Internet LTE dla wymagającego

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Palenciok
Początkujący użytkownik forum

Internet LTE dla wymagającego

Post autor: Palenciok »

Witam wszystkich serdecznie z racji tego że za pare tygodni przeprowadzka i niestety w nowym miejscu zamieszkania nie ma dostepu do internetu po kablu ( haha tak jest wielkie miasto granica katowic-chorzowa blok i nie ma po kablu bo nowa elewacja :szok: ) szukam rozwiazania dla siebie i ręce opadają. Jako że internet służy głównie dla rozrywki oglądam filmy, youtube, czesto gram online oglądam stream-y to jestem zmuszony na LTE chyba nic innego nie ma w PLAY jest opcja za 89,99 ten caly no limit ( dużo złego sie naczytałem o całym tym LTE ) jaki sprzęt miałbym dobrać żeby jak najwiecej wysiagnąć z niego i jak najbardziej ustabilizować łącze no i zmienjszyć ping do minimum >50 ms czy jest taka możliwość? BTS search pokazuje ze w okolicy w której zamieszkam sa dookoła nadajniki PLAY od 300 m do 2-3 km są 4. Czy warto pakować sie w takie rozwiązanie a może znacie jakieś inne rozwiązanie ?? z góry dziekuje za pomoc.

Adres
Chorzów Batory ul. Armii Krajowej 141

http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 21&zoom=15
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Internet LTE dla wymagającego

Post autor: dzejk »

mapę btsearch przełącz na UKE i zaznacz LTE, to na początek.
W play na kartę masz to samo za połowę mniej, a w RBM nawet za 5zł. Wystarczy poczytać forum.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

Warto najpierw sprawdzić na miejscu, mając modem LTE/telefon z modemem LTE, jakie sieci masz w zasięgu. Wg postawionych wymagań-na starcie możesz odpuścić sobie Play (no dla sportu również możesz sprawdzić jak działa sieć-lecz dzięki ofercie RBM przeważnie jest kiszka w szczycie totalna). Celowałbym w ofertę Orange/T-Mobile/Plusa-wymagane startery i testy na miejscu.
jareq
Ridix
Użytkownik forum

Post autor: Ridix »

jarek7714 nie jest tak źle,ja mam RBM obecnie mam 13Mbps a dochodzi do nawet 21Mbps,wszystko zależy od lokalizacji,dodatkowo mam słaby sygnał a internet chodzi lepiej,niż wszystkim po kablu od Orange ;),nawet takie LTE od RBM miażdży neostradę,korzystam od roku z promocji RBM i jestem zadowolony.koszty Routera,modemu i anteny LTE były,ale i tak jestem parę stówek do przodu dzięki rezygnacji z neostrady i ich super neta w porywach do 6Mbps ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Dla Jarka RBM z darmowym LTE to zło wcielone i z założenia nie może działać lepiej od LTE Plusa. Od roku jesteś pasożytem wykorzystującym innych klientów Play, którzy płacą za abonament dużą kasę i to ich okradłeś zaoszczędzając tą kasę. Powinieneś mieć wyrzuty sumienia, ze przyczyniasz się do degradacji LTE w Play i rychłego bankructwa operatora.
Ridix
Użytkownik forum

