Co wybrać ? LTE z Plusa czy CP.

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aficio
Stały użytkownik forum

Co wybrać ? LTE z Plusa czy CP.

Post autor: aficio »

Witam ,
za miesiąc kończy mi się umowa z Orange na neostradę . Szybkość jaką posiada zakrawa o kpinę , a podobno nie ma możliwości technicznych do jej zwiększenia . Dlatego rozważam internet z Plusa . Trochę poczytałem i mam wielkie obawy związane z CP i rozwiązaniem domowego internetu LTE .
Dlatego zgodnie z propozycjami chciałbym wybrać takie rozwiązanie :
100 Gb z routerem Huawei B315 + dodatkowa antena na dach ( proszę o poradę jaką wybrać ?) . Ma to być rozwiązanie domowe z rozprowadzeniem na cały dom , ew. 2 abonamenty , aby zainstalować góra domu i dół . Dom niestety to "klatka Faradaya" wykonany z żelbetonu co super tłumi sygnał , więc biorę także takie rozwiązanie pod uwagę .
Oferta Plusa : http://www.plus.pl/internet-lte?oferta= ... -telewizje

Rozważałem także to rozwiązanie : http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... erType=ODU
Tak jak zaznaczyłem wcześniej mam tu obawy czytając opinie innych użytkowników .
Dla określenia lokalizacji to Kobyłka ul. Przyjacielska róg Barbary . Patrząc na mapkę poniżej do najbliższego BTS w linii prostej mam 1600m .
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 84&zoom=15

Dlatego prośba wielka . Doradźcie mi co wybrać ? Specjalnych przeszkód po drodze do BTS nie ma . Same domki jednorodzinne , trochę drzew.
Dlaczego skłaniam się ku Plusowi ? Aktualnie mam mobilny internet z Plusa i korzystam z routera D-Linka z kartą w środku z dwoma antenami , który stoi na piętrze i nawet dobrze to działa , ale ma problem z rozprowadzeniem sygnału po całym domu . Dlatego aktualnie mam LTE na piętrze , a Neo na dole , ale z tą Neostradą długo już nie wytrzymam .

Także liczę na pomoc .
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Co wybrać ? LTE z Plusa czy CP.

Post autor: matek451 »

Masz internet mobilny z Plusa więc po co ci kolejny abonament? Jaka to oferta i czy masz DWR-921? Problem zasięgu WiFi w domu rozwiązuje się w normalny sposób a nie kupując router+ abonamenty na każde. Masz antenę zew. do tego DWR-921 ? Sieć Wifi na poszczególne kondygnacje i miejsca o słabym zasięgu rozszerzasz satosując dodatkowe AP połączone z D-Linkiem kablami LAN lub transmiterami PLC. a co do oferty, nie bierze się z CP tylko z Plusa. No i oczywiście żaden złom IDU-ODU. W CP sprzęt B315 jest na użyczenie i dzierżawa wynosi 10 zł/m-c. W Plusie za tą samą kasę router na własność. W Plusie też działa promocja SmartDom.
aficio
Stały użytkownik forum

A więc chyba chaotycznie napisałem .
Więc wyjaśnię . Na mobilny LTE kończy się także umowa . Obecny abonament to 65 zł i tylko 29 Gb . Z tego Plusa korzysta córka i generalnie po 15 dniach limit się kończy i dołącza się do neostrady co jeszcze bardziej ją spowalnia ( korzystają 4 osoby ) .
Także mam możliwość zmiany abonamentu na niższą kwotę przy wyższym limicie . Podobno przy tym limicie tak szybko nie obniżają transferu.
A teraz po kolei : Mam obecnie router własnie DWR-921 z kartą sim w środku . Anteny zewnętrznej nie ma . Działa tylko na tych dwóch które były w komplecie . Kable LAN do rozszerzenia zasięgu nie wchodzą w grę . Już widzę błyskawice w oczach żony :) Jeżeli transmitery , to jakie najlepsze ?
Oczywiście wchodzi w grę promocja SmartDom. Na tym chcę skorzystać , bo obniży mi to rachunki zwiększając limit i może mniej nerwów jak przy korzystaniu z NEO.
Czyli biorąc pod uwagę co napisałeś obecny modem jest wystarczający ? Dokupić tylko antenę zewnętrzną ? Jeżeli taką to proszę o info jaka jest najlepsza . CP nie zawracamy sobie głowy . I jakie transmitery polecasz ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie przedłużaj umowy tylko złóż wypowiedzenie obecnej. Skontaktuje się z tobą DUK Plusa, można w zamian za wycofanie wypowiedzenia uzyskać rabat 50% na abonament w umowie 12 m-cy bez sprzętu np. 110GB za 44,99 zł , limit gwarantowany 3G i lTE a potem na LTE bez limitu. Możliwe podobne rabaty i limit w umowie na 2 lata ze sprzętem, do tego B315s-22 ( 110GB za 49,99 czyli jak w SmartDom). Nie ma potrzeby brania nowego internetu na abonament w Plusie, chyba,że się uprzesz. A co do kabli to czasami można je przeprowadzić między piętrami bezboleśnie, aby żona nie truła. Ewentualnie 2xPLC +AP koszt około 160 -180 zł. Co do zasięgu to w Kobyłce są dwa pozwolenia na LTE1800Mobylandu, Nadmeńska i Napoleona 4.Odległość 1,5-3km, możliwe, że obydwa działają. Antena kierunkowa Dual LTE1800MHz pozwoli wymusić połączenie z każdym z nich i wybrać ten, na którym internet działa szybciej. Polecana http://www.cybertech.com.pl/p134,antena ... r-923.html , kabel do 10m. Co do transmiterów to w salonie Plusa kupisz zestaw 2sztuk za 99 zł bez WiFi i do niego WR-740 za 50 zł lub WR-841za 70 zł. jeden PLC łączysz LAN-LAN z routerem LTE a drugi LAN-LAN z WR-841. Wr-841 konfigurujesz jako AP http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja ... dostepowy/ Do dyspozycji na dole masz w ten sposób WiFi i 3xLAN. Sieć tworzy router LTE, wszystkie urządzenia w całym domu są w niej i są widoczne dla siebie. Zamiast 2xPLC za 99 zł możesz kupić zestaw za 249 zł z AP. Ale wtedy do dyspozycji na dole nie masz switcha LAN. Też tylko jedna sieć w domu z wzajemną widocznością urządzeń.
aficio
Stały użytkownik forum

Ok. To brzmi bardzo sensownie. I chyba rozwiązuje mój problem . Jutro dymam do salonu Plusa , bo własnie zauwazyłem że dla klientów firmowych są niższe abonamenty niż dla klientów indywidualnych . I nie obowiązuje SmartDom . Nie zmienia to postaci rzeczy , że takiej porady oczekiwałem i bedę szedł w tym kierunku . Bardzo dziękuję matek451.
matek451
Guru bezprzewodowy

W salonie Plusa to się tylko wypowiedzenie składa, oni nie mają takich ofert jak DUK Plusa. Bez wypowiedzenia trudno cokolwiek ugrać lepszego. Tylko groźba odejścia otwiera wrota do najlepszych ofert.
aficio
Stały użytkownik forum

Jeszcze raz dzięki .
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

matek

Jesteś pewny ze Plus daje 110 GB za 45,99 ??

CP ma za 99.99 / 2 = 50 zł ( SmartDom lub przedłużenie )

Wydaje mi się że w Plusie bazowa opłata zz 110 GB tez wynosi 99,99 ( bez rabatu 50 % )

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Na stronie Telepolis w sprawie przedłużenia po wypowiedzeniu ludzie uzyskali rabat 50% od oferty bez sprzętu na 12 m-cy , czyli z taryfy 89,99 zł płacą 45 zł. http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... start=2070
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

tak, ale to za 90 GB a nie 110 GB

Wydaje mi się że jest tam pomyłka, ponieważ 90 GB to koszt 89,90 a 110 GB to już 99,99 zł

edit

Plus chyba jednak ma inne pakiety niż CP

http://www.plus.pl/internet-lte?oferta=bez-sprzetu

Tyle że dają za zakup online + 10 GB le nie wiem czy przy przedłużaniu też dają

Wtedy by wychodziło tak ja piszą na telepolis

W innym wypadku mamy pakiety 80 GB i 100 GB

CP przy przedłużaniu nie dodaje danych tak jak nowy zakup online

Ale można za to mieć za 10 zł extra SIMy czego nie ma w plusie

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Porównujesz oczywiście oferty bez sprzętu? No bo wiadomo, że w tych ze sprzętem CP i ta ich dzierżawa to nieporozumienie. No i podstawa u każdego operatora czyli wypowiedzenie i kontakt z DUK.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Tak, bez sprzetu

Zerknij też tutaj, to by mówiło że mają na telepolis rację

http://www.plus.pl/internet-lte/przedluz-umowe - wybrać bez sprzętu

Najdroższy 120 GB ale za 99.99 minus 50 %

W CP dostałem 110 GB za 99,99 minus 50 %

Czyli CP ma drożej :/ ale mam za to extra SIMy :)

EDIT

Ale nigdzie nie widzę w Plusie w tych ofertach pakietu nocnego 200 GB

Nawet w regulaminie

W CP mam od 1-8 - 200 GB

Więc jednak oferta CP korzystniejsza :)

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

Onken, możesz rozwinąć to z extra SIMami, jak do dokładnie działa?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Mam jeszcze dwie karty ze starej edycji, po 5 zł, gdzie jeszcze karty działają mi na no-limit jak karta główna.

Obecna oferta to taka że taka karta kosztuje 10 zł za kartę i działa wtedy jak mamy pakiet główny.

Po wyczerpaniu pakietu głównego dostajemy lejek 32 kbps na extra SIMy.

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: patryk7588 »

onken pisze:Jesteś pewny ze Plus daje 110 GB za 45,99 ??
Daje:
Obrazek
Jest też pakiet nocny.

Dostałem taką ofertę po zostawieniu danych w formularzu na plusforum.pl także wypowiedzenie nie zawsze jest konieczne :)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Widać są plusy i minusy i CP i Plusa

Ale widzę że płacisz jakąś ochronę internetu i za pakiet nocny

Jak mam darmowy pakiet nocny no i wspomniane extra SIM :)

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: patryk7588 »

Ochronę internetu już wyłączyłem, pakiet nocny też mam darmowy, niżej na fakturze są "Rabaty" tak to wygląda, numer z końcówką 705:

Obrazek
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

No to zblizone oferty, ciekawe dlaczego nie takie same :-) . Ale extraSIM brak :-)

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
aficio
Stały użytkownik forum

Widzę Panowie , że tu rozgorzała dyskusja . Ciekawa , przeczytałem.
Jednak dziś wpadłem na coś takiego od TMobile .
http://www.t-mobile.pl/pl/oferta_specja ... biura/main

Proszę najechać na "Prawdziwy brak limitu " i przeczytajcie co tam jest napisane. Czyżby rzeczywiście bez limitu . Opłaca się brać . U mnie LTE TMobile ma chyba ładne pokrycie , więc powinno działać . Do tego 14 dni na sprawdzenie i bez konsekwencji można odesłać . Hmmm kusząca oferta . Zauważyłem tylko jeden mankament . czy to to prawda , że max transfer w TMobile to 42 Mbit/s ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

aficio pisze:Do tego 14 dni na sprawdzenie i bez konsekwencji można odesłać .?
Z tego co widzę jest to oferta dla firm / prowadzących działalność. Nie przysługuje wtedy prawo zwrotu (jedynie konsumentom).
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Hmm

Nie dla wszystkich

"59 zł netto w ofercie "Nielimitowany Internet LTE do biura – dla przenoszących Internet stacjonarny"."

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
aficio
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:
aficio pisze:Do tego 14 dni na sprawdzenie i bez konsekwencji można odesłać .?
Z tego co widzę jest to oferta dla firm / prowadzących działalność. Nie przysługuje wtedy prawo zwrotu (jedynie konsumentom).
Właśnie prowadzę firmę , więc dla mnie jest ok .
aficio
Stały użytkownik forum

onken pisze:Hmm

Nie dla wszystkich

"59 zł netto w ofercie "Nielimitowany Internet LTE do biura – dla przenoszących Internet stacjonarny"."
Własnie podjąłem o rezygnacji z NEO także też sie łapię .
matek451
Guru bezprzewodowy

1,5 roku temu Plus wprowadził ofertę POWER LTE "bez limitu". Z tej okazji Prezesi Polkomtela , CP szumnie zapowiadali na konferencjach że ma zastąpić Neostradę, także w Firmach. Wielu uwierzyło w te zapowiedzi i zrezygnowało z poczciwego kabla. Jak to się skończyło można było śledzić przez kilka m-cy na forum Plusa. Lament, płacz i zgrzytanie zębami. Zamiast prawdziwego no limit rządził FUP i Plus przycinał prędkość kiedy chciał. Regulamin też nie posiadał jednoznacznych kryteriów co to jest nadmierne obciążenie sieci i operator interpretował go dowolnie. To tak ku przestrodze. w internecie mobilnym również T-Mobile ne gwarantuje prędkości. To, że dziś masz np. 50Mb/s nie znaczy, że za rok będzie np. 5Mb/s. Temat przerabiany w Plusie i Play , szczególnie w dużych miastach. Ilość użytkowników LTE i zużycie danych rośnie lawinowo a rozwój sieci niestety nie nadąża za nimi.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Matek451 na wsi jest jeszcze gorzej to już nie te czasy .Zagęszczenie Ludzi na km jest mniejsze lecz nadajników jak na lekarstwo co z tego że operator daje U2100 kiedy RSSI jest na poziomie -99dBm i nie wiem dlaczego przykrywa U900 które jest o 20 dB wyższe mimo anteny na 900 Mhz.Możesz Mi to jakoś rozsądnie wyjaśnić szukam odpowiedzi już od sierpnia i nie mogę nigdzie znalezć .poz Hermogenes
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

matek451 pisze: To, że dziś masz np. 50Mb/s nie znaczy, że za rok będzie np. 5Mb/s. Temat przerabiany w Plusie i Play , szczególnie w dużych miastach. Ilość użytkowników LTE i zużycie danych rośnie lawinowo a rozwój sieci niestety nie nadąża za nimi.
Nie ma nigdzie takich szybkich degradacji prędkości, jeżeli operator nie rzuca super promocji (darmowe LTE w Play, "SmartDOM" w Plusie [tutaj problem jest bardziej złożony i zróżnicowany terytorialnie-gdyż są miejsca w których nastąpiła znaczna kumulacja ze względu na abonentów CP]). W ciągu tego tego 1,5 roku prędkość u mnie spadła na download z ok. 40Mbps do nieco ponad 10Mbps dziś (godziny szczytu), upload spadł niewiele z ok. 40Mbps, na ok. 35Mbps. Nie ma takich treści w sieci które by zachwiały infrastrukturą operatorów GSM. Niestety nasila się inny problem-ilość wspieranych urządzeń łączących się do sieci LTE i tutaj rzeczywiście w dużych aglomeracjach problem narasta lawinowo (gdyż w abonamencie voice standardem staje się aparat wyposażony w modem LTE).
jareq
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

tutaj rzeczywiście w dużych aglomeracjach problem narasta lawinowo (gdyż w abonamencie voice standardem staje się aparat wyposażony w modem LTE)

Kolego czy dysponujesz jakimiś danymi że na wsi jest ciemnota i ludzie tu żyjący nie mają dostępu do tychże samych usług i urządzeń ja myślę że nie .Minęły te czasy że telefon był tylko u sołtysa dzieciaki na wsi mają po dwa smartfony jeden oficjalny do rodziców a drugi po cichu-cichoszu między sobą (pewnie w mieście też). Jednak na wsi w większości rejonów na 1 maszt przypada 1000 dachów a w mieście anteny stoją na co 5 dachu.Wy narzekacie na 40 Mbps a my walczymy nie raz z 0,4Mbps a płacimy te same pieniądze co Wy prawda ? poz Hermogenes
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

Hermogenes pisze: Kolego czy dysponujesz jakimiś danymi że na wsi jest ciemnota i ludzie tu żyjący nie mają dostępu do tychże samych usług i urządzeń ja myślę że nie .Minęły te czasy że telefon był tylko u sołtysa dzieciaki na wsi mają po dwa smartfony jeden oficjalny do rodziców a drugi po cichu-cichoszu między sobą (pewnie w mieście też).
Źle trafiłeś :dobani: , po pierwsze znam realia prowincji, bo często się poruszam (status materialny mieszkańców wsi po maju 2004r., znacznie wzrósł i jest na wyższym poziomie niż w wielu miastach, co za tym idzie ludzi tam mieszkających stać na więcej dóbr cywilizacyjnych), po drugie jestem bardzo zadowolony z usługi Plusa (mimo tego że transfer w godzinach szczytu nie wiele przekracza ponad 10Mbps, w 2015r miałem 100% dostępności usługi :ok: ).
Hermogenes pisze:Jednak na wsi w większości rejonów na 1 maszt przypada 1000 dachów a w mieście anteny stoją na co 5 dachu.Wy narzekacie na 40 Mbps a my walczymy nie raz z 0,4Mbps a płacimy te same pieniądze co Wy prawda ? poz Hermogenes
Po 3 nie znasz technologi transmisji i pleciesz głupoty. Tysiąc użytkowników w mieście to może być w promieniu 200m, a na wsi to są km i operatorzy mają bardzo mało uruchomionych nadajników w paśmie 2100MHz (dlaczego? Poczytaj to zrozumiesz), było by jeszcze gorzej gdyby nie LTE1800 (bo dzięki dostępności tego pasma i chęci zarobienia przez opów, pojawiło się wiele stacji HSPA+DC 2100MHz). Wieś musi poczekać-albo na łącza światłowodowe ze wsparciem programów EU lub LTE800 z ostatniej licytacji aukcji, wówczas sieć znacząco przyśpieszy.
jareq
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Źle trafiłeś :dobani: ,
Aco ja napisałem o sołtysie ?

po drugie jestem bardzo zadowolony z usługi Plusa

Pewnie też był byś zadowolony z wypłaty na poziomie 25%

Wieś musi poczekać-albo na łącza

Wieś już długo czekała -może ludzie ze wsi są gorszą grupą społeczeństwa ? masz na to jakieś papiery.
Ja nie podważam Twojej wiedzy z dziedziny internetu bezprzewodowego ,Lecz nie możesz mnie wykluczać z dostępu do nowych technologi i społeczeństwa tylko dlatego że mieszkam na wsi .Czy jak kupujesz chleb to możesz go jeść tylko w mieście ? o kiełbasie nie wspomnę. Chińskie bułeczki nie będą takie pachnące. poz Hermogenes
ODPOWIEDZ