać test Play na B315 http://www.speedtest.net/my-result/4886255440 i co z tego ? Podobne osiągam na B593s-22 czy E5372. TP-link ma bogatsze możliwości konfiguracyjne ale z kolei nie ma Gigabit LAN co jak na router z AC jest pomyłką. B315 za 350 zł to optymalne rozwiązanie dla zwykłego Kowalskiego, który nie potrzebuje zaawansowanych ustawień. Rozwiązanie typu włącz i korzystaj. No i cena 250 zł mniejsza. Zostanie na antenę.Opinie użytkownika Orange, który goni za prędkościami i uważa że podstawą wyboru routera jest różnica kilku Mb/s nie warte uwagi. Dziś ma 75Mb/s w Orange a za pól roku będzie miał połowę to się będzie cieszył. To norma u wszystkich operatorów, przerabiane wcześniej na LTE w Plusie czy Play. Obciążenie sieci stale rośnie.
-
To idę na allegro szukać B315.
Dziękuję !
Pozdrawiam
Dziękuję !
Pozdrawiam
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeżeli nie zależy ci na konkretnej funkcjonalności, to ww komentarzy nie bierz nawet pod uwagę (na E3276 i routerze Nexx WT3020 od Chińczyka za 12-15$ wyciągnę 100Mbps o ile mi sieć operatora na to pozwoli-regułą jest że nie pozwala). Przy braku jakiś szczególnych wymagań, B315 w tym zestawieniu jest bezkonkurencyjny (lepiej wykorzystać środki z różnicy cenowej na zakup dobrego zestawu antenowego).zieloczek100 pisze:Czytałem opinię jednej osoby, w moim temacie na innych forum:
jareq
-
Mówiąc o wymaganiach: podłączyć, ustawić, zapomnieć 
Tak do rzeczy, nie mam jakiś specjalnych wymagań, widziałem, że B315 ma port USB, jeżeli będę mógł podłączyć jakiegoś pendrive żeby robił za dysk wirtualny w całej sieci w domu, fajnie, czy moja drukarkę bez WiFi, nigdy czegoś takiego nie miałem (od zawsze używałem najtańszych routerów, ostatnio TP-link na ADSL2 za 70zł). Porty Gigabitowe, fajnie, ale w sumie po co? Do czego ja to wykorzystam?
Mieszkam na uboczu, gdzie o dziwo jest zasięg LTE, co mnie bardzo cieszy, stąd tez przejście z zawrotnych 2Mbit/s po kablu w Tmobile na LTE Play "bez limitu" w pakiecie formuła rodzina dostaje się dodatkowa kartę internetową, podobno lejek do 1Mbit/s jest po przekroczeniu 100GB, mam nadzieje, że nie wcześniej.
Wybór routera to nie wybór auta (chociaż i tutaj moje zdanie to stare, proste = lepsze i wygodniejsze), ma to działać, nie zawieszać się itp, po komentarzach widzę, że i te Huaweie działają u Was po kilka miesięcy bez żadnych problemów.
Przyszedłem tutaj na forum założyć temat, ponieważ po tym co napisał mi jeden z użytkowników pclaba, nie mogłem sobie darować, aby nie skonfrontować tego z użytkownikami forum typowo o tej tematyce.
Ja tez nie chce wydawać 200zł więcej na byc może to samo albo i gorsze. Mam nadzieję, że TP-link nie ma lepszego modemu niż ten Huawei, albo, że Huawei nie jest gorszy od TP-linka
No nic, kupie Huaweia, mam nadzieję, że "będzie Pan zadowolony".
Pozdrawiam

Tak do rzeczy, nie mam jakiś specjalnych wymagań, widziałem, że B315 ma port USB, jeżeli będę mógł podłączyć jakiegoś pendrive żeby robił za dysk wirtualny w całej sieci w domu, fajnie, czy moja drukarkę bez WiFi, nigdy czegoś takiego nie miałem (od zawsze używałem najtańszych routerów, ostatnio TP-link na ADSL2 za 70zł). Porty Gigabitowe, fajnie, ale w sumie po co? Do czego ja to wykorzystam?

Mieszkam na uboczu, gdzie o dziwo jest zasięg LTE, co mnie bardzo cieszy, stąd tez przejście z zawrotnych 2Mbit/s po kablu w Tmobile na LTE Play "bez limitu" w pakiecie formuła rodzina dostaje się dodatkowa kartę internetową, podobno lejek do 1Mbit/s jest po przekroczeniu 100GB, mam nadzieje, że nie wcześniej.
Wybór routera to nie wybór auta (chociaż i tutaj moje zdanie to stare, proste = lepsze i wygodniejsze), ma to działać, nie zawieszać się itp, po komentarzach widzę, że i te Huaweie działają u Was po kilka miesięcy bez żadnych problemów.
Przyszedłem tutaj na forum założyć temat, ponieważ po tym co napisał mi jeden z użytkowników pclaba, nie mogłem sobie darować, aby nie skonfrontować tego z użytkownikami forum typowo o tej tematyce.
Ja tez nie chce wydawać 200zł więcej na byc może to samo albo i gorsze. Mam nadzieję, że TP-link nie ma lepszego modemu niż ten Huawei, albo, że Huawei nie jest gorszy od TP-linka

Pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wszystko zależy od lokalnych warunków i u ciebie może być inny wynik. Ze speedtestami jest jeszcze taka sprawa, przynajmniej tak w Orange mam, że np. pliki z Google Drive pobierają się kilka Mbps szybciej niż pokazana prędkość w speedtesście.
-
Od zawsze uważałem, że jeżeli coś jest lepsze to po prostu w każdych warunkach musi działać lepiej 

-
- Guru bezprzewodowy
W Formule Rodzina w pakiecie internetowym jest 5OGb z pełną prędkością na 3G w roamingu i sieci własnej lub na LTE sieci własnej. Potem 1Mb/s.
-
Dzwoniąc do nich zapewniali, że lejek jest po 100GB, zobaczymy jak to będzie.
-
- Guru bezprzewodowy
Zapewnienia niewiele warte, liczy się regulamin i III 2.6 a tam stoi 50GB http://www.play.pl/resources/pdf/2015/R ... 122015.pdf
-
Czyli daliśmy się zrobić w... eh ;[
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jako modem LTE jak najbardziej dobry wybór, ale widzę że się "rozkręcamy"-co do pozostałych funkcjonalności to nie wiele z tego da się osiągnąć i nie można liczyć że będzie to działać tak jak powinno-także do tego podchodź z dystansem, bo skończy się rozczarowaniem (przejrzyj sobie cały ten wątek http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=11&t=43737 ).zieloczek100 pisze:Mówiąc o wymaganiach: podłączyć, ustawić, zapomnieć

jareq
-
Nie zależy mi na porcie USB, jeżeli będzie miał za słabe WiFi wykorzystam swojego TPlinka i mam nadzieję, że nie będzie problemów