EDGE na Marszałkowskiej

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mumin
Początkujący użytkownik forum

EDGE na Marszałkowskiej

Post autor: mumin »

Witam i proszę o pomoc.
Korzystam z iplusa przy Marszałkowskiej/Plac Konstytucji gdzie jest b. dużo nadainików Plusa, łączę się za pomocą Bluetooth i Noki 6111 z EDGE klasy 8 ( w instrukcji napisano o szybkości do 236,8 Kb/s ) jednak połączenie z internetem jest tragicznie wolne, zwykła poczta otwiera się bardzo powoli a o Skype mogę zapomnieć.
W salonie Plusa zbyto mnie zwykłym "Nie wiem czemu jest tak wolno" i powiedziano mi, że może telefon z UMTS będzie lepszy ale nie mogą nic zagwarantować (?)
Proszę o pomoc czy naprawdę przy EDGE klasy 8 nie mogę rozmawiać przez Skypa? a jeśli tak to czy kupienie telefonu z UMTS załatwi sprawę?
amws
Stały użytkownik forum

Re: EDGE na Marszałkowskiej

Post autor: amws »

Mam ten sam telefon i w tech EDGE prędkość jest całkiem niezła ok 20-30 KB/s więc powinno chodzić dobrze. Nawet przy GPRS chodzi całkiem nieźle ok 7-15 KB/s.
Sprawdzałeś o różnych porach, może dużo ludzi korzysta?
Nie wiem co jest nie tak, przez co się łączysz?
mumin

Nistety, zarówno w dzień jak i późno w nocy jest tak samo beznadziejnie. Czy ty rozmawiasz przez Skypa używając do połączenia Noki 6111?
amws
Stały użytkownik forum

Niestety nie używam, ale z tego co wiem w tech EDGE jest to już możliwe.
Telefon jest ok jako modem i chodzi naprawdę spoko.
Natomiast jeżeli mówimy o Twoim problemie to niestety ale nie mam większej wiedzy na ten temat i nie potrafię Ci pomóc.
Poczekaj chwilkę ktoś odpisze i pomoże rozwiązać problem...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

mumin pisze:Proszę o pomoc czy naprawdę przy EDGE klasy 8 nie mogę rozmawiać przez Skypa? a jeśli tak to czy kupienie telefonu z UMTS załatwi sprawę?
No więc tak:
1.O Skypie to raczej zapomnij przy technologi EDGE choć znajdą tu się na forum osoby które rozmawiają i dla nich jest ok.
2.Telefon z UMTS sprawy całkiem nie załatwi.Musiał byś non stop przebywać w jego zasięgu i mieć doskonały zasieg.Jednakże poprawi komfort rozmów. :lol:
Awatar użytkownika
seboo
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: seboo »

jest szansa ze 3 g pomoze - tym bardziej ze tam jest pelen zasieg aczkolwiek troche niwelowany przez wysoka zabudowe !
jest to teren duzego nagrowadzenia ludzi i rozmow tak wiec technologia 2 g moze niestety wysycac sie rozmowami i system przeznacza bardzo male pasmo na transmisje danych.
3 g jest mniej podatne na tego typu wplyw - przy rozmowach przez skype wazne sa tez opoznienia co w umts jest juz dosyc dobrym pozytywem - wielkosc okolo 180 ! przy edge - 550 !
jest szansa ze pomoze i to bardzo aczkolwiek szklana kula radzi jednak dokonac proby z pozyczonym telefonem !
mumin

Czyli wyglada na to, ze mieszkanie w samym centrum Warszawy, obok kilku nadajnikow i tuz obok glownej siedziby Plusa jest DUZYM MINUSEM :(
Ale w nocy kiedy biznesmeni spia ;) i nie ma tak wielu rozmow to predkosc i tak sie nie poprawia.
I nie chodzi mi o komfort rozmow ale o jakakolwiek mozliwosc rozmowy z rodzina z Gdanska ( nawet zlej jakosci polaczenie aby bylo! ).
Awatar użytkownika
seboo

