Dobór modemu i anteny do auta.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dobór modemu i anteny do auta.
Witam serdecznie.
Jestem w trakcie kompletnej przebudowy modułu komfortu w swoim aucie. Po części wrzucam malutki komputer do autka, zabudowuje go i podłączam pod szyny Can/bus w aucie do sterowania całym autem z tego właśnie komputera, również przez siec ze smartfona. W związku z tym poszukuje jakiegoś dobrego modemu, najlepiej pod USB i z zewnętrzną anteną. Tutaj pojawia się problem i przychodzę do Was z pomocą o wybór odpowiedniej anteny i modemu. Auto będzie więcej czasu w ruchu więc chyba lepszą opcją będzie antena wielozakresowa i dookolna. Testował ktoś już takie anteny? Na alledrogo jest kilka takich modeli, ale mało jest sprawdzonych informacji na ich temat.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Jestem w trakcie kompletnej przebudowy modułu komfortu w swoim aucie. Po części wrzucam malutki komputer do autka, zabudowuje go i podłączam pod szyny Can/bus w aucie do sterowania całym autem z tego właśnie komputera, również przez siec ze smartfona. W związku z tym poszukuje jakiegoś dobrego modemu, najlepiej pod USB i z zewnętrzną anteną. Tutaj pojawia się problem i przychodzę do Was z pomocą o wybór odpowiedniej anteny i modemu. Auto będzie więcej czasu w ruchu więc chyba lepszą opcją będzie antena wielozakresowa i dookolna. Testował ktoś już takie anteny? Na alledrogo jest kilka takich modeli, ale mało jest sprawdzonych informacji na ich temat.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
-
Re: Dobór modemu i anteny do auta.
Witam. Dostałem ofertę na model E3372 za 80 zł, co mnie w gruncie rzeczy do niego przekonuje. Uda mi się dorwać jakiś lepszy modem? A jesteście Panowie polecić jakąś antenę dookolną?
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A na jakim systemie to będzie pracować? Bo jak to jest chiński gotowiec na androidzie to najprawdopodobniej będzie ogromy problem z driverami.mafiozo206 pisze:Witam serdecznie.
Po części wrzucam malutki komputer do autka, zabudowuje go i podłączam pod szyny Can/bus w aucie do sterowania całym autem z tego właśnie komputera, również przez siec ze smartfona
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A nie lepiej kupić router bezprzewodowy, postawić na tym OpenWrt/Gargoyle i rozsyłać sygnał bezprzewodowo?
-
- Guru bezprzewodowy
Do samochodu najlepiej kupić jakiś MiFi z LTE/3G , zasilanie po USB ( np. z zapalniczki) i WiFi w samochodzie z niego. A antena jakaś dookólna , magnetyczna
-
Systemem będzie Windows. Te chińskie gotowce na andku wołają o pomstę do nieba. Wydajność na poziomie pierwszych telefonów z andkiem. Stawiałem od razu na modem, ze względu na cenę. Taki MiFi plasuje się w około 200-300 zł, a taki modem już dorwałem za 80. Internetu nie muszę zbytnio rozsyłać po samochodzie, a jak będzie taka potrzeba zawsze to mogę z komputera zrobić po bluetooth co jest chyba bardziej bezpieczne niż WiFi które zostawia ślad. A co do anteny to muszę się poradzić Was, bo moja wiedza na ich temat jest znikoma. Związku z tym, że auto będzie w ruchu, co oznacza różne anomalia z sygnałem, lepsza imo będzie wielozakresowa, żeby cokolwiek złapać niż się skupiać na jednym pasmie, co znaczenie ma też to, że zawsze będziemy przy ziemi.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jaka antena? Tanio czy dobrze? Magnetyczna czy montowana na stałe? Istnieje możliwość dostać profesjonalne anteny wielozakresowe, ale montowane na stałe i trochę kosztują. Trzeba je ściągać z zagranicy, a kursy niewesołe; dodatkowo montaż to trochę zabawy z kablami, wtykami, etc. Jeśli chodzi o antenę magnetyczną to szukaj takich, które są dedykowane do terminali POS, bankomatów. Powinny być nieco lepszej jakości.
No i jeszcze jedno zasadnicze pytanie - modem to tylko 3G czy już z LTE?
No i jeszcze jedno zasadnicze pytanie - modem to tylko 3G czy już z LTE?
