Sprzęt do lepszych osiągów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sprzęt do lepszych osiągów
Chciałbym móc odbierać sygnał HSPA+ UMTS 2100
Dlaczego nie LTE? Ponieważ od nadajnika mam ponad 7km, a od 4-5miesięcy posiadam internet mobilny z stałą prędkością down: 6mb/s upl: 1mb/s
(piszę stałą ponieważ taka mi wystarcza w zupełności, a jeszcze nigdy mi nie spadło poniżej 6mb/s, w nocy mam około 7-8mb/s). Także prosiłbym o nie proponowanie mi żadnych cudów z LTE ponieważ to dla mnie za duże koszta a to mi w zupełności wystarcza.
Odległość minimalna od nadajników to minimum 3,20km a maxymalna (która ma odbierać to 4,5km, gdyż po wykorzystaniu pakietu mam internet 10gb w karcie z abonamentem i w razie czego chce przestawić antenę na inny nadajnik w tej odległości), Modem posiada 2x Wejścia SMA . Modem obsługuje maksymalne osiągi HSPA+ coś koło 42mb/s jakoś tak. W moim obecnym miejscu gdzie trzymam lapka z modemem to parapet i sygnał W Orange jak i Plus (nadajniki w odegłości ok 50m od siebie) mam -85dBm (maximum jakie udało mi się osiągnąć to -83dBM, a że wiosna idzie to zaisęg się pogorszy i chciałbym kupić antenę która poprawi mi osiągi. Jak już wspomniałem modem ma 2 wejścia SMA, dlatego nie wiem kompletnie czy jeszcze jakaś złączka musi byćczy nie, zależy mi na niskich kosztach + najlepiej używki z allegro
Dlaczego nie LTE? Ponieważ od nadajnika mam ponad 7km, a od 4-5miesięcy posiadam internet mobilny z stałą prędkością down: 6mb/s upl: 1mb/s
(piszę stałą ponieważ taka mi wystarcza w zupełności, a jeszcze nigdy mi nie spadło poniżej 6mb/s, w nocy mam około 7-8mb/s). Także prosiłbym o nie proponowanie mi żadnych cudów z LTE ponieważ to dla mnie za duże koszta a to mi w zupełności wystarcza.
Odległość minimalna od nadajników to minimum 3,20km a maxymalna (która ma odbierać to 4,5km, gdyż po wykorzystaniu pakietu mam internet 10gb w karcie z abonamentem i w razie czego chce przestawić antenę na inny nadajnik w tej odległości), Modem posiada 2x Wejścia SMA . Modem obsługuje maksymalne osiągi HSPA+ coś koło 42mb/s jakoś tak. W moim obecnym miejscu gdzie trzymam lapka z modemem to parapet i sygnał W Orange jak i Plus (nadajniki w odegłości ok 50m od siebie) mam -85dBm (maximum jakie udało mi się osiągnąć to -83dBM, a że wiosna idzie to zaisęg się pogorszy i chciałbym kupić antenę która poprawi mi osiągi. Jak już wspomniałem modem ma 2 wejścia SMA, dlatego nie wiem kompletnie czy jeszcze jakaś złączka musi byćczy nie, zależy mi na niskich kosztach + najlepiej używki z allegro
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Sprzęt do lepszych osiągów
Do HSPA+ DC na 2100 MHz wystarczy antena z jednym przewodem. Podłącza się antenę do pierwszego wejścia.
Jesteś pewien, że łączyć się na tej częstotliwości? Prędkości mogą wskazywać również na UMTS 900.
Jesteś pewien, że łączyć się na tej częstotliwości? Prędkości mogą wskazywać również na UMTS 900.
-
a jak to konkretniesprawdzić w aplikacjach na androidzie netcad i gsm analyzer nie widzę nigdzie umts 900 / 2100 widzętylko HSPA+. A wszystkie nadajniki w moim rejonie obsługują UMTS 900 / 2100
A takie pytanko z ciekawości czym różni się połączenie GSM 900 od UMTS 900?
A takie pytanko z ciekawości czym różni się połączenie GSM 900 od UMTS 900?
