Router jako AP - da się tak?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
erol
Początkujący użytkownik forum

Router jako AP - da się tak?

Post autor: erol »

Internet z CP, router IDU-100 na piętrze. Chcę zwiększyć zasięg internetu. Mam drugi router Pentagram P6363. Czy mogę jakoś zwiększyć zasięg za pomocą tego zestawu? Wymyśliłem, że ten drugi router mógłby działać jako AP i wzmocnić sygnał. Tylko nie ogarniam jak to zrobić. Tzn udało mi się skonfigurować ten drugi router jako AP. W Primary SSID podałem nazwę sieci z routera IDU-100, w secondary podałem nowy SSID dla rozróżnienia. I niby widać 2 sieci i to działa, ale jak routery są połączone po kablu. Jak kabel odłączę i przestawię w Pentagramie opcję Medium Type na Wireless to internetu znika. Da się to jakoś pogodzić? Doszedłem do tego, że nie da się chyba połączyć ze sobą routerów przez wifi i jednocześnie rozsyłać z drugiego routera internetu także przez wifi. Chcę więc zrobić tak: połączyć ze sobą te routery przez wifi ( drugi jako AP?) i do drugiego routera podpiąć urządzenie przez skrętkę tak aby miało net. Da się?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Router jako AP - da się tak?

Post autor: wojteks »

erol pisze:Da się to jakoś pogodzić?
Zwykle nie, połącz je kablem lub PLC.
erol pisze:drugi jako AP?) i do drugiego routera podpiąć urządzenie przez skrętkę tak aby miało net. Da się?
Jeżeli pentagram ma tryb AP Client (Client Infrastructure) to powinno się dać, może być tylko problem z DHCP.
Nie pomagam na PW!
erol

Jeżeli pentagram ma tryb AP Client (Client Infrastructure) to powinno się dać
Czyli jak router działa w trybie AP Client to tylko odbierze sygnał WIFI z pierwszego routera? Nie może jednocześnie odebrać sygnału i przesłać go do klientów przez wifi ( laptopów, smatfonów itp)?
Jedyne co możliwe to AP client w Pentagramie odbierze sygnał po wifi z tego IDU-100 a dalej mogę go rozesłać tylko poprzez skrętkę? Dobrze to rozumiem?
Co więc musiałbym mieć aby odebrać wifi z IDU-100 i udostępnić go dalej klientom również przez wifi?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

erol pisze: Nie może jednocześnie odebrać sygnału i przesłać go do klientów przez wifi
W trybie AP Client nie może tego zrobić.
erol pisze:AP client w Pentagramie odbierze sygnał po wifi z tego IDU-100 a dalej mogę go rozesłać tylko poprzez skrętkę?
Tak.
erol pisze:Co więc musiałbym mieć aby odebrać wifi z IDU-100 i udostępnić go dalej klientom również przez wifi?
Jeszcze jeden AP pracujący w trybie AP podłączony kablem z Pentagramem.
Nie pomagam na PW!
erol

Jeszcze jeden AP pracujący w trybie AP podłączony kablem z Pentagramem.
A ten dodatkowy AP to musiałby pracować już nie jako AP Client tylko jako zwykły AP? Czy zamiast tego Pentagrama można wykorzystać jakieś inne (jedno) urządzenie, które odbierze i roześle sygnał po wifi? Czy muszą to zawsze być 2 urządzenia połączone kablem? Jedno jako AP Client a drugie jako AP (Serwer?)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

erol pisze:tylko jako zwykły AP?
Tak.
erol pisze:jakieś inne (jedno) urządzenie,
Airlive Ovislink G.Duo (stary i niedostępny) albo inne (brak) z dwoma torami radiowymi.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