Internet do domu
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Internet do domu
Cześć.
W ciągu 2 miesięcy miałem u siebie w domu Neostradę i Netię. Jako że coś z kablami w entrali jest nie tak, to czasem prędkość była rzędu 0,20mb/s ;D
Postanowiłem z domownikami że założymy internet mobilny w domu. Obecnie interesuje mnie internet za 45zł nielimitowany w Play na kartę.
Tylko chciałbym zapytać czy często zmnijszają tą prędkość, i czy w mojej lokalizacji <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> będzie to sprawnie działało.
Moja lokalizacja to Raszowa : (mapa nadjników BTS) http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 54&zoom=13
A jeżeli jest coś lepszego w podobnej cenie to prosiłbym o przekazane oferty. Zależy mi na stałym min. 6mb/s . Internet przez okres 2 miesięcy bedzie usotępniany z telefonu LGSpirit 4g LTE, po tym okresie kupię t miarę tani modem + antena na dach (lub za okno). Tylko tu bym prosił o doradzenie czy ta ofertau mnie będzie działać, i podać jakieś tanie (najlepiej) używane modemy z wejściem na antene + samą (tanią ) antenę
W ciągu 2 miesięcy miałem u siebie w domu Neostradę i Netię. Jako że coś z kablami w entrali jest nie tak, to czasem prędkość była rzędu 0,20mb/s ;D
Postanowiłem z domownikami że założymy internet mobilny w domu. Obecnie interesuje mnie internet za 45zł nielimitowany w Play na kartę.
Tylko chciałbym zapytać czy często zmnijszają tą prędkość, i czy w mojej lokalizacji <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> będzie to sprawnie działało.
Moja lokalizacja to Raszowa : (mapa nadjników BTS) http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 54&zoom=13
A jeżeli jest coś lepszego w podobnej cenie to prosiłbym o przekazane oferty. Zależy mi na stałym min. 6mb/s . Internet przez okres 2 miesięcy bedzie usotępniany z telefonu LGSpirit 4g LTE, po tym okresie kupię t miarę tani modem + antena na dach (lub za okno). Tylko tu bym prosił o doradzenie czy ta ofertau mnie będzie działać, i podać jakieś tanie (najlepiej) używane modemy z wejściem na antene + samą (tanią ) antenę
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet do domu
Na LTE1800 może być ciężko bez dobrej anteny na dachu.
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 54&zoom=13
Niemniej może spróbować ze starterem w Play wg tej instrukcji viewtopic.php?f=10&t=44149
Lepszy pewnie byłby sygnał ze Sferii 800MHz, czyli sieć Plus/Cyfrowy Polsat. Kup starter na kartę Plusa i przetestuj.
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 54&zoom=13
Niemniej może spróbować ze starterem w Play wg tej instrukcji viewtopic.php?f=10&t=44149
Lepszy pewnie byłby sygnał ze Sferii 800MHz, czyli sieć Plus/Cyfrowy Polsat. Kup starter na kartę Plusa i przetestuj.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- Użytkownik forum
powiem ci tak. Plus mnie tu nie interesuje ponieważ nie mają dobrej oferty. A więcej niż50zł płacić nie chcę.
Obecnie korzystam z Play na kartę (Play fresh na kartę czy jakoś tak), internet łapie przy oknie na telefonie ok 6-7mb/s, a taki mi całkowicie wystarcza.
Ale nie wiem czy na tym Internet na kartę z Play można korzystać z Play (Plus).Obecnie na karcie zPLAY łąpie mi to, ale nie wiem czy w Internecie można z tego nadajnikakorzystać
Obecnie korzystam z Play na kartę (Play fresh na kartę czy jakoś tak), internet łapie przy oknie na telefonie ok 6-7mb/s, a taki mi całkowicie wystarcza.
Ale nie wiem czy na tym Internet na kartę z Play można korzystać z Play (Plus).Obecnie na karcie zPLAY łąpie mi to, ale nie wiem czy w Internecie można z tego nadajnikakorzystać
-
- Guru bezprzewodowy
W Raszowej Play ma zasięg LTE z BTS-a LTE1800 Play w Zdzieszowicach, Chrobrego 8. Póki co można korzystać z darmowego Internetu LTE bez limitu na karcie RBM 5 z RWK. Koszt 5 zł/m-c. Ale trzeba kupić modem/ router z LTE( 100-400 zł) i antenę Dual LTE1800MHz za 200 zł. Przy tych kosztach internetu zakup sprzętu to pikuś.