-
Modem już z LTE. Antenę chciałem chciałem zamontować na tylnej półce w aucie, nie chce jej wystawiać na zewnątrz, czyli nie musi być magnetyczna.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To w takim razie po co ją wkładać skoro będzie pracować w metalowej klatce? Efekt żaden, albo nawet będzie gorzej niż na samym modemie bo kabel antenowy i złącza swoje muszą zabrać. Pojeździj z samym modemem, a jeśli będzie źle działać to myśl o antenie, ale postawionej na dachu, a nie w kabinie.
-
Skłaniam się powoli do rozwiązania wykorzystujący modem MiFi, bo rozwiązałoby to troszkę problemów z dzieleniem łącza i wysyłaniem danych w tle z arduino, tylko pozostaje kwestia czy można dzwonić za pomocą takiego modemu MiFi?
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
- wojteks
- *** Administrator ***
VoIP powinien działać, aplikacja na smartfona po WiFi.
Nie pomagam na PW!
-
Witam! Nie chciałem tworzyć nowego tematu, a mam dość podobny problem.
Na chwilę obecną mam radio samochodowe z podłączonym modemem Huawei E1750. Niestety ale np. na trasie Kraków - Lublin przez 90% czasu nie mogłem złapać zasięgu. Modem schowany w schowku.
1. Czy wyjęcie samego modemu i przyklejenie go gdzieś przy lusterku przednim wystarczy? Nie mam jak sprawdzić na teraz, bo nie jadę w dalsze trasy teraz.
2. Może wystarczy dokupić antenę? po rozebraniu modemu znalazłem wejście jak na zdjęciu. Gdzieś na necie wyczytałem zę ten modem mimo wszystko włąśnie ma wyjście na antene. Anteny nie chciałem zbyt wystawiać, tak jak kolega wcześniej. Wystarczy ją gdzieś przy krawędzi szyby zostawić?? Mogę jedynie coś pokombinować, żeby antenę wystawić na zewnątrz i złapać ją do anteny CB którą mam zamontowaną na stałe na dolnej części klapy bagażnika. Dach odpada, bo jest cały szklany.
3. Może jakieś inne rozwiązania?? Chciałbym się zmieścić w granicach 100 zł. Nie zależy mi na super szybkim necie, wystarczy 3G, używam jedynie do Yanosika i mapy google. Myślałem również o telefonie podłaczonym do radia i właczone tathering przez kabel USB.
4. Ten modem mam z Plusa, a karta zamontowana to Virgin mobile (pakiet fremium 300 mb netu za darmo co miesiac). Są też problemy, jak straci zasięg to czasami nie włacza się z powrotem, albo jak jest na roamingu to nie ma internetu. Można go jakoś poprzestawiać, zeby na roamingu również korzystał z połączenia danych?
Coś doradzicie?? Od razu powiem, ze nie jestem w temacie obeznany... Liczę na porady specjalistów.
Na chwilę obecną mam radio samochodowe z podłączonym modemem Huawei E1750. Niestety ale np. na trasie Kraków - Lublin przez 90% czasu nie mogłem złapać zasięgu. Modem schowany w schowku.
1. Czy wyjęcie samego modemu i przyklejenie go gdzieś przy lusterku przednim wystarczy? Nie mam jak sprawdzić na teraz, bo nie jadę w dalsze trasy teraz.
2. Może wystarczy dokupić antenę? po rozebraniu modemu znalazłem wejście jak na zdjęciu. Gdzieś na necie wyczytałem zę ten modem mimo wszystko włąśnie ma wyjście na antene. Anteny nie chciałem zbyt wystawiać, tak jak kolega wcześniej. Wystarczy ją gdzieś przy krawędzi szyby zostawić?? Mogę jedynie coś pokombinować, żeby antenę wystawić na zewnątrz i złapać ją do anteny CB którą mam zamontowaną na stałe na dolnej części klapy bagażnika. Dach odpada, bo jest cały szklany.
3. Może jakieś inne rozwiązania?? Chciałbym się zmieścić w granicach 100 zł. Nie zależy mi na super szybkim necie, wystarczy 3G, używam jedynie do Yanosika i mapy google. Myślałem również o telefonie podłaczonym do radia i właczone tathering przez kabel USB.
4. Ten modem mam z Plusa, a karta zamontowana to Virgin mobile (pakiet fremium 300 mb netu za darmo co miesiac). Są też problemy, jak straci zasięg to czasami nie włacza się z powrotem, albo jak jest na roamingu to nie ma internetu. Można go jakoś poprzestawiać, zeby na roamingu również korzystał z połączenia danych?
