moja lokaliza vs co brać pod uwagę ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
moja lokaliza vs co brać pod uwagę ?
Cześć
Moja lokalizacja to wioska:
52º02'19.37'' N 19º48'33.30'' E
Niestety mój dotychczasiwy privider internetowy (radiowy via 5GHz ; 6mb/59zł/mc) przez ostatnie półrocze bardzo obniżył jakość swoich usług (wieczorami korzystanie z netu to prawdziwa loteria , czasem nie ma sieci przez pół dnia) zatem nie mam innego wyjścia jak szukać innego rozwiązania a ponieważ jest to wioska nie pozostaje nic innego jak internet via ether.
Z całą pewnością nie chce żadnej umowy - tylko prepaid ponieważ moim zdaniem wiązanie się na 2 lata to jakiś absurd - warunki na rynku zmieniają się znacznie w czasie tego okresu.
Wydaje mi się , że w moim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie play (45 zł / 100GB).
W domu korzystają z sieci 2 osoby dorosłe + (www/ media strumieniowe / aktualizacja systemu etc). Nie trzepiemy torrentów - czasem ściągam jakiegoś linuxa.
Proszę o Waszą poradę.
Moja lokalizacja to wioska:
52º02'19.37'' N 19º48'33.30'' E
Niestety mój dotychczasiwy privider internetowy (radiowy via 5GHz ; 6mb/59zł/mc) przez ostatnie półrocze bardzo obniżył jakość swoich usług (wieczorami korzystanie z netu to prawdziwa loteria , czasem nie ma sieci przez pół dnia) zatem nie mam innego wyjścia jak szukać innego rozwiązania a ponieważ jest to wioska nie pozostaje nic innego jak internet via ether.
Z całą pewnością nie chce żadnej umowy - tylko prepaid ponieważ moim zdaniem wiązanie się na 2 lata to jakiś absurd - warunki na rynku zmieniają się znacznie w czasie tego okresu.
Wydaje mi się , że w moim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie play (45 zł / 100GB).
W domu korzystają z sieci 2 osoby dorosłe + (www/ media strumieniowe / aktualizacja systemu etc). Nie trzepiemy torrentów - czasem ściągam jakiegoś linuxa.
Proszę o Waszą poradę.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: moja lokaliza vs co brać pod uwagę ?
Zapoznaj się na forum z RBM 5 z RWK i Darmowym Internetem LTE bez limitu w oparciu o sieć LTE Play. Zrób testy LTE Play w Domaniewicach i Nowych Grudzach. Masz około 4-6 km od BTS-a LTE1800Play. będziesz potrzebował routera z wbudowanym modemem LTe lub zestawu modem LTE=Router USB z nim zgodny. Do teg oantena Dual LTE1800MHz. Testy LTE Play pokażą jak obciążone są w/w BTS-y i jakie prędkości. Koszty karty RBM 5 po migracji przez Fakt Mobile z doładowaniami to 30 zł. Potem co m-c 5 zł. Promocja póki co trwa( od 28 m-cy) do odwołania.Koszty sprzętu 250-350 zł, antena 200 zł. Brak umowy z operatorem, bezcenne.
-
Ważność konta po przeniesieniu z FM do RBM 5 to 14 dni więc koszty delikatnie rosną.
- onken
- ** Moderator **
Cos za herezje Pan opowiadasz... mozna miec spokojnie Rok za cale 5 zl...
-
- Guru bezprzewodowy
Właśnie po to jest cała zabawa z Fakt Mobile (FM), żeby zachować rok ważności konta (RWK) w taryfie RBM5, zamiast zwykłych 100 dni po doładowaniu za 50zł. Poczytaj regulamin FM.pakiet337 pisze:Ważność konta po przeniesieniu z FM do RBM 5 to 14 dni więc koszty delikatnie rosną.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
- onken
- ** Moderator **
W regulaminie moj drogi nie ma zapisu o RWK dla RBM5 :-)
-
- Guru bezprzewodowy
ok, jest mowa tylko o taryfie RBM Energy, ale działa to identycznie.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- Guru bezprzewodowy
Informacja na http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... &start=630 czyżby faktycznie koniec RWK na RBM5?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niech wyłączą lepiej to nielimitowane LTE. Wyjdzie to z korzyścią dla wszystkich... albo niech się ruszą z LTE 2600. 

