PROZBA jakie urzadzenia potrzebne do stacji radiowej

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
martiner
Początkujący użytkownik forum

PROZBA jakie urzadzenia potrzebne do stacji radiowej

Post autor: martiner »

Witam Wszytskisz Szpeców. Mam Wielka proźbe do was , chcialem zaznaczyc ze jestem zielony w tych sprawach. Wiec tak, mieszkam na wsi i wraz ze swoimi kolegami chcemy zalozyc DSL , zalezy nam na dobrej predkosci naszego łacza i zamowilismy : DSL 15000 (15360 kbit/s / 800 kbit/s) mam na przyjsc modem z rozszezona funkcjonalnoscia : 4 porty Ethernet Funkcjonalność routera WLAN. I teraz tak chce zalozyc tak zwana stacje nadawcza u Siebie w domu zeby udostepnic internet kolegom. Tylko teraz jak to zrobić, co trzeb akupić jaki sprzet zeby udostepnic to droga radiową. zaznaczam z posiadam maszt po CB radiu. jak mozna go wykozystac, Prosilbym specjalistow i ludzi co sie orientuja na ten temat co musze kupic jak to podlaczyc itp. Bardzo prosze o pomoc, Oczekuje na modem i chcialbym wczesniej zakupic odpowiedni sprzet PROSZE POMORZCIE ( jak to polaczyc , prosze o mniej wiecej jakis schemat )
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: PROZBA jakie urzadzenia potrzebne do stacji radiowej

Post autor: MaxFM »

A na jaka odległość ma to być i ilu będzie klientów? czy dookoła Ciebie czy tylko w jednym kierunku?
ikw
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ikw »

tak jak kolega max...tylko ja sie moze inaczej wypowiem.
jak to ma byc komercyjne... to na tym forum ...i chyba na zadnym innym nie znajdziesz odpowiedzi - jak to zrobic ze schematami.
Pozatym musicie miec calkiem niezla centrale jak na wies bo 15 megowy dsl to calkiem nie czesta mozliwosc.
to tyle...a co do masztu po CB...czlowieku...wes sobie poogladaj jakies zdjecia z dachow z antenami i bedziesz wiedzial czy twoj masz sie nadaje czy nie...jak sie wiesza anteny czy tam mocuje...
ehhh
pzdr
martiner

ma to byc do okola mnie bede mial okolo 15 ludzi a co do masztu po CB mam konstrukcje metalowa, 25 metrow, cos takiego jak masz slupy elektryczne tylko srednica mniejsza, to nie jest taka zwykla antena po CB tylko maszt. klijenci sa do 5 km rozmieszczeni ,mam otwarta przestrzen
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Moim zdaniem tutaj wchodzi w gre serwer na linuxie, anteny np. sektor x3 dla pełnego pokrycia, apki (polecam interepoch-y) w hermopuszce kolo ant. albo Z-com-y ew. mikrotik. Tylko takie przedsiewziecie pasowałoby podciagnac po działalnosc gospodarcza ;) z tym ze zaznaczyłes ze jestes zielony w te klocki wiec poleciłbym Ci zlecic to komus w miare doswiadczonemu bo to nie jest takie proste na jakie wyglada.
ikw
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ikw »

amen !
martiner

ok dziekuje za odpowiedz wiem juz mniej wiecej jak to ma wygladac i jak to dziala wtajemniczyl mnie w to juz znajomy// gdy bede mial jakies pytania co do sprzetu <font color="#FF00FF"><b>»»który««</b></font> zakupie dam znac, dzieki jeszcze raz
ODPOWIEDZ