-
- Guru bezprzewodowy
Play ma LTE tylko z własnych nadajników. 3G może być w roamingu z innego operatora, jeśli nadajnik Play ma słabszy sygnał.
Kup starter faktu i przerób wg procedury z linka powyżej, a potem potestuj.
Redbull to wirtualny operator Play i w LTE korzysta z nadajników Play.
Kup starter faktu i przerób wg procedury z linka powyżej, a potem potestuj.
Redbull to wirtualny operator Play i w LTE korzysta z nadajników Play.
-
- Użytkownik forum
rbm mnie średnio interesuje. Potrzebuje usługi która będzie cykliczna na stałe. a na antene + modem obecnie nie mam jak dac. a jak z ty pakietem 45zł za nielimitowany? Jest godny polecenia?
-
- Użytkownik forum
mi na lte nie zależy jak już pisałem, 3g mi wystarcza te 6mb/ które osiągam.
-
- Guru bezprzewodowy
RBM za 5 zł/m-c cię nie interesuje bo trzeba go co m-c doładować za 5 zł i włączać i jest do odwołania .W zamian chcesz PInK, który teraz kosztuje 45 zł/m-c bez limitu( +10 zł za noce poza limitem) ale nie ma gwarancji, że opłata ulegnie zmianie np. od jutra. To oferta pre-paid bez gwarancji ceny. Podobny internet ale na abonament bez sprzętu to 80 zł( z nocami poza limitem) więc póki co oferta na kartę tańsza o 25 zł więc w każdej chwili Play może zmienić. Działa też na 3G sieci macierzystej Play. Gdzie tu logika? Bez anteny nie masz szans na stabilne działanie i przyzwoite prędkości. Nie masz żadnej gwarancji, że na 3G będzie to 6Mb/s. To internet mobilny , na dodatek na wiosnę poziom sygnału na 3G czy LTE pogorszy się.
-
- Użytkownik forum
na playu osiągam te 6-7mb/s . Nigdy jeszcze natelefone niżej nie zleciało. Więc tu kupię antenę chyba na 3g na wiosnę i można śmigać. A z rbm to za duży wydatek na 1 raz
-
- Stały użytkownik forum
ja korzystam z play internet na karte za 9zł z pakietem bez limitu za 45zł dokładnie od września wszystko pięknie działało prędkości przy pełnym zasięgu na urządzeniu huawei b315 to 5-10mbps dla mnie wystarczająco od 30grudnia 2015r prędkości te zleciały od 0.5 do 3 nawet o 5 rano nie idzie uzyskać pełnych 3 mbps kiedys to 10mbps w nocy było bez problemu.W sumie napisałem 5 zgłoszeń nie wykryto żadnych awarii na moim nadajniku ani lejków na moim koncie.Dzisiaj skorzystałem z innej karty ale taryfy głosowej zwykłej z pakietem 10gb.Włożyłem do rutera bez zmiany anteny wszystko tak samo na ten sam nadajnik i na nadajniku play wyszło 2mbps czyli tak samo.A na nadajniku plusa w tej samej miejscowości 7mbps.
To moja opinia szkoda mi play fajnie to działało przez kilka miesięcy a teraz musze poszukac czegoś innego
To moja opinia szkoda mi play fajnie to działało przez kilka miesięcy a teraz musze poszukac czegoś innego
-
- Użytkownik forum
Play i RBM odpada bo playa w domu łapie mi tylko EDGE. Łapie mi plusa HSPA+/ 3G. Także szuka czegoś do 55zł max jak najlepszą ofertę
-
- Użytkownik forum
Tyle udało mi się uzyskać na telefonie http://www.speedtest.net/my-result/5023044580
Powiem tak, chciałbym wykupić usługi u operatora Plus, lub Cyfrowy-Polsat. Tylko tu który operator ma niższą cenę + w miarę przyzwoity lejek na nielimitowanym internecie?