A jakie masz realne transfery i pingi ?
Rzeczywiscie mieszkanie w centrum w godzinach szczytu jest tak samo uciazliwe jak na peryferiach gdzie jest mniej nadajnikow a i tak wiele osob z nich korzysta z wiekszego terenu.
Poprostu w centrum czesto telefon moze sie przelaczac miedzy nadajnikami !
Moj kolega mieszka np w takim miejscu w warszawie gdzie nie ma edge bo silniejszy jest nadajnik gprs a jest bez problemu 3 g ! - tutaj pomoze tylko netmonitor ! jezeli chce sie korzystac z EDGE
Kupienie np motoroli v980 za 350 zeta tak poprawiloby sprawe ze dzialala by bez problemu nawet videokonferencja
mumin

Np. teraz czyli w dzien swiateczny na Pl. Konstytucji test vline ( powtorzony 2 razy) pokazuje mi
32.3 kbps - 4.04 KB/s
no nie jest to EDGE klasy 8 , wiec moze nalezy zareklamowac telefon ?
Awatar użytkownika
seboo

to jest bardzo slaby gprs !!! nie wiem - co sie dzieje
albo to kwestia przeciazenia sieci z powodu czasowstrzymywacza - albo poprostu wina konfiguracji , polaczenia przez bluetooth czy nieoryginalnego kabla lub irdy !!
amws
Stały użytkownik forum

Sorry że tak może z innej beczki, ale dlaczego Motorola miałaby być lepsza od NOKII 6111? Też właśnie interesuje mnie temat telefon jako modem i zastanawiam się co wybrać?
mumin

Łacze sie przez bluetooth z laptopem Toshiba, telefon jest nowiutki prosto z salonu. Jak wyjze przez okno to mam hotel MDM na ktorym znajduje sie neon Plusa i nadajnik, drugi nadajnik jest z drugiej strony na bibiotece na Koszykowej. Czy to mozliwe, ze nie ma tu EDGE?
Konfiguracja tez wydaje mi sie prawidlowa tzn. zgodnie z instrukcja na str. Plusa łacze sie przez nr *99# dla telefonow Nokia. Czy to jest ok?
amws
Stały użytkownik forum

Ja łącze się przez program Bluesolei.
Wybieram później telefon i łącze się - prędkość jest taka jaką opisywałem wcześniej...
Ewentualne ustawienia masz wyżej na początku tej strony, wybierz konfiguracja poprzez bluetooth i zrób dokładnie tak jak jest napisane, albo spróbuj przez Bluesolei (może coś pomoże???)
Marens

Post autor: Marens »

amws pisze:GPRS chodzi całkiem nieźle ok 7-15 KB/s.
To ja też chce mieć taki GPRS... :idea:
Ciekawe jakby u Ciebie HSDPA chodziło? :twisted:
amws
Stały użytkownik forum

MARENS ---> o co Ci chodzi?
amws
Stały użytkownik forum

Podałem średnią prędkość na poziomie 6-7 KB oraz max jaką wskazuje mi NetMeter!!!
Nie rozumiem o co chodzi?
feliks

Post autor: feliks »

mieszkam kolo placu konstytucji
korzystam z modemu sony ericssona gc89
niestety u mnie edge wlacza sie tylko od przypadku do przypadku
a jak wyjezdzam w mniejszych miastach edge dziala bez problemu
to chyba wina natezenia rozmow z komorek plusa
krzysztof.wojcik

Post autor: krzysztof.wojcik »

feliks pisze:mieszkam kolo placu konstytucji
korzystam z modemu sony ericssona gc89
niestety u mnie edge wlacza sie tylko od przypadku do przypadku
a jak wyjezdzam w mniejszych miastach edge dziala bez problemu
to chyba wina natezenia rozmow z komorek plusa
specjalnie dla was pojechalem i sprawdziłem :) dla korzystających z gprs/edge na placy konstytucji mam złą wiadomość, na budynku hotelu jest pikokomórka (cid 15681) która ma tylko gprs, jeżeli chcecie korzystać z szybkiego netu to zaopatrzcie się w modem z umts/hsdpa lub antenę kierunkową na pasmo gsm :)
M2 Netgear
ODPOWIEDZ