Najlepsza oferta z dużym limitem danych do 50-60PLN/msc (prepaid lub krótki abonament)

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
raycharles
Początkujący użytkownik forum

Najlepsza oferta z dużym limitem danych do 50-60PLN/msc (prepaid lub krótki abonament)

Post autor: raycharles »

Witam,

obecnie używam Huawei B315s-22 bez zewnętrznej anteny, niedawno rozwiązałem umowę z T-mobile, zostały mi resztki pakietu Play 10GB za 10zł, próbuję znależć najsensowniejszą opcję internetu mobilnego.

DC-HSPA+ z najbliższego BTS-u (T-Mobile (26002) ID: 24704) RSSI waha się między [-95, -101] dBm
Najbliższe nadajniki LTE (T-mobile i Orange) są oddalone ok. 5-7 km (Bryzgiel lub Serski Las; w obu miejscowościach są BTS-y T-mobile i Orange), niestety bez anteny nie miałem okazji przetestować.

Kilka pytań:
1. Czy jest sens zakupu zewnętrznej anteny, jeśli najbliższe nadajniki są oddalone o ok. 5-7km? Jeśli tak, to jaka antena będzie najlepszym wyborem Huawei B315s-22?
2. biorąc pod uwagę moją lokalizację, jaka jest aktualnie najlepsza oferta internetu mobilnego? Nie musi to być LTE, 3G jest wystarczające (oczywiście nie mam nic przeciwko LTE ;)), ale zależy mi na jak najwyższym limicie danych. Rozważałem RBM, ale najbliższy nadajnik LTE Play to Augustów, więc raczej odpada, dlatego zastanawiam się nad Play Internet na Kartę (link) - czy ta oferta z cyklicznym pakietem 45zł/msc działa w roamingu danych 3G? Jeśli nie PinK, jaka inna oferta? Najlepiej prepaid, ale jestem skłonny podpisać umowę na 6-12 miesięcy (preferuję krótszą umowę, chyba że 12-miesięczna będzie BARDZO dobra)

Wszelkie sugestie mile widziane. Dziękuję serdecznie za każdą pomoc.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Najlepsza oferta z dużym limitem danych do 50-60PLN/msc (prepaid lub krótki abonament)

Post autor: matek451 »

PInK nie działa w roamingu krajowym , tylko na sieci macierzystej Play. krótka umowa na 6m-cy w T-Mobile( 25GB) lub Orange na 12 m-cy bez sprzętu. Zasięg tylko NetWorks z 3G na UMTS2100 z HSPA+DC BTS Bryzgiel, na UMTS900 z HSPA+ pozwolenie jest w Danowskim. LTE w okolicy to pozwolenia.
raycharles

Re: Najlepsza oferta z dużym limitem danych do 50-60PLN/msc (prepaid lub krótki abonament)

matek451 pisze:PInK nie działa w roamingu krajowym , tylko na sieci macierzystej Play. krótka umowa na 6m-cy w T-Mobile( 25GB) lub Orange na 12 m-cy bez sprzętu. Zasięg tylko NetWorks z 3G na UMTS2100 z HSPA+DC BTS Bryzgiel, na UMTS900 z HSPA+ pozwolenie jest w Danowskim. LTE w okolicy to pozwolenia.
Dzięki za odpowiedź!
Czy ta oferta Orange 12 m-cy bez sprzętu działa w roamingu krajowym? Czy musiałbym dokupić zewnętrzną antenę (jaką?) i korzystać z nadajnika w Bryzglu?
Co do T-mobile, to na stronie oferty jest 'Internet LTE', rozumiem, że ten sam limit danych obowiązuje dla 3G?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

raycharles pisze:Czy ta oferta Orange 12 m-cy bez sprzętu działa w roamingu krajowym?
W jakim roamingu krajowym? Orange ma swoją sieć więc roaming krajowy u nich nie istnieje tak jak Play.
raycharles pisze:Co do T-mobile, to na stronie oferty jest 'Internet LTE', rozumiem, że ten sam limit danych obowiązuje dla 3G?
Tak trudno zerknąć do regulaminu?

Kod: Zaznacz cały

1.16. Niniejsze warunki umożliwiają mobilny dostęp do Internetu w ramach pakietowej transmisji danych w zasięgu Sieci na terenie Polski, realizowany w technologiach mobilnych 2G/3G/LTE (w zależności od wykorzystywanego urządzenia, dostępności danej technologii na danym terenie oraz usług aktywnych dla danej Karty SIM). Korzystanie z technologii LTE możliwe jest tylko w oparciu o szczególnego rodzaju Kartę SIM – kartę USIM. Operator udostępnia takie karty w każdym przypadku zawarcia Umowy na niniejszych warunkach. Technologia LTE dostępna jest w niektórych miejscach w Polsce. Jej zasięg będzie powiększany. Orientacyjna mapa zasięgu Sieci, w tym technologii LTE w ramach Sieci oraz informacje dotyczące technologii LTE dostępne są na stronie www.t-mobile.pl
raycharles

Dziękuję za pomoc!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Taaa. Tylko u kolegi zasięg na 3G z UMTS900 i HSPA+ jest ze wspólnego pasma NetWorks i obydwaj operatorzy działają w takiej lokalizacji podobnie. nieco inaczej jest z UMTS2100 z DC i z BTS-a NetWorks Bryzgiel. Tutaj każdy z operatorów ma własne pasmo i osiągane wyniki mogą się różnić. Stąd można po wymuszeniu tylko UMTS2100 na antenie 2100MHz sprawdzić działanie każdego z nich z tego BTS-a.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Orange już odpaliło kilka lokalizacji z LTE 800. Może i w tamtym miejscu coś szybko się zmieni bo to chyba nawet rejon w pierwszej kolejności do pokrycia wg warunków aukcji.
ODPOWIEDZ