Powiem tak, chciałbym wykupić usługi u operatora Plus, lub Cyfrowy-Polsat. Tylko tu który operator ma niższą cenę + w miarę przyzwoity lejek na nielimitowanym internecie?
-
- Guru bezprzewodowy
speedtest z play?
Plus i CF to jedna firma, ale w plusie dostaniesz sprzęt na własność, np. dobry router huawei b315 (wart przy odsprzedaży 400zł) za 3zł. Najlepiej jakbyś popytał w rodzinie, czy nie mają abonamentu w plusie lub cf, bo wtedy internet jest za pół ceny w ramach oferty smartDom.
No i zamówienie koniecznie przez internet, a nie w salonie, bo wtedy dostajesz 3 miesiące gratis i dodatkowe 10GB co miesiąc...
http://www.plus.pl/internet-lte?oferta=modem-lub-router
Plus i CF to jedna firma, ale w plusie dostaniesz sprzęt na własność, np. dobry router huawei b315 (wart przy odsprzedaży 400zł) za 3zł. Najlepiej jakbyś popytał w rodzinie, czy nie mają abonamentu w plusie lub cf, bo wtedy internet jest za pół ceny w ramach oferty smartDom.
No i zamówienie koniecznie przez internet, a nie w salonie, bo wtedy dostajesz 3 miesiące gratis i dodatkowe 10GB co miesiąc...
http://www.plus.pl/internet-lte?oferta=modem-lub-router
-
- Użytkownik forum
szlag mnie trafi. Osoba która chce kupić mobilnego obniżyła koszty do max 50zł czyli ten LTE z plusa odpada boze sprzętem będzie 60zł.
Speedtest był robiony na sieci Play (roaming Plus)

-
- Użytkownik forum
teraz raczej przyjmę każdą propozycję byle by było te 6mb/s minimum
- wojteks
- *** Administrator ***
W mobilnym jakichkolwiek gwarancji brak, to że dziś jest 6 to nie znaczy że jutro nie będzie 1 albo i mniej.Nevay pisze: byle by było te 6mb/s minimum
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Miotasz się w wyborze operatora jakby do ciebie nie docierało, że w swojej lokalizacji bez anteny na wybrane pasmo żaden operatornie zapewni ci stabilnego zasięgu zarówno na 3G jak i LTE. BTS-y wszystkich operatorów zlokalizowane w Zdzieszowicach, 5 km od ciebie. Najłatwiej o zasięg 3G z UMTS900ale prędkości najmniejsze, podobnie na LTE800Sferii w Plusie. Zasięg duży ale jest wolno bo to tylko 5MHz z SISO. Najszybciej na LTE1800 u wszystkich operatorów ale zasięg słabszy. w takich lokalizacjach jak twoja biorąć internet mobilny trzeba od razu kupić antenę zewnętrzna i to nie byle jaką a sprawdzoną i na konkretne pasmo. To podstawa, żaden operator nie stawia BTS-ów w takim terenie co 2-3 km. Gwarancji prędkości nikt ci nie da, a na UMTS900 przy słabym sygnale, bez anteny to loteria.
-
- Użytkownik forum
powiem ci tak @up
Od 2miesięcy korzystałem z Play (plus)
karta z Play 10GB za 10zł, ale że taka oferta znikła to trzeba coś kupić. Wciągu 2 miesięcy ani razu nie spadło do 3mb/s, a żegram dużo w CS:GOto i pingi były zadowalające. Tylko mnie zastanawia dlaczego <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> miałem te HSPA+ /3G w Plusie na karcie z Play, wytłumaczy mi to ktoś? Bo konsultanci z Plusa/Play gadali że tylko macierzyste sieci jeśli chodzi o internet
Od 2miesięcy korzystałem z Play (plus)
karta z Play 10GB za 10zł, ale że taka oferta znikła to trzeba coś kupić. Wciągu 2 miesięcy ani razu nie spadło do 3mb/s, a żegram dużo w CS:GOto i pingi były zadowalające. Tylko mnie zastanawia dlaczego <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> miałem te HSPA+ /3G w Plusie na karcie z Play, wytłumaczy mi to ktoś? Bo konsultanci z Plusa/Play gadali że tylko macierzyste sieci jeśli chodzi o internet
-
- Użytkownik forum
a podasz jakiś model powiecmy tańszej anteny która będzie dobrze służyć?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A to nie możesz zakupić startera Play za 9zł (3GB) i przetestować jakie prędkości będziesz miał (wymuś LTE)?Nevay pisze:teraz raczej przyjmę każdą propozycję byle by było te 6mb/s minimum
Wtedy byś wiedział czy H+ miałbyś też na nadajnikach Plusa, czy tylko EDGE (wg. mapy Playa powinieneś mieć w swojej lokalizacji HSPA+)
Ja bym jeszcze spróbował Orange (starter za 7zł-2GB na 31 dni)) i sprawdził prędkości w tej sieci. Niestety w przypadku Orange w grę wchodziłby abonament za 59.90 (150GB w strefie domowej).
