Plus LTE Stęszew do domu na firmę

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kater
Początkujący użytkownik forum

Plus LTE Stęszew do domu na firmę

Post autor: kater »

W lutym przeprowadzam się z blokowiska (światłowód, ha!) do domu, w małej miejscowości, Dębienko (koło Stęszewa). mapka BTSearch

Jako wieloletni abonent firmowy Plusa zwróciłem się do nich o ofertę i proponują coś takiego w temacie LTE:

gwarantowane 50 GB, potem również bez ograniczeń (na pewno???), opłata miesięczna 24,99 zł + 10 zł za Huawei E5573, i opłata aktywacyjna 49 zł

W domu będę pracował, praktycznie pracy poza domem nie wykonuję - nie wiem więc, czy ten mobilny router jest najlepszym wyjściem? Chyba często polecacie tu model B315? Na pewno na stałe do netu podpięty będzie mój główny komp (mam w nim już kartę WiFi), a wieczorami też laptop / tablet żony. Dzieciaki na razie malutkie, starszy czasem coś tam na Youtube sobie grzebie.

W odległości 1,5 km od mojego domu są 2 stacje: ID 33336 i 32077.

Moje główne pytania to:

- czy ten E5573 będzie OK
- czy konieczne / korzystne będzie dokupienie jakiejś anteny zewnętrznej?
- a jeśli tak, to jakiej? (wiem, że polecacie cybertech)

Nie mam w planach zasysania całego netu, ale raz na jakiś czas pewnie coś z torrenta porwę.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Plus LTE Stęszew do domu na firmę

Post autor: wojteks »

Do domu e5573 nie będzie OK, lepszym rozwiązaniem jest B315. Antenę dokupisz jak będzie konieczna.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A co to za oferta Plusa? Bo mi to wygląda na ofertę jak z CP z rabatem 50% na abonament dla posiadaczy telefonu z Plusa i sprzęt E5573 dzierżawiony za 10 zł m-c.( po 2 latach zwracasz). http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... ferType=MM Oczywiście oferta słaba i niewłaściwy sprzęt. Bierze się ofertę z Plusa, w ramach SmartDom masz zniżkę 50% czyli płacisz 30 zł za 50GB i do tego router B315 za 3 zł kupujesz na własność( wart 300-400 zł). 6 m-cy abonamentu gratis( teraz jest promocja) i do tego kupujesz 200GB poza limitem w nocy(1-8) za 2,99ał/m-c. To najlepsza opcja. http://www.plus.pl/documents/16/6116805 ... 1_2016.pdf Teraz zasięg LTE Plusa. Kluczowe jest pytanie czy BTS LTE1800Mobylandu w Stęszewie , Piotra Skargi 22 działa. Jeśli tak to warto zrobić testy LTE Plusa np. na telefonie aby sprawdzić uzyskiwane prędkości. Dobór anteny po zakupie oferty Plusa z B315 i sprawdzeniu parametrów sygnału LTE. W tej chwili FUP w Plusie działa liberalnie na LTE pozwalają pobierać ponad limit, ale problemem bywają uzyskiwane prędkości( przeciążenie BTS-a). Ofertę w SmartDom z 50% rabatem( 30 zł/m-c), 6 m-cami za free i B315 za 3 zł można brać w ciemno.
Awatar użytkownika
kater

Panowie, dzięki za szybkie odpowiedzi :)

Matek, faktycznie tak ta oferta wygląda - jest tam jeszcze bodajże 3 miesiące gratis, ale to już detal. Chętnie bym się na ofertę z B315 przerzucił, nawet kosztem poczekania kolejnych kilku dni na nowego kuriera. Pytanie tylko czy ta lepsza oferta mi, jako klientowi prowadzącemu działalność gospodarczą, przysługuje. Szczerze to wolę odliczyć VAT, mieć to wszystko na jednej FV (razem z dwoma komórkami, a w planach mam też trzeci numer). Nie jestem pewien czy SmartDom na firmę można mieć po prostu.

Ewentualne późniejsze dokupienie B315 albo czegoś podobnego nie jest problemem, tym bardziej że E5573 będę mógł przecież sprzedać.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

E5573 nie będziesz mógł sprzedać bo go dzierżawisz od CP za 10zł/miesiąc czyli 24 miesiące=240pln i sprzęt zwracasz do CP.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
kater

Umowę planuję podpisać z Plusem - nie z CP. Na infolinii otrzymałem dziś też taką odpowiedź, że E5573 mogę odsprzedać i zapodać dowolny inny router/modem.
matek451
Guru bezprzewodowy

Z CP nie bierze się oferty tylko z Plusa, jeśli to działalność gospodarcza to pewnie można brać oferty indywidualne i odliczyć VAT. Spytaj na forum Plusa http://plusforum.pl/viewforum.php?f=100 w Plusie ta oferta jak wyżej z B315 i rabatem 50%. W Plusie nie ma oferty, o której piszesz. Sprzęt jest na własność, za 50GB cena 59,99 ( z rabatem 30 zł) więc dziwnie to wygląda. Za E5573 dostaniesz 150-200 zł. B315 jest wart dwa razy tyle, wybór chyba oczywisty. Na E5573 nie stworzysz domowej sieci. Robią cię w konia.
Awatar użytkownika
kater

Dzięki jeszcze raz.

Nie jestem pewien o co z tym CP chodzi - w sensie dzwoniłem na infolinię Plusa, i z Plusa będę miał FV itd. Może to jakaś po prostu kopia oferty CP?

Za Twoją radą zadałem pytanie na plusforum z nadzieją, że może ktoś oficjalnie z Plusa się wypowie i definitywnie określi co i jak z FV.
JarekMk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: JarekMk »

matek451 pisze:A co to za oferta Plusa? Bo mi to wygląda na ofertę jak z CP z rabatem 50% na abonament dla posiadaczy telefonu z Plusa i sprzęt E5573 dzierżawiony za 10 zł m-c.( po 2 latach zwracasz). http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... ferType=MM Oczywiście oferta słaba i niewłaściwy sprzęt. Bierze się ofertę z Plusa, w ramach SmartDom masz zniżkę 50% czyli płacisz 30 zł za 50GB i do tego router B315 za 3 zł kupujesz na własność( wart 300-400 zł). 6 m-cy abonamentu gratis( teraz jest promocja) i do tego kupujesz 200GB poza limitem w nocy(1-8) za 2,99ał/m-c. To najlepsza opcja. http://www.plus.pl/documents/16/6116805 ... 1_2016.pdf Teraz zasięg LTE Plusa. Kluczowe jest pytanie czy BTS LTE1800Mobylandu w Stęszewie , Piotra Skargi 22 działa. Jeśli tak to warto zrobić testy LTE Plusa np. na telefonie aby sprawdzić uzyskiwane prędkości. Dobór anteny po zakupie oferty Plusa z B315 i sprawdzeniu parametrów sygnału LTE. W tej chwili FUP w Plusie działa liberalnie na LTE pozwalają pobierać ponad limit, ale problemem bywają uzyskiwane prędkości( przeciążenie BTS-a). Ofertę w SmartDom z 50% rabatem( 30 zł/m-c), 6 m-cami za free i B315 za 3 zł można brać w ciemno.
Na ile ta umowa?
matek451
Guru bezprzewodowy

Na dwa lata , z tego 6 m-cy za 0 zł. Potem 60 zł lub w ramach smartDom z rabatem 50 % czyli 30 zł/m-c.
Awatar użytkownika
kater

Ponieważ Plus namotał z ofertą i na infolinii po prostu wprowadzono mnie w błąd (zniżka 50% już mi nie przysługuje bo obniżyłem abo na 2 komórki...) to pewnie zdecyduję się na Orange.

Pożyczyłem od sąsiada ZTE 283 właśnie z Orążem i na razie w starym miejscu (mieszkanie) badam. Modem postawiłem na parapecie, od strony stacji, w linii prostej jakieś 400 m, teren zabudowany ale raczej luźno. Na notebooku i tabletu DL mam 27-30 Mb/s a UL 29-30 Mb/s. Na kompie stacjonarnym ale też z wifi (jakiś mały TP Link z antenką wyciągniętą nad monitor) za DL jest 17-20 Mb/s a UL 19-21 Mb/s. Nie mam kurcze pod ręką żadnego kabla (jestem w końcowej fazie przeprowadzki) i podejrzewam, że w przypadku kompa stacjonarnego to chyba ta sieciówka WiFi zaniża osiągi. Teraz o północy na laptopu właśnie wyskoczyło 35 DL i 32 UL.

Jutro jadę w nowe miejsce i zobaczę co i jak tam. Słup jest tam jeszcze bliżej i po drodze chyba tylko z 2-3 małe domki, więc liczę na niezły ogień

W panelu ZTE siłę sygnału pokazuje jako -51 dBm. Rozumiem, że to b ładny sygnał - piszą, że -51 chyba max co urządzenie może odebrać, czy coś, nie pamiętam dokładnie.

Powiedzcie mi proszę jak sprawdzić RSRP i RSRQ? Pobrałem Top Netinfo, ale nie odnajduje modemu :/ Są jakieś inne softy? Ewentualnie coś na Androida, żebym chociaż w tabletu zobaczył co i jak?
matek451
Guru bezprzewodowy

Plus cię wykiwał , czytałem na ich Forum. Orange korzysta z BTS-a LTE1800NetWorks w Stęszewie, Bukowska 7. Około 2 km od Dębienka. Testy pokażą jakie prędkości oraz poziom sygnału. ZTE ma kiepską diagnostykę sygnału LTE i pokazuje najmniej ważny parametr RSSI. Na tablet zainstaluj Network Signal Info, pokazuje parametr RSRP http://tplink-forum.pl/faq-sieci-komput ... gnalu-lte/
Awatar użytkownika
kater

No a wieża 26003? To właśnie ta najbliżej mnie. Zresztą, jutro się okaże :)

Jak ZTE się nie sprawdzi to z niewielką dopłatą mógłbym zawsze zamienić na B315, nie?

OK pora spać bo jutro taszczymy nieco mebli...
Awatar użytkownika
kater

Aktualizacja po testach.

No ładnie śmiga, jednak te 200 m do wieży swoje robi. Zależnie od ustawienia modemu (na parapecie okna z widokiem na wieżę, albo parę metrów dalej koło schodów w centralnej części domu na parterze) DL wynosi na notebooku 25-29 Mb/s (raz nawet 39!), a UL 23-26. Na tablecie bardzo podobnie, 26/25. Stacjonarki jeszcze tam nie podpinałem, ale pewnie i tak sieciówka wifi okaże się ograniczeniem.

Siła sygnału odczytana z panelu ZTE to -73. Czyli rozumiem, że na razie nie nie ma co inwestować w antenę. (w sumie to trochę mnie zdziwiło, bo w mieszkaniu z którego się wyprowadzam mam -51 a wieża stoi 450 m dalej, też od strony okna "testowego", a wieża tam przy doku jest tylko 200 m a siła słabsza).

Krótko mówiąc jutro łykam pakiet standardowy 30 GB z urządzeniem - co ciekawe wychodzi zauważalnie taniej, niż ta sama taryfa z urządzeniem na raty; a pakiet bez urządzenia (gdzie modem/router trzeba dokupić zupełnie samemu) wychodzi w ogóle najdrożej.
matek451
Guru bezprzewodowy

Przecież BTS LTE1800etWorks w Dębienku tak jak pisałem nie działa. To tylko pozwolenie. Poziom sygnału LTE RSSI- 73dBm jest z BTS-a W Stęszewie, Bukowska 7. Jeśli chcesz aby parametry sygnału LTE były lepsze konieczna jest antena Dual LTE1800MHz. I chyba ci rozum odebrało aby brać 30GB za 45 zł netto. Zapoznałeś się z http://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binary ... 825574.pdf Każdy kto ma choć trochę oleju w głowie i umie liczyć , nawet jak ma firmę to bierze LTE Internet dla Domu za 59,90 brutto z MF283+ i tabletem Lenovo TAB2 A10 lub A8 ( płaci za niego 399zł lub 199 zł i ma sprzęt wart 1100 lub 900 zł).
Awatar użytkownika
kater

No tak siedzę i paczę i liczę i nie bardzo mi wychodzi, żeby ten LTE Internet dla Domu miał możliwość wybrania jednocześnie i ZTE i tabletu. Nie widzę też nigdzie ceny 59,99 zł brutto (btw, może dla jasności sprawy posługujmy się cenami netto przy rozmowach o usługach dla firm?). Porządny, świeży tablet już mam, drugi mi nie jest potrzebny, a realny zwrot za A10 przy odsprzedaży to raczej ok. 700 zł, przy dobrych wiatrach.

Możesz mi wskazać jak wybrać 2 urządzenia? Chyba, że coś źle zrozumiałem i sugerujesz, żeby wziąć tablet, odsprzedać go i normalnie kupić modem ZTE. EDIT - a, już widzę, trzeba wybrać ofertę dla domu a nie firm - pytanie tylko czy mi to na FV zrobią.

Co do BTSa w Dębienku (ID 1270) to ostatnia aktualizacja była, wg BTSearch, 4 lata i 4 miesiące temu. Nie wiem już sam, może źle odczytuję. Czy chodzi o to, że w przypadku masztu w Dębienku (Sikorskiego, ID 1270) przy GSM jest tylko znak zapytania "?", czy co?

EDIT - zedytowałem plik z podliczeniem; oprócz ostatniej kolumny wszystkie ceny są netto
matek451
Guru bezprzewodowy

BTS NetWorksw Dębienku działa tylko na UMTS2100 i UMTS900, na LTE1800 tylko pozwolenie. Póki co nie uruchomiony( nie wiadomo czy kiedykolwiek). Zasięg zapewnia ten ze Stęszewa. A oferta dla indywidualnych lepsza. Masz 150GB w strefie domowej i 20GB poza nią na 3G i LTE. ( w tej 30GB dla firm masz +100GB w LTE). Co do sprzętu to jak dają taki zestaw z tabletem za pól ceny to czemu nie brać? O fakturę dopytaj w Orange. Swego czasu w Plusie miałem tel. z abonamentem indywidualnym ale faktura na firmę( jednoosobowa działalność).
Awatar użytkownika
kater

To pomęczę ich o FV, ale jak próbowałem teraz dokończyć zamówienie, to formularz uniemożliwia wpisanie NIP - cieńko to widzę :/ Działaność też 1-osobowa, ale nie chciałbym już drugi raz przechodzić tego, co z Plusem - zamówię to, podam dane 10 razy, a i tak przyjdzie mi faktura imienna :(

Warunki faktycznie fajniejsze, ale ten tablet to serio mi nie jest potrzebny. Żeby kasa za cały okres wyszła taka sama jak w pierwszej kolumnie po lewej (czyli w opcji do której się skłaniam) to ten tablet musiałbym sprzedać na czysto za 800 zł.

Jak Ty to widzisz co na której stacji faktycznie jest?

EDIT, jeszcze mi się przypomniało, że na firmę bym miał -20% od ceny netto
matek451
Guru bezprzewodowy

Decyzje co do wyboru oferty Orange musisz podjąć sam, twoja kasa twój wybór.. A co do tych 2 BTSów NetWorks to już napisałem.
Awatar użytkownika
kater

matek, dzięki za info i odpowiedzi - w regulaminie Orange LTE dla Domu jest niestety zapis o tym, że usługa jest przeznaczona dla konsumentów, a konsument to (cytuję) "osoba fizyczna dokonująca czynności prawnej niezwiązanej bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową". Cóż, oferta fajna, ale finansowo dla mnie już nieatrakcyjna.

Trochę szkoda z tym masztem bo miałem nadzieję, że skoro już mi psuje widok z tarasu, to chociaż będzie szybszy necik ;)

Czy taka antena (plus konektor) byłaby OK, gdybym jednak chciał jednak poprawić sygnał?
http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html
+
http://www.cybertech.com.pl/p93,konekto ... fme-m.html
Awatar użytkownika
kater

Przepraszam za kolejny up, ale męczy mnie ta sprawa - czytam czytam i czytam i tak sądzę, że BTSearch ma chyba nieaktualne dane, co? Szczególnie w obliczu wspólnych działań Orange i T-Mobile. Czacha dymi, nic nie pasuje... ale w międzyczasie znalazłem to - http://mapa.gsm.poznan.pl/ - matek, chyba stąd masz info o źródle sygnału, prawda? No, to by dużo wyjaśniało.

BTW, ostatecznie zdecydowałem się na Orange dla firm z ZTE, 30 GB + 100 GB, za 33,99 zł netto miesięcznie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Tak koledzy z gsm.poznań na bieżąco aktualizują bazę BTS. Jeśli oferta cię satysfakcjonuje to bierz.
ODPOWIEDZ