Lwówek Wlkp Co wybrać ; -)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Lwówek Wlkp Co wybrać ; -)
Witam
Mieszkam w Lwówku 7km od Pniew. Myślę nad Lte w CP ale nie bardzo wiem którą ofertę wybrać i czy będę miał zasięg ;-) Chyba bez anteny zewnętrznej się nie obejdzie. Jak działa taki internet? Chodzi mi o stabilność. Dzięki za zainteresowanie z góry;-)
Mieszkam w Lwówku 7km od Pniew. Myślę nad Lte w CP ale nie bardzo wiem którą ofertę wybrać i czy będę miał zasięg ;-) Chyba bez anteny zewnętrznej się nie obejdzie. Jak działa taki internet? Chodzi mi o stabilność. Dzięki za zainteresowanie z góry;-)
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Lwówek Wlkp Co wybrać ; -)
W odległości 1,5 do 2km nie wiem gdzie dokładnie mieszkasz w miejscowości Juzefowo masz BTS LTE od Orange i to chyba najlepsza opcja o ile nadajnik działa.
W Cyfrowy Polsat sie nie pchaj, on działa na paśmie LTE1800 w zesdtawie ODU IDU którego wszyscy odradzają.
W odeległości 2 do 2,5km przy drodze 92 w stronę Grońsko masz BTS Plusa LTE 800Mhz ale tutaj nie osiagniesz więcej raczej niż 20Mb/s .
Do Orange musisz zr4obic testy, antena może być konieczna ale nie koniecznie, ja mam 1,8km do BTSa i antena jest mi <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> zbędna wyciskam do 30Mb choc mam w planach jej zakup ale nie jest to pilne.
Musisz zrobić testy telefonem lub modemem LTE obu sieci aby mieć zarys jak to działa
W Cyfrowy Polsat sie nie pchaj, on działa na paśmie LTE1800 w zesdtawie ODU IDU którego wszyscy odradzają.
W odeległości 2 do 2,5km przy drodze 92 w stronę Grońsko masz BTS Plusa LTE 800Mhz ale tutaj nie osiagniesz więcej raczej niż 20Mb/s .
Do Orange musisz zr4obic testy, antena może być konieczna ale nie koniecznie, ja mam 1,8km do BTSa i antena jest mi <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> zbędna wyciskam do 30Mb choc mam w planach jej zakup ale nie jest to pilne.
Musisz zrobić testy telefonem lub modemem LTE obu sieci aby mieć zarys jak to działa
- onken
- ** Moderator **
Co masz do CP ??
Już dawno nie ma lejków jakie były, a co do IDU-ODU, tego się nie bierze i tyle
Już dawno nie ma lejków jakie były, a co do IDU-ODU, tego się nie bierze i tyle
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
W Plusie nie masz dzierżawy za sprzęt, i tym oferta Plusa różni się od CP.
-
Rozważam Plus (może SmartDom) z Huawei Router Huawei B315 i antenkę polecaną na forum
Ma to sens? A i ile można by realnie wyciągnąć bez anteny (teoretycznie) 

-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chcesz brać ofertę z CP to podejrzewam, że chcesz skorzystać z programu SmartDom? Z CP jest jeden problem, sprzęt u nich jest na użyczenie i trzeba płacić dzierżawę 10 lub 5 zł/m-c . Sprzęt trzeba zwrócić po 2 latach http://www.cyfrowypolsat.pl/uploaded-fi ... er-lte.pdf Dlatego bierze się ofertę z Plusa, w której jest SmartDom a sprzęt jest na własność. Polecany to B315s-22 za 3 zł. Plus i CP korzystają z tych samych sieci LTE. U ciebie zasięg z BTS-a LTE800 Sferii , Grońsko 92. Na LTE900 sferia korzysta z 5MHz pasma z SISO i maksymalny, teoretyczny DL to 19Mb/s. Test w twojej lokalizacji pokaże jak będzie w rzeczywistości ale nie licz na wielkie prędkości. Ewentualnie będziesz potrzebował anteny na 800MHz czyli ATK-10/800-980. Inny pobliski BTS LTE800Sferii to Brody. Najbliższy BTS LTE1800Mobylandu ( 20MHz pasma z MIMO maks. DL 150Mb/s) w Pniewach, Konińska 9, około 10km. Trudno powiedzieć bez testów czy połączysz się z nim na antenie Dual LTE1800MHz i jakie osiągniesz prędkości. Z innych operatorów Play ma najbliższy BTS LTE1800 w Pniewach, Wolności 2 a Orange i T-Mobile korzystają z BTS-a LTE1800Networks Pniewy, Strzelecka.
Ostatnio zmieniony 2016-02-01, 15:39 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
- onken
- ** Moderator **
Taki sprzet przynajmiej ma "wieczną" gwarancję 
Ale co kto woli
W plusie brak ExtraSIM a w CP można mieć

Ale co kto woli
W plusie brak ExtraSIM a w CP można mieć
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
Droga ta gwarancja, w Plusie za 59,99 masz 40( 50GB) masz za 3 zł router na własność wart 350-400 zł. Na dodatek do północy dziś przy zakupie internetowym jest 6m-cy za darmo. http://www.cyfrowypolsat.pl/uploaded-fi ... er-lte.pdf W CP to samo czyli 59,90 płacisz za ofertę z routerem, który po 2 latach nie jest twój, na dodatek okres darmowy to tylko 3 m-ce. http://www.cyfrowypolsat.pl/uploaded-fi ... ez-www.pdf Jak ktoś umie liczyć niech sam policzy co i gdzie warto brać. Poza tym router B315 z Plusa ma gwarancję dwa lata więc tyle ile trwa umowa. Po dwóch latach można go sprzedać i brać kolejną umowę ( najlepiej z DUK) ze sprzętem.
- onken
- ** Moderator **
Tak, wiem, są plusy i minusy oferty
Ja mam jeszcze oferte bez opłaty za wynajem.
ale Plus extraSima nadal nie ma co ciągle udajesz że nie widzisz
Ja mam jeszcze oferte bez opłaty za wynajem.
ale Plus extraSima nadal nie ma co ciągle udajesz że nie widzisz

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
Jest ale te karty teraz działają tak jak pisałeś tylko w limicie. No i co to za zaleta ?, jeśli aktywacja każdej karty to 19 zł a opłata miesięczna 10 zł. http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... tra-sim.cp
-
Dziękuję za wyczerpujące odpowiedz
Nie ukrywam że liczyłem na Lte z Pniew przy pomocy Dual LTE1800MHz
. Ale jeśli nie wiadomo czy antena faktycznie pomoże to szkoda wydawać 200Pesos. Co powiecie na zakup B315 i w razie problemów dokupienie ATK-10/800-980. Te 15/19 Mb/s i tak by mi wystarczyły, aktualnie mam 5 Mb/s. Ostatnie pytanie
Jak wygląda stabilność takich łączy bo nie ukrywam że na tym mi zależy. Jeśli to pomoże to mieszkam na ulicy Wiśniowej.

-
- Guru bezprzewodowy
Próbować możesz z LTE1800 Mobylandu, szczególnie , że na B315 można wymusić poszczególne pasma LTE w tym 1800MHz. Do tego Dual LTE1800MHz z Cybertecha lub Sorensena na krótkim kablu i testy z Pniew. Jak się nie uda możesz antenę zwrócić.
-
W LTE800 przynajmniej w Plusie nie ma co się pchać, 5MHz w SISO, nic w tej sprawie się już nie zmieni a sieć już nie będzie rozbudowywana, aktualnie w planach na 2016 nie ma ani jednej stacji LTE800.