Tańsze to mogą być chipsy w BiedronceNevay pisze:a podasz jakiś model powiecmy tańszej anteny która będzie dobrze służyć?

-
- Guru bezprzewodowy
Miałeś ofertę głosową w Play z pakietem 10GB a te na 3G działają też w roamingu krajowym min z Plusa. Konsultanci jak zwykle nie mają o niczym pojęcia, to norma. A zasięg roamingowy Plusa był realizowany z BTS-a UMTS900Aero2 w Zdzieszowicach, Filarskiego lub Kędzierzyna, Elewatorowa 1. Taryfy internetowe Play działają tylko na sieci własnej Play, 3G z UMTS2100 i UMTS00 a LTE z sieci LTE1800 i LTE2100. Oferty głosowe działają w sieci własnej LTE, a na 3G z sieci własnej i w roamingu krajowym. BTS UMTS900Aero2 jest około 1 km bliżej niż BTS UMTS900 Play przy Chrobrego 8. stąd zasięg 3G z Aero2 i Plusa lepszy niż z Play. Ale i tak na granicy prawidłowego działania. Antenę wybiera się pod konkretne pasmo. Ponieważ masz zasięg LTE1800 wszystkich operatorów to najrozsądniejszym wyborem jest zakup anteny Dual LTE 1800MHz. Te sprawdzone to koszt 200 zł. Pojedyńcza antena na UMTS900 czyli ATK-10/850-960 to około 100 zł. Ale w 3G z UMTS900 i modem bez LTE nie warto inwestować mając dostęp do LTE1800 wszystkich operatorów.
-
- Użytkownik forum
A wiesz może czy idzie takowy starter kupić w sklepie fizycznym?Bo kiedyś chodziłem ale nigdzie nie znalazłem takowychBlazer pisze:A to nie możesz zakupić startera Play za 9zł (3GB) i przetestować jakie prędkości będziesz miał (wymuś LTE)?Nevay pisze:teraz raczej przyjmę każdą propozycję byle by było te 6mb/s minimum
Wtedy byś wiedział czy H+ miałbyś też na nadajnikach Plusa, czy tylko EDGE (wg. mapy Playa powinieneś mieć w swojej lokalizacji HSPA+)
Ja bym jeszcze spróbował Orange (starter za 7zł-2GB na 31 dni)) i sprawdził prędkości w tej sieci. Niestety w przypadku Orange w grę wchodziłby abonament za 59.90 (150GB w strefie domowej).Tańsze to mogą być chipsy w BiedronceNevay pisze:a podasz jakiś model powiecmy tańszej anteny która będzie dobrze służyć?, dobra antena musi kosztować, ale i tak najpierw musiałbyś określić częstotliwość do jakiej powinna być dostosowana antena.
-
Powinien być dostępny w sklepach sprawdź w 2-3 spożywczakach ewentualnie na jakiejś stacji benzynowej. Jakbyś miał gdzieś blisko to idź do salonu Orange-tam powinni go mieć.
-
- Użytkownik forum
Z orange to wiem że u nich łapie mi te HSPA+ czyli dla mnie wystarczające, bardziej chodziło mi o Playa bo nigdzie nie mieli ostatnio.Blazer pisze:Powinien być dostępny w sklepach sprawdź w 2-3 spożywczakach ewentualnie na jakiejś stacji benzynowej. Jakbyś miał gdzieś blisko to idź do salonu Orange-tam powinni go mieć.