-
- Guru bezprzewodowy
Na UMTS2100 NetWorks działa HSPA+DC do 43,2Mb/s. Jaki to modem z gniazdami SMA? to raczej stacjonarny router z wbudowanym modemem LTE/3G. Podaj lokalizację zamiast samemu kombinować.
-
potrzebuję anteny do UMTS 2100 (do HSPA+) ustawiłem w telefonie tylko UMTS 2100 i nic się nie zmieniło, a na 800 wolniej działa dużo
-
Modem to HUAWEI B315
-
- Guru bezprzewodowy
Po tym co wypisujesz wnioskuję, że masz mgliste pojęcie jakiej anteny potrzebujesz, HSPA+( 21,6Mb/s) w Networks jest na BTS-ach UMTS900. Networks nie korzysta na razie z częstotliwości 800MHz ( Orange ma pozwolenie na dwa bloki 2x5MHz a T-Mobile jeden pod przyszłe LTE800). Poza tym widać , ze mylisz prawdopodobnie UMTS900 z GSM900.Zadałem konkretne pytanie o lokalizację i wystarczy na nie odpowiedzieć. B315 to nie modem tylko router LTE/3G, pochodzi z Plusa? chcesz korzystać na nim z Plusa i Orange?
-
Tak, dowiedziałem się od Plusa że bez problemu będzie działać ponieważ nie ma simlocka. A i co do reszty to wymusiłem UMTS 2100 i śmiga, czyli chciałbym antenę pod to UMTS2100matek451 pisze:Po tym co wypisujesz wnioskuję, że masz mgliste pojęcie jakiej anteny potrzebujesz, HSPA+( 21,6Mb/s) w Networks jest na BTS-ach UMTS900. Networks nie korzysta na razie z częstotliwości 800MHz ( Orange ma pozwolenie na dwa bloki 2x5MHz a T-Mobile jeden pod przyszłe LTE800). Poza tym widać , ze mylisz prawdopodobnie UMTS900 z GSM900.Zadałem konkretne pytanie o lokalizację i wystarczy na nie odpowiedzieć. B315 to nie modem tylko router LTE/3G, pochodzi z Plusa? chcesz korzystać na nim z Plusa i Orange?
-
- Guru bezprzewodowy
Pytaj dalej "fachowców" Plusa, to niewątpliwe autorytety. No i jesteś geniuszem skoro na B315 wymusiłeś UMTS2100 na oficjalnym FW z Plusa mimo, że to FW nie posiada takiej możliwości.
-
wymusiłem na telefonie M4 Aqua LTE żebyzobaczyć które pasmomatek451 pisze:Pytaj dalej "fachowców" Plusa, to niewątpliwe autorytety. No i jesteś geniuszem skoro na B315 wymusiłeś UMTS2100 na oficjalnym FW z Plusa mimo, że to FW nie posiada takiej możliwości.
-
- Guru bezprzewodowy
A co ma wspólnego M4 aqua z B315 i wymuszaniem na nim UMTS2100?
-
chciałem zobaczyć na którym paśmie mam lepsze wyniki prędkości żeby napisać na jakie pasmo antene potrzebuję
-
- Guru bezprzewodowy
A po co ci w Raszowej antena na UMTS2100 i 3G z Plusa? W ofercie Plusa w technologii LTE masz nielimitowany internet LTE, w 3G tylko limit podstawowy więc gdzie tu logika ? Można mieć ponad 100-150GB z dużą prędkością a ty wolisz limit pewnie 50GB i wolniej. Poza tym skąd masz pewność, że korzystasz z UMTS2100 Plusa , na którym na dodatek nie zawsze działa HSPA+DC. Wg mapy Plusa do Raszowej nie dociera sygnał UMTS2100Plusa ze Zdzieszowic, BTS przy Filarskiego. Jest za to zasięg LTE1800 z BTS-a Mobylandu z tej lokalizacji. ( Na 2100MHz zasięg jest mniejszyniż na 1800MHz). Poziom sygnału wskazuje , że to 3G Plusa masz z BTS-a UMTS900 Aero2 z Filarskiego. Na ten temat napisano już wszystko a nawet więcej. Ty nie wiadomo czemu nie bierzesz rad pod uwagę. Chcesz zaoszczędzić 65 zł na antenie i na siłę kupić panel na 2100MHz aby korzystać z 3G w Plusie gdzie jest limit danych. Ile razy można ci pisać to samo ?
