Internet mobilny do domu

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Vizoo
Początkujący użytkownik forum

Internet mobilny do domu

Post autor: Vizoo »

Mieszkam w Raszowej. Linia adsl jest u mnie wadliwa i ma problemy techniczne. Dlatego potrzebuje internet mobilny najlepiej z antena bo ciezko u mnie o zasiwg lte. W ciągu miesiąca używam ok 60gb.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Internet mobilny do domu

Post autor: ja.michal »

Jak masz telefon bez simlocka i najlepiej z LTE to najpierw kup startery wszystkich operatorów infrastrukturalnych i sprawdź, który najlepiej się spisuje.
Vizoo

Play orange i plus lapie bardzo ladnie. Ale niestety nie lapie mi lte. Jak mam wybor sieci to widze play (plus) lte ale jak próbuje połączyć to błąd
Vizoo

Bardziej należałoby mi na czyms co ma play. Oferta za 45zł na karte. Cos co po limicie bedzie dzialac szybcien niz te 2mbs
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Która to Raszowa? Jak będziesz miał zasięg LTE1800 sieci macierzystej Play to nawet 100GB na m-c mozesz mieć za 5 zł/m-c na karcie RBM na kartę.
Vizoo

Raszowa woj. Opolskie. Pod Kędzierzynem kozlem
matek451
Guru bezprzewodowy

Masz u siebie słaby zasięg LTE1800Play, realizowany z BTS-a LTE1800Play w Zdzieszowicach , Chrobrego 8 . około 5 km od ciebie. Potrzebny modem/ router z LTE i antena dual LTE1800 sprawdzonego producenta. Do tego karta RBM 5 z RWK ( rok ważności konta uzyskuje się poprzez migrację z karty Fakt Mobile doładowanej za 5 zł na taryfę RBM50. Na karcie RBM 5 można uruchomić usługę Darmowy Internet LTE bez limitu ( działa na sieci LTE Play). Jedyny koszt to 5 zł/m-c za pakiet internetowy 300MB.
Vizoo

A mozna takowa antene podpiąć do telefonu( obsluguje lte) i po co mi 300mb neta? Na czym polega ta promocja?
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie anteny do telefonu nie podepniesz. RBM 5 to oferta głosowa, aby skorzystać na niej z internetu LTE w Play musisz mieć jakiś pakiet internetowy, najtańszy jest za 5 zł czyli 300MB. Promocja to http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 102014.pdf Czyli usługa Darmowy Internet LTE nie pobiera danych z tego pakietu ale pakiet jest niezbędny aby internet LTE chodził z pełną , dostępną na LTE Play w twojej lokalizacji. Usługa LTE jest darmowa i nie pobiera środków z konta, trzeba jednak mieć minimum 30 zł na nim aby ją włączyć. a potem co m-c doładować za 5 zł i uruchomić pakiet 300MB za 5z ł i aktywować darmowy Internet LTE.
iraneq

Post autor: iraneq »

Możesz napisać coś więcej o tym internecie mobilnym na kartę? Właśnie kończę współpracę z UPC, chamstwo tej firmy i bezczelne zachowanie zniechęciło mnie do nich na resztę życia i chciałbym skorzystać z internetu mobilnego, mimo że mam w domu podpięcie do netii i vectry (ale interesuje mnie wysoka prędkość wysyłania, a ta na sieciach mobilnych jest najwyższa). Będę miał w domu seedbox na prywatny tracker, który na necie od upc (wysyłanie 1 mbit) miesięcznie wysyłał lekko ponad 200 gigabajtów. Jest jakiś internet mobilny na kartę (na doładowania, bez podpisywania umów i konieczności zamawiania przez internet startera), który ma jakiś gigantyczny pakiet danych w normalnej cenie (przypuśćmy do 90 zł za np. 1 tb albo bezlimit z lejkiem powiedzmy 10/10 mbit)? Ogólnie to miałem testować play z tym pakietem za 45 zł, ale z tego co czytam to po 100 gb jest lejek 2/0,5mbit no to załamka, ale tu widzę doradzasz koleżce redbullmobile z tymi skomplikowaymi procedurami, niemniej tam limit 200 gb (nie wiem jaki lejek). No może uda Ci się coś wygrzebać z głowy. Dodam, że mieszkam w warszawie i na aero2 mam maks zasięgu mając modemik usb z playa. Seedbox to torrenty, więc przydałoby się, żeby internet mobilny miał porty odblokowane, ip nie musi się zmieniać (ale może jeśli to da mi wyższe limity albo lejek na szybszą prędkość). O i jak możesz to zarzuć speedtestem (.net) z rbm i play lte bez lejka i z lejkiem (albo linkiem do tematu, bo może już się dzieliłeś tymi informacjami).
marian307
Stały użytkownik forum

Post autor: marian307 »

odradzam play przez 3 miesiące internet działał predkosci 5-10mbps nagle od 30 grudnia internet zwolnił założono mi lejek 2mbps do którego się nie chcą przyznać włączyłem od nowa pakiet nic nie podziałało
matek451
Guru bezprzewodowy

W ofertach na kartę żaden operator nie oferuje publicznego IP z dostępem z zewnątrz. Jeśli chodzi o LTE Play to najpierw robimy testy w konkretnej lokalizacji, w Warszawie czy dużych miastach sieć może być przeciążona. To normalne zjawisko, przybywa użytkowników a sieć bez rozbudowy nie wyrabia. Podobnie bywa z Plusem. Rzadziej póki co z Orange i T-Mobile ale to kwestia czasu , że i tu sieć się przytka jeśli nie uruchomią nowych BTS-ów LTE1800 czy sieci LTE2600 i LTE2100. a co do RBM 5 gdzie 100GB jest za 5 zł/m-c to promocja jeszcze trwa( od 26 m-cy) ale nie wiadomo jak długo. Limit 100Gb nie jest problemem, kilka kart RBM 5 z RWK i jak zwolni to zmieniasz kartę i jedziesz dalej. Ale bez testów LTE nie pakuj się z kabla na żaden mobilny ,testy u wszystkich operatorów to podstawa. Oczywiście bez gwarancji prędkości w przyszłości, w przypadku RBM 5 to żaden problem, to oferta na kartę więc bez cyrografu na 12/24 m-ce. w razie czego karta do kosza i po bólu.
iraneq

Post autor: iraneq »

W takim razie spróbuję rbm z tymi 5 zł i najwyżej będę zmieniał karty. Jakie masz doświadczenia z torrentami, nawet tymi legalnymi typu pobieranie dystrybucji linuksa - cały czas 0/0 kbps?

Mam jeszcze takie pytanie czy znasz jakiś najtańszy, ale nadający się do używania router do tych kart sim? Mam ten modem Huawei z Play (110 czy 119 zł zapłaciłem za to) i ostatecznie zrobię sobie router z raspberry pi, ale wolałbym mieć dedykowany router pod taki mobilny internet.
ODPOWIEDZ