-
- Użytkownik forum
Czy ktoś może potwierdzić że to koniec rwk na RBM5 ? bo obecnie jestem na taryfie play na kartę 5 i chce przejść na RWK Energy lub RBM5 poprzez migracje FM.
-
Dziękuję za odpowiedzi. Początkowo nastawiłem się na bts w miejscowości Łyszkowice (UMTS 900MHz). Jeżeli antenę umieszczę na dachu (na maszcie rtv) to będę potrzebował około 10m przewodu antenowego co przy tej częśtotliwości nie będzie tak tragiczne (tłumienność kabla). Antenę mam upatrzoną ( ATK 20/850-960 MHz).
W miejscowości Nowe Grudze wg btSearch jest tam tylko GSM 900.
Czy technologia MIMO to dwa niezależne tory tx/rx w modemie ?
Mam zabytkowy już router Asus WL-500g Premium v1 który ma na pokładzie alternatywny Oleg firware.
Czy będzie to działało z modemem huawei 3372 hilink ?
W miejscowości Nowe Grudze wg btSearch jest tam tylko GSM 900.
Czy technologia MIMO to dwa niezależne tory tx/rx w modemie ?
Mam zabytkowy już router Asus WL-500g Premium v1 który ma na pokładzie alternatywny Oleg firware.
Czy będzie to działało z modemem huawei 3372 hilink ?
-
- Guru bezprzewodowy
Czytałeś to co ci napisałem? wyraźnie widać z tego co odpisałeś że nie. Tak trudno zrozumieć że Play posiada w twojej lokalizacji zasięg LTE1800 z Domaniewic lub Nowych Grudz? Masz router Asusa to zapytaj kolegę @jarek7714 , on ma taki sam z alternatywnym softem to ci pomoże z tą obsługą modemu LTE. Jak wszystko będzie OK to kupujesz E3372 i antenę Dual LTE1800 Cybertecha, Sorensena ustawisz po kolei na te w/w BTS-y i wybierzesz lepszy. Póki co Darmowy internet LTE na karcie RBM5 , RBM 9 działa a problemy występują z RWK( przy przenoszeniu z Fakt Mobile na RBM5), o ile ktoś je potwierdzi. Nadal można korzystać z przedłużania konta na 100/150 dni za 50 zł.
- onken
- ** Moderator **
Potwierdzam, dostałem tylko 14 dni a zabrano przy przenoszeniu RWK
Do Energy RWK zostaje.
Do Energy RWK zostaje.
-
Mam już modem e3372 + starter play. Na tę chwilę na speedtest.net dostałem download na poziomie 5.34 Mbps i upload 3.26 Mbps a ping 54ms. RSSI od -75 do -79 dBm.
Plan na najbliższy czas to wyjście z laptopem na dach i sprawdzenie jak to wygląda.
Jeżeli próby wypadną pomyślnie to pozostanie zakup odpowiedniej anteny.
Plan na najbliższy czas to wyjście z laptopem na dach i sprawdzenie jak to wygląda.
Jeżeli próby wypadną pomyślnie to pozostanie zakup odpowiedniej anteny.
-
Korzystając z ładnej pogody wszedłem dziś na dach tak jak zamierzałem.
Najlepszy RSSI jaki uzyskałem to -55 dBm co też okrasiłem pewnych stwierdzeniem ale z uwagi na kulturę tu panującą nie będę go przytaczał.
Nawet niewielka zmiana położenia laptopa (~10 cm !!! ) zmieniało znacznie wartość RSSI (do -69 dBm