-
j/w, z tym że nie pytaj o starter play w OrangeNevay pisze:Z orange to wiem że u nich łapie mi te HSPA+ czyli dla mnie wystarczające, bardziej chodziło mi o Playa bo nigdzie nie mieli ostatnio.Blazer pisze:Powinien być dostępny w sklepach sprawdź w 2-3 spożywczakach ewentualnie na jakiejś stacji benzynowej. Jakbyś miał gdzieś blisko to idź do salonu Orange-tam powinni go mieć.

W Kędzierzynie Koźle masz 3 salony Play i tam pytaj (ew. sklepy/stacje benzynowe/kioski/saloniki prasowe).
-
- Guru bezprzewodowy
Dobieranie operatora ze względu na słaby zasięg HSPA+ na UMTS900 to pomyłka. BTS UMTS900NetWorks przy Powstańców Śl. 1, czyli na terenie koksowni gdzie obok jest UMTS900Aero2. Stąd zasięg Orange i T-Mobile na 3G z UMTS900 u ciebie podobny do Plusa. Ofertę dobierasz wg. potrzeb, jej atrakcyjności, ceny i najważniejsze czyli jak działa dany operator u ciebie. Dlatego testujesz wszystkich ale najpierw sprawdzasz czy te BTS-y są nieprzeciążone i jak działa internet przy dobrym poziomie sygnału- czyli w ich pobliżu. Wiesz wtedy czego się można spodziewać przy zapewnieniu prawidłowego sygnału u ciebie( po zakupie anteny). Testy u ciebie pokazują jedynie dokąd na zewnątrz sięga zasięg 3G czy LTE operatorów i czy są szanse na prawidłowe parametry sygnału po zastosowaniu anteny.
-
- Użytkownik forum
a tak <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> to rbm korzysta tylko i wyłącznie z LTe z play? czy też Play, plus, itp?Blazer pisze:j/w, z tym że nie pytaj o starter play w OrangeNevay pisze:Z orange to wiem że u nich łapie mi te HSPA+ czyli dla mnie wystarczające, bardziej chodziło mi o Playa bo nigdzie nie mieli ostatnio.Blazer pisze:Powinien być dostępny w sklepach sprawdź w 2-3 spożywczakach ewentualnie na jakiejś stacji benzynowej. Jakbyś miał gdzieś blisko to idź do salonu Orange-tam powinni go mieć.![]()
W Kędzierzynie Koźle masz 3 salony Play i tam pytaj (ew. sklepy/stacje benzynowe/kioski/saloniki prasowe).
-
- Guru bezprzewodowy
Było już na ten temat. LTE w Play jest tylko dostępne na własnej sieci LTE1800 i LTE2100. Zarówno w taryfach data jak i głosowych( RBM 5 to taryfa głosowa). Roaming krajowy jest w LTE niedostępny.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Darmowe Aero2 z płatnym pakietem 30 GB za 30 zł na 30 dni. Działa w LTE i nie ma założonych limitów prędkości. Po zużyciu pakietu lub po zakończonym okresie jego ważności dalej działa zgodnie z zasadami BDI czyli max 512 kbps, sesja 60 minut, można się logować do sieci 2G i 3G (bez dostępu do LTE).Nevay pisze:szlag mnie trafi. Osoba która chce kupić mobilnego obniżyła koszty do max 50zł czyli ten LTE z plusa odpada boze sprzętem będzie 60zł.
Karta SIM - 20 zł depozyt i 7 zł przesyłka jak dobrze pamiętam.
-
- Guru bezprzewodowy
plus z pakietem 50GB i LTE bez limitu:Nevay pisze:szlag mnie trafi. Osoba która chce kupić mobilnego obniżyła koszty do max 50zł czyli ten LTE z plusa odpada boze sprzętem będzie 60zł.
59,99*21=~1260 (bo 3 miesiące gratis)
1260/24=52,50zł.
i 59 aktywacja oraz 3 zł jednorazowo za router na własność wart 400.