Pomoc: sprzęt do nieskomplikowanej sieci i LTE

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mikeman
Użytkownik forum

Pomoc: sprzęt do nieskomplikowanej sieci i LTE

Post autor: mikeman »

Czołem Przygodo!
Jestem na forum nowy, jednak zdążyłem już trochę poczytać o tematyce, nie tylko tu, ale w innych miejscach. Niestety w związku z faktem, że dopiero się za to zabieram potrzebowałbym pomocy od bardziej doświadczonych Kolegów (i Koleżanek).
Stoję przed koniecznością zainwestowania w sprzęt do internetu LTE oraz WIFI w domu jednorodzinnym. Obecnie korzystam z Neostrady, której internet rozprowadza mi po WIFI modem/router Netgear DGN2200 i jestem " w miarę" zadowolony. Z sieci korzystam trzema komputerami oraz jakimiś czterema smartfonami/tabletami i mam NASa Netgear. Muszę się przeprowadzić w miejsce gdzie nie ma mowy o internecie po kablu, ok 30km od Warszawy.
Okolica póki co jest korzystna dla LTE gdyż nie ma wokół dużo domów, a dwa z nadajników widzę z okien. Na mapce sprawdziłem, że najbliższe nadajniki znajdują się:
Play (2,12 oraz 1,97 km)
Orange/Plus/Aero/Tmobile (1,26km)
Tmobile (1,27km)

Kupiłem startery wszystkich sieci i zamierzam sprawdzić jak wyglądają transfery za pomocą modemu wbudowanego w laptop HP Elitebook 840 - ale wygląda to nie najgorzej. Zdarzyło mi się już korzystać z Orange i samo korzystanie było całkiem komfortowe.

Czy posiadąc takie informacje jesteście w stanie doradzić w jakim kierunku sprzętowym powinienem się kierować:
a. Huawei B395s-22
b. Huawei B315
c. Huawei e3372 + router WIFI (ew. jaki?)

W domu nie mam instalacji anetnowej do LTE, więc musiałbym coś wykombinować innego.
Blazer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Pomoc: sprzęt do nieskomplikowanej sieci i LTE

Post autor: Blazer »

Ten notebook posiada modem 4G LTE? Pytam bo z tego co widzę są też wersje z HSDPA+. Dodatkowo modem LTE jest Cat. 3, czyli
100Mb/s / 50Mb/s.
Najprościej i najtaniej będzie router z modemem Huawei.
E3372+router Wifi cenowo wyjdzie to samo lub drożej niż powyższa opcja, dodatkowo może wyjść kilka problemów.
ODPOWIEDZ