Cybertech Dualna LTE czy warto w tej lokalizacji.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Cybertech Dualna LTE czy warto w tej lokalizacji.
Witam jestem w zasięgu bts Play LTE ,Byszyce i Świątniki Górne małopolska.Po parametrach z telefonu wiem że odbieram sygnał z Byszyc a nie ze Świątnik.Co ciekawe mimo całkowitego zasłonięcia górą nadajnika ze Świątnik,Plus LTE idzie bez problemu w domu.A nadajnik Play jest zasłonięty zabudowaniami i lasem,lecz nie jest zasłonięty solidnym wzniesieniem jak plus,przy odległości 2.4km od nadajnika mam sygnał około 110-115 dBm w oknie do 104 dBm na zewnątrz.Te parametry sprawdziłem na modemie huawei e3372s.Nie działa u mnie zasada że im wyżej antena tym lepiej.Plus ma stabilne nadajniki a Play jakieś dziwnie rozproszone fale,zauważyłem na nadajniku ze Świątnik.Kiedyś miałem pewną aplikację nie pamiętam dokładnie na telefonie i tam gdzie był większy margines szumu tym lepszy był transfer.Obecnie mam około 6-15 Mb/s w zależności od obciążenia bts,maksymalnie wyciągałem 20 Mb/s. Antena patykowa okazała się tłumikiem ,obecnie modem mam na dłuższym kablu usb.Czy wspomniana antena Cybertecha nadaje się do takich lokalizacji ?. Czy będzie wyrzucenie w błoto pieniędzy jak z anteną magnetyczną ?,wszyscy ją zachwalają ale to jest antena kierunkowa i chyba musi być widok na bts ?. Ostatnie co mnie ciekawi jak wzmocnienie dBi przekłada się na wartość dBm ?. Czyli mam rozumieć że w tym samym miejscu co modem ma np: 100dBm to taka antena dualna cybertecha sprawi że będę miał 85dBm .
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Cybertech Dualna LTE czy warto w tej lokalizacji.
Różnica pomiędzy siecami i ich zasięgiem wynika prawdopodobnie z tego, że plus korzysta z 1800 i 800 mhz, a play tylko 1800 (szybsze, ale znacznie bardziej ograniczony zasięg). Antena na pewno poprawi parametry ale ciężko powiedzieć o ile dokładnie bo dochodzą jeszcze straty kabla więc najlepiej byłoby dać jak najkrótszy i dobrej jakości no i antenę jednak pomimo wszystko jak najwyżej 

- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Cybertech Dualna LTE czy warto w tej lokalizacji.
Mniej więcej, jeżeli teraz masz -100dBm to antena 15dBi z kablami 10m (strata na 1m 0,5dB=5dB) ze złączami jakieś 7dB czyli finalnie dostaniesz -100+15-7=-92dBm.Ridix pisze:Ostatnie co mnie ciekawi jak wzmocnienie dBi przekłada się na wartość dBm ?. Czyli mam rozumieć że w tym samym miejscu co modem ma np: 100dBm to taka antena dualna cybertecha sprawi że będę miał 85dBm
Nie pomagam na PW!