matek451 się ma promocję to się korzysta ;) ,sam Play o tym wie ,tak samo że ma głąbów którzy płacą krocie za abonament ;) ,tak samo Plus wie że ma dojne krowy co płacą za marne limity,w RBM na sieci Play mamy gwarancję że będzie to jakoś działało w Plusie co najwyżej na lejku możemy sobie internet poczytać ;) ,jeśli wyłączymy wszystko i pozostawimy sam tekst ;)
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Ridix pisze:jarek7714 nie jest tak źle,ja mam RBM obecnie mam 13Mbps a dochodzi do nawet 21Mbps,wszystko zależy od lokalizacji,dodatkowo mam słaby sygnał a internet chodzi lepiej,niż wszystkim po kablu od Orange ;),nawet takie LTE od RBM miażdży neostradę,korzystam od roku z promocji RBM i jestem zadowolony.koszty Routera,modemu i anteny LTE były,ale i tak jestem parę stówek do przodu dzięki rezygnacji z neostrady i ich super neta w porywach do 6Mbps ;)
Może jesteś przyzwyczajony do innych standardów i taki internet ci odpowiada, dla przykładu RBM u mnie w Łodzi działa znośnie, w przeciwieństwie do miejsca z którego teraz korzystam (gdzie zbliża się nieuchronne do darmowego Aero2, bez rozłączania co godzinę i wpisywania kodów). Nawet ten znośny net nie jest opcją jak w tytule dla wymagającego-pomijając już dużo gorszą stabilność transferu w stosunku do Plusa/Orange, tj. taryfa głosowa i przy niej jesteśmy schowani za NAT-em operatora-adres IP uzyskujemy z puli lokalnej operatora, pod którym logują się również inni użytkownicy i zdarza się że takie adresy są blokowane w sieci (całe pule), bo ktoś tam coś od... (osobiście spotkałem się z takim zdarzeniem), poza tym nagminnie kiepsko działają ze względu na to on-line usługi bankowe (przy standardowej usłudze internetowej ruch z zewnątrz jest blokowany, lecz jesteśmy dostępni pod publicznym IP-nawet w Play na kartę, a to ma znaczenie). Dodatkowo dla bardziej "wtajemniczonych" użytkowników (ważne dla grających on-line), operatorzy Plus/CP/Orange/T-Mobile w usłudze abonamentowej oferują usługę publicznego IP (z otwartymi portami z zewnątrz). :ok:
matek451 pisze: Od roku jesteś pasożytem wykorzystującym innych klientów Play, którzy płacą za abonament dużą kasę i to ich okradłeś zaoszczędzając tą kasę. Powinieneś mieć wyrzuty sumienia, ze przyczyniasz się do degradacji LTE w Play i rychłego bankructwa operatora.
Też jestem pasożytem-korzystam na 2 kartach SIM i namawiam każdego do przyłączenia się do tego (zwłaszcza tych co naiwnie płacą abonament w P4 i dostają w zamian kiepską usługę, bo operator lansując się rozdaje transfer ich kosztem), może w końcu się otrząsną i zaczną za to wołać kasę. Żeby się nie obudzili za późno-gdy lekarstwem będzie przejęcie, przez Orange/Plusa. :)
jareq
Ridix
Użytkownik forum

jarek7714 kiedyś gdy miałem tylko smartfon z LTE,to Plus wyciągał dwa razy tyle,do tego dużo lepszy zasięg,ale płacić prawie 60zł to nie każdemu się uśmiecha.Wiem jak mi się wyłączył darmowy pakiet,to nie dało się strony obejrzeć,wczytywało parę minut a taki lejek Plus stosuje od razu jak się zakończy pakiet.To nie jest prawdą że LTE się zapcha przez rozdawnictwo,poczytaj sobie Satkuriera itp.Już się pchają z łapskami na pasmo 700Mhz ,jeśli przejmą pasmo telewizyjne kiedyś,to ludziom będą musieli udostępnić telewizję HD przez LTE i co wtedy będziesz mówił.Operatorzy powinni się spieszyć z wprowadzeniem 5 generacji ,wtedy z LTE będzie mogło korzystać bardzo dużo ludzi nie obciążając Bts ,więc niech się zapychają,ku lepszej przyszłości.A nie oszczędzają na wdrażaniu nowych technologii.Co do konta bankowego Online to ja nie narzekam,wszystko zależy od banku.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Plus juz od dawna nie stosuje tych restrykcyjnych lejkow...

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
aficio
Stały użytkownik forum

Post autor: aficio »

onken pisze:Plus juz od dawna nie stosuje tych restrykcyjnych lejkow...
To potwierdzona informacja , bo stoję przed dylematem czy wybrać plusa czy orange ? Na korzyść plusa przemawia bliskość bts , do nadajnika orange mam 1,6 km . Jednak w regulaminie orange dla firm jest no limit . Niestety z zastrzeżeniem par. 5 pkt 1 . I tu jest moja obawa . Nigdzie ma definicji , kiedy mogą to zastosować.
matek451
Guru bezprzewodowy

Tak samo jest w regulaminie http://www.plus.pl/documents/16/6007505 ... 1_2016.pdf par.2 pkt11. To że obecnie FUP został poluźniony nie znaczy, ze będziesz pobierał ile chcesz. Decyzja co do nałożenia lejka i po ilu GB jest w rękach operatora.
aficio
Stały użytkownik forum

Ok. Matek To pytanie do Ciebie . Co byś wybrał mając obecną ofertą internetu mobilnego na rynku ? Rozważamy wszystkich operatorów . Pakiet dla indywidualnych lub małych firm . Maksymalny limit i zasięg . I najlepiej bezawaryjna praca . Polecisz coś ?
Moja lokalizacja i moje najbliższe BTSy.
Wiem , że już poruszaliśmy ten temat , ale zostało mi 23 dni do zmiany umowy i chcę ten czas wykorzystać jak najlepiej.

http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 97&zoom=13
Blazer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Blazer »

aficio pisze:Ok. To pytanie do Ciebie . Co byś wybrał mając obecną ofertą internetu mobilnego na rynku ? Rozważamy wszystkich operatorów . Pakiet dla indywidualnych lub małych firm . Maksymalny limit i zasięg . I najlepiej bezawaryjna praca . Polecisz coś ?
Moja lokalizacja i moje najbliższe BTSy.

http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 97&zoom=13
Orange strefa domowa 150GB za 59,90zł.
RBM na kartę z darmowy LTE (100GB), jak nie będzie Ci odpowiadał/skończy się promocja wywalasz kartę i bierzesz ofertę od Play lub innego operatora (Plus/Orange).
aficio
Stały użytkownik forum

Ok. Wszędzie są lejki ?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

matek451 pisze:Tak samo jest w regulaminie http://www.plus.pl/documents/16/6007505 ... 1_2016.pdf par.2 pkt11. To że obecnie FUP został poluźniony nie znaczy, ze będziesz pobierał ile chcesz. Decyzja co do nałożenia lejka i po ilu GB jest w rękach operatora.
A nie uwazasz ze to dotyczy kazdego operatora ?? :-)

Nie tylko Plusa

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
aficio
Stały użytkownik forum

I to jest pytanie , szczególnie dotyczy oferty orange maksymalnej dla firm. Chciałem już podpisywać i zonk. Paragraf 5 pkt 1 . Zupełna porażka . Bo tak naprawdę argumentacja operatora moze być dowolna .
matek451
Guru bezprzewodowy

Ponieważ pytasz o internet mobilny, w którym nie ma gwarancji jakiejkolwiek prędkości to zaczyna się od zrobienia testów poszczególnych operatorów w twojej lokalizacji. To podstawa. Niestety ale operatorzy sprzedają oferty na potęgę, nielimitowane, z wysokimi limitami nie biorąc pod uwagę możliwości sieci. Robiłeś jakieś testy ? To podstawa do dalszych rozważań, inaczej to tylko bicie piany. Co ci po internecie bez limitu jak będzie działał jak żółw, szczególnie w godzinach szczytu. @onken akurat niewiadoma polegająca na praktycznym odcięciu od internetu to kwestia lejeka 32kb/s w Plusie czy 64kb/s w Orange dla Firm i podobnych zapisów w T-Mobile. Play oraz Orange dla indywidualnych mają zupełnie inne zapisy w regulaminie i lejki 1-2Mb/s, które pozwalają na korzystanie z internetu.
aficio
Stały użytkownik forum

Z Plusa korzystam od 2 lat na samym routerze DLinka DWR 921 . I chodzi super . Do momentu kiedy wyczerpie sie limit danych . Aktualnie 29 GB . Więc bardzo mało . Ale to był max 2 lata temu . teraz są inne taryfy , więc szukam najlepszego rozwiązania . Kupiłem dziś starter orange . Więc jutro będę testował własnie w godzinach szczytu . I ciekawe czy złapie na samym routerze . Oczywiście rozważam zakup anteny zewnętrznej dla polepszenia sygnału . Play u mnie to tragedia i tmobile raczej też nie chwalony z racji odległości od nadajnika . posprawdzam , a potem dopytam na forum . Czy jest jakaś aplikacja do badania lub raportowania poziomu sygnału , wydajności itd ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Na telefonie z LTE można użyć Network Signal Info, pokazuje RSRP sygnału , a prędkości zmierz speedtestem. DWR-921 ma kiepską diagnostykę sygnału. Jakie prędkości masz w Plusie? Jeśli satysfakcjonujące to czy myślałeś o przedłużeniu na atrakcyjnych warunkach?
aficio
Stały użytkownik forum

chcę testować na routerze . Uważasz , że lepiej na tel ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Na routerze bez anteny kierunkowej jesteś zdany na przypadek i testy przy słabym sygnale są niemiarodajne. Chyba, że BTS-y LTE Mobylandu i Networks są blisko.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Ridix pisze:To nie jest prawdą że LTE się zapcha przez rozdawnictwo,poczytaj sobie Satkuriera itp.Już się pchają z łapskami na pasmo 700Mhz ,jeśli przejmą pasmo telewizyjne kiedyś,to ludziom będą musieli udostępnić telewizję HD przez LTE i co wtedy będziesz mówił.Operatorzy powinni się spieszyć z wprowadzeniem 5 generacji ,wtedy z LTE będzie mogło korzystać bardzo dużo ludzi nie obciążając Bts ,więc niech się zapychają,ku lepszej przyszłości.A nie oszczędzają na wdrażaniu nowych technologii.Co do konta bankowego Online to ja nie narzekam,wszystko zależy od banku.
Na Satkurierze to masz rzeczywiście ekspertów od internetu mobilnego. :dobani: To już nawet nie ten problem-jak nie zauważasz subtelnej różnicy między 45zł/mc/100GB w P4 na kartę do 5zł/mc/100GB w RBM na kartę...Za tą kasę to operatorowi nie wystarczy na opłacenie rachunków za prąd, o opłatach za koncesję, utrzymaniu pozostałej infrastruktury zapomnijmy. Są pewne granice kosztów poniżej których przestaje się zarabiać, tylko generuje się straty (tą sponsorowaną działalność operatora, utrzymują abonenci innych usług-równoważą straty). Nie wiem czy zauważyłeś że od ponad 2 lat mamy dostępne taryfy no-limit voice, których cena nie drgnęła nawet o 1zł (bo jest pewna ściana kosztów i nie można obniżać cen bez końca), operatorzy jedynie dodają różne opcje aby bardziej dopasować się do potrzeb klienta, utrzymać go, pozyskać nowego.
aficio pisze: Play u mnie to tragedia i tmobile raczej też nie chwalony z racji odległości od nadajnika . posprawdzam , a potem dopytam na forum . Czy jest jakaś aplikacja do badania lub raportowania poziomu sygnału , wydajności itd ?
Play w ofercie internetowej jest trupem (do czasu wyłączenia, reorganizacji oferty RBM), tu nie zmieni 'trzepanie piany" przez @matek451, na Allegro tygodniowo sprzedaje się liczba starterów RBM w tys. Co do Plusa-sprawdzić jak działa na miejscu w realu (mogę polecić stabilność i działanie sieci, transfery to tylko testy dadzą informacje o sieci lokalnie w konkretnej lokalizacji), Orange też jest warte sprawdzenia-gdyż ma dobrą ofertę i sieć jeszcze nie tak zapełnioną abonentami (u mnie działa najszybciej). Co do tych ofert no-limit to bym się tak nie napalał (każdy z operatorów może zastosować restrykcje), bardziej jak ktoś chce dużo przerzucić danych- nastwaić się na oferty nocne no-limit. Jednakże w tej chwili mamy do dyspozycji już znaczne pakiety gwarantowane (100/150GB) i tego żaden operator nie zabierze lejkiem 32/64kbps.
jareq
matek451
Guru bezprzewodowy

K... a waż słowa bo ja nie trzepię żadnej piany, LTE Play jest takim samym trupem jak twoje ukochane LTE Plusa w wielu lokalizacjach i to zarówno na sieci LTE1800mobylandu czy LTE800Sferii ,( działające jak kiepskie HSPA+ z 3G na UMTS900Aero2). Doskonale wiesz o tym bo na Forum Plusa nie brak "zadowolonych" podobnie jak na Forum Play. To, że u ciebie działa LTE Plusa z sieci 1800MHz Mobylandu o niczym nie świadczy bo u mnie lepiej działa Play mimo, że ma połowę zasobów radiowych Mobylandu. I co z tego ?, Transfery zależą od lokalizacji, ja nie uogólniam tylko zawszę proponuję testy i wybór na ich podstawie. Nie odradzam Plusa a priori tak jak ty Play. A korzystać z RBM z Darmowym LTE nikomu nie zabronisz bo wszyscy , wszędzie olewają twoja opinię na jego temat i traktuja cię jak nieszkodliwego dziwaka.Koszty są tak śmieszne, że ludzie próbują bo niewiele mają do stracenia. Jak prędkości spadną lub promocja się skończy to karta do kosza i tyle. A z twoim Plusem wielu związało się umową i teraz płacze, bo jak nie FUP to teraz SmartDom i sieć zapycha się w szybkim tempie. I nie ma zmiłuj się płacz i płać bo abonament rzecz święta,a Plus/CP to mistrz upomnień i szybkich windykacji. Dobrze chociaż , że im sprzęt zostaje. Wielu klientów "lidera LTE"ratowało się tym pogardzanym przez ciebie RBM. Sam znam wielu takich, którzy mają pod Łodzią zasięg tej wydmuszki LTE Plusa w oparciu o to śmieszne 5MHZ z SISO na LTE800Sferii. Płacą abonament Plusa a dzięki mnie, w routerze karta RBM 5 z Darmowym LTE za 5 zł. Mieli to szczęście, że są w zasięgu LTE1800Play i BTS nie zapchany. Ale ty faktów nie przyjmujesz do wiadomości. A pakiety gwarantowane to ma Orange i Play. Plus nic nie gwarantuje poza pakietem podstawowym a FUP może powrócić w każdej chwili. Podobnie jak koniec promocji LTE na RBM.
Piechciu

Post autor: Piechciu »

Jestem pod dużym wrażeniem ORANGE , wyniki utrzymują się od 2 tygodni niezależnie od pory dnia.Mieszkam na obżeszach Bydgoszczy.
DOWNLOAD 100Mbps upload 30 Mbps
aficio
Stały użytkownik forum

Czy mozesz napisać jaka taryfa , czy korzystasz z anteny zewnętrznej , jaki router wykorzystujesz ?
aficio
Stały użytkownik forum

matek451 pisze:Na routerze bez anteny kierunkowej jesteś zdany na przypadek i testy przy słabym sygnale są niemiarodajne. Chyba, że BTS-y LTE Mobylandu i Networks są blisko.
Matek , możesz ocenić ? Test na routerze Dlink 921 , bez anteny kierunkowej , w pokoju , w tym samym czasie . Teraz akurat zaczynają sie godziny szczytu i chyba jest największe obciążenie. Pierwszy z kartą orange . Odległość od BTS ok. 1,6 km . Kontrolka siły sygnału na routerze w kolorze pomarańczowym i mrugająca zielona 4G . Drugi z kartą plusa. Odległość od BTS 0,6 km . Wszystkie kontrolki na zielono .
Znalazłem w necie programik do oceny siły sygnału . Czy na tej podstawie coś można wywnioskować . Wrzucam screeny.
Ew. co i jak i za pomocą czego sprawdzić , aby test był miarodajny i na nim oprzeć wybór?
Ostatnio zmieniony 2016-02-08, 19:37 przez aficio, łącznie zmieniany 1 raz.
Piechciu

Z tym mam problem bo na telefonie htc 820 mam takie wyniki jak wsadzam kartę do modemu huawei 3372 transfer spada do 50 mbps.
Taryfa telefoniczna orange open lte
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

To oczywiste ze telefony wiecej pokaza, to sa wartosci chwilowe i tyle. Na modemach nie bedzie takich osiagow.
Piechciu

Co ty gadasz za głupoty. Jaka jest różnica między speedtest em zainstalowanym na telefonie a na laptopie?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

takie ze telefonu "podkrecają" chwilowe transfery
ODPOWIEDZ