Coś doradzicie?? Od razu powiem, ze nie jestem w temacie obeznany... Liczę na porady specjalistów.

- wojteks
- *** Administrator ***
To co widać na zdjęciu to nie jest gniazdo antenowe, gniazdo o ile jest (nie pamiętam, to stary modem) to pod odchylaną gumką na boku modemu.
Szyby mocno tłumią sygnał, najlepszą opcją jest antena magnetyczna (raczej z tych małych) z niezbyt długim kablem na dach/maskę/klapę przyczepiona w czasie jazdy.
Szyby mocno tłumią sygnał, najlepszą opcją jest antena magnetyczna (raczej z tych małych) z niezbyt długim kablem na dach/maskę/klapę przyczepiona w czasie jazdy.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Modem całkowicie nieprzydatny do twoich zastosowań. Jego miejsce to elektrośmieci. Nie obsługuje na 3G pasma UMTS900, które zapewnia zasięg 3G operatorów poza miastami. Konieczna wymiana na modem LTE/3g z obsługą wszystkich pasm. Ale w tym przypadku chińskie radio raczej nie obsłuży po USB nowego modemu LTE. Chińczycy zatrzymali się w takich urządzeniach na obsłudze E173. Dla pewności sprawdź z jakimi modemami współpracuje twój model radia.
-
nie mam możliwości sprawdzenia z czym współpracuje. Do działania wystarczy mi 3g. czy e180 byłby wystarczający żeby działał internet poza miastami? Czy do niego antena też byłaby potrzebna?
- wojteks
- *** Administrator ***
W zasadzie do każdego antena byłaby potrzebna. Niby dlaczego nie masz możliwości sprawdzenia z czym współpracuje? Czyżby producent już nie istniał?
E1752 ma UMTS900 ale jest tylko klasy HSPA, wskazany by był modem z HSPA+ i gniazdem anteny zewnętrznej, może zadziała jakiś E353/E367 czyli coś ze starszych Huawei HSPA+.
E1752 ma UMTS900 ale jest tylko klasy HSPA, wskazany by był modem z HSPA+ i gniazdem anteny zewnętrznej, może zadziała jakiś E353/E367 czyli coś ze starszych Huawei HSPA+.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Ale kolega napisał, że ma E1750 a ten nie ma UMTS900. z kolei e180 ma UMTS1900 ale nie posiada gniazda anteny zewnętrznej. a co do chińskiego sprzętu to z tabletami sprzed kilku lat działał E173 więc może i z tym radiem zadziała. Oczywiście w grę wchodzą tylko wersje e173s-2 lub e173u-2, które mają UMTS900 oraz złącza CRC9. Nie działają z UMTS wersje E173s-1( z t-Mobile) i E173u-1. Koszt takiego E173s-2, u-2 około 20 zł więc ryzyko niewielkie.
-
Radio które kupiłem:
https://pl.aliexpress.com/item/2-DIN-un ... .98.VxtM07
piszę właśnie do sprzedawcy o kompatybilnych modemach. Zobaczymy co odpisze. na chwilę obecną radio nie ma co narzekać. kwestia tylko dogrania wszystkiego. Sprzęt jak za takie pieniądze gra bardzo dobrze, nawet lepiej od radia oryginalnego.
Nie byłem zorientowany odnośnie modemów.
Poza modemem, jeżeli nie znajdę kompatybilnego, to zawsze mogę po wifi puścić internet.
Które rozwiązanie byłoby lepsze, tak, zeby nie wydać za dużo?? najchętniej bez anteny rozwiazanie, ale z tego co pisaliście to nie jest to możliwe.
https://pl.aliexpress.com/item/2-DIN-un ... .98.VxtM07
piszę właśnie do sprzedawcy o kompatybilnych modemach. Zobaczymy co odpisze. na chwilę obecną radio nie ma co narzekać. kwestia tylko dogrania wszystkiego. Sprzęt jak za takie pieniądze gra bardzo dobrze, nawet lepiej od radia oryginalnego.
Nie byłem zorientowany odnośnie modemów.
Poza modemem, jeżeli nie znajdę kompatybilnego, to zawsze mogę po wifi puścić internet.
Które rozwiązanie byłoby lepsze, tak, zeby nie wydać za dużo?? najchętniej bez anteny rozwiazanie, ale z tego co pisaliście to nie jest to możliwe.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Skoro tam jest WiFi to może prościej zrobić niezależne od radia WiFi np. router mobilny?
-
To chyba będzie lepsze rozwiązanie bo będzie można znaleźć urządzenie że wszystkimi częstotliwościami. Znajdę jakiś zestaw do 100 zł?
-
- Guru bezprzewodowy
Za 100 zł nie ale za 130-140zł już tak czyli E5573 lu E5577( Atrbox2 Plus). To mobilne routery MiFi z LTE/3G. Tworzą sieć WiFi na 2,4 oraz 5GHz, radio połaczy się z nimi, mogą być zasilane z gniazda zapalniczki zasilaczem z USB. Mają złącza anten zew.
-
Mam odpowiedź od Chińczyka 
Działa modem E173, więc zostają 2 wyjścia już ostatecznie:
1. e173u2 za jakieś 20 zł
2. E5573 lu E5577 koszt 120 zł
Czy rzeczywiście jest między tymi urządzeniami różnica warta 100 zł?
Który zestaw byście brali? Nie ukrywam, ze na początku będę próbował jeździć bez anteny, może da radę jak na moje potrzeby (google maps, yanosik).

Działa modem E173, więc zostają 2 wyjścia już ostatecznie:
1. e173u2 za jakieś 20 zł
2. E5573 lu E5577 koszt 120 zł
Czy rzeczywiście jest między tymi urządzeniami różnica warta 100 zł?
Który zestaw byście brali? Nie ukrywam, ze na początku będę próbował jeździć bez anteny, może da radę jak na moje potrzeby (google maps, yanosik).
- wojteks
- *** Administrator ***
Oczywiście że jest, zabytkowy modem a router przenośny z LTE, tego się nie da porównać. Oczywiście że brałbym drugi sprzęt czyli router mobilny.kamilo123 pisze:Czy rzeczywiście jest między tymi urządzeniami różnica warta 100 zł?
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Czyli tak jak ci napisałem wcześniej, Chińczycy zatrzymali się na e173. Popieram kolegę, E173 to elektrośmieć. E5577 można wykorzystać nie tylko w samochodzie a jego cena jest na Allegro wręcz śmieszna. To specyfika naszego rynku, wart dużo więcej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dodam tak od siebie co zauważyłem odnośnie routera mobilnego w samochodzie. Model to Airbox Orange czyli Huawei E5372s-32 i leżał sobie głównie przy podszybiu, czasem między fotelami przy gnieździe zapalniczki. Bez anten zewnętrznych bardzo dobrze łapie zasięg, dużo lepiej trzyma LTE i szybciej się z LTE łączy (po przejściu np. na 3G) niż telefony. Nie potrzeba jakiejś mocnej ładowarki, sam używałem do niego tylko 0,5A, bateria pomaga.
Co ciekawe, w sprzęcie Huawei można wymusić konkretne częstotliwości pracy. Raz wymusiłem LTE800 i o tym zapomniałem i tak sobie jechałem. Zasięg LTE800 był sporo, ale lądował czasem w 3G, szczególnie w mieście. Piszę o tym bo można ustawić np. LTE800+UMTS900, bez GSM i wyższych częstotliwości i będziesz miał właściwie cały czas niezły zasięg zazwyczaj szybkiego internetu, a przy tym pewnie mniejsze zużycie energii w routerze. Można oczywiście wymusić inną konfigurację.
Co ciekawe, w sprzęcie Huawei można wymusić konkretne częstotliwości pracy. Raz wymusiłem LTE800 i o tym zapomniałem i tak sobie jechałem. Zasięg LTE800 był sporo, ale lądował czasem w 3G, szczególnie w mieście. Piszę o tym bo można ustawić np. LTE800+UMTS900, bez GSM i wyższych częstotliwości i będziesz miał właściwie cały czas niezły zasięg zazwyczaj szybkiego internetu, a przy tym pewnie mniejsze zużycie energii w routerze. Można oczywiście wymusić inną konfigurację.
-
Hej! No i kupiłem za namową E5577. Mam jeden problem... Chciałem zeby sprzęt sam startował po przekręceniu kluczyka, po podłączeniu zasilania przez kabel... Jest taka opcja w tym modelu? Nigdzie nie moge znaleźć tego ustawienia.
Jedynie jakieś oszczędzanie energii w aplikacji HiLink typu Inteligentne oszczędzanie energii ale nigdzie nie mogę znaleźć info na czym to polega.
Jedynie jakieś oszczędzanie energii w aplikacji HiLink typu Inteligentne oszczędzanie energii ale nigdzie nie mogę znaleźć info na czym to polega.