-
poprostu potrzebuję na chwilę obecną jak najtańszej oferty, podałem ci wczoraj chyba przykłąda anteny MIMO 15dbm (to nie jest dual, tylko ta sama pojedyncza) i nic nie odpisales na jej temat, poprostu mam mozliwosc jej kupna ale bez zwrotu jesli zasiegu nie bedzie
-
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście ta antena z Cybertecha na 1800MHz działa z LTE1800 Mobylandu, ale ta miała kabel 15m czyli straty wyniosły by połowę zysku anteny . Poza tym Plus na LTE1800 Mobylandu korzysta z MIMO czyli nadaje i odbiera dwoma antenami. Na tej pojedyńczej połączysz się z LTE ale nie uzyskasz maksymalnych, dostępnych u ciebie prędkości. Przynajmniej jednak będziesz miał LTE i internet bez limitu w Plusie, zadziała też z LTE w Orange. Na UMTS2100 posiada też zysk ale mniejszy. Do tej anteny http://www.cybertech.com.pl/p95,antena- ... fme-z.html potrzebny jeszcze konektor do B315 http://www.cybertech.com.pl/p33,konekto ... fme-m.html
-
powiem ci tak, kabel jest skrócony do 5m. Czyli mam rozumieć że to mi w zupełności wystarczy zeby mieć internet? Dodam że na prędkościach mi zbyt nie zalezy, tylko żeby było te 6-7mb/s. A jakie prędkości tak na oko, byś tu mógł wysnuć? Chcę się zdecydować na tę antenę ponieważ mam ją prawie za 1/4 ceny tej dualnej a taki koszt to zbyt duży wydatek w obecnej sytuacji finansowej
-
- Guru bezprzewodowy
Sprawdź jak ten kabel jest skrócony i jakim złączem się kończy , bo widziałem już różne cuda. Złącza muszą być zaciśnięte zgodnie z zasadami, no i czy kabel 5m ci wystarczy, antena była wykorzystywana do modemu LTE czy do stacjonarnego routera z LTE? a prędkości zależne sa nie tylko od poziomu sygnału. Testy pod BTS-em LTE1800Mobylandu przy Filarskiego pokażą czy BTS nie jest przeciążony. u ciebie oczywiście będą mniejsze ( brak MiMO i sygnał nawet z tą anteną może być słabszy). Zainstalujesz całość to się przekonasz, w internecie mobilnym żaden operator nie gwarantuje prędkości.
-
zakończone gniazdem FME żeńskim.
Jeszcze na balkonie przedwczoraj znalazło mi LTE z Plusa (nie wiem dokładnie jaka) z kłodnicy, spory las + 10mb/s w ściąganiu a download bardzo mały. Ale tak w czystej teorii powieniem uzyskać prędkości typu 6mb/s?
Jeszcze na balkonie przedwczoraj znalazło mi LTE z Plusa (nie wiem dokładnie jaka) z kłodnicy, spory las + 10mb/s w ściąganiu a download bardzo mały. Ale tak w czystej teorii powieniem uzyskać prędkości typu 6mb/s?
-
W miejscu gdzie ma być antena ( 1 metr niżej ) ostawiłem telefon,o dziwo LTE Plus 7mb/s upl:prawie 4mb/s ping:64
-
- Guru bezprzewodowy
W przypadku Plusa można sprawdzić ID BTS-a. Pokazuje go program Network signal info na telefonie z LTe. Do wyboru pasm LTE, monitorowania sygnału LTE i pokazywania glodal Cell -ID pobiera się i instaluje program http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/c ... ltewatch_h Po zalogowaniu się w nim na B315 można z niego korzystać i uzyskać informację i wymusić konkretne pasmo LTE. Telefon może się łączyć też z LTE800Sferii, zasięg na LTE800 dużo większy a BTS przy też przy Filarskiego. Prędkości na LTE800 sferii maksymalnie do 19Mb/s( W LTE1800Mobylandu teoretycznie do 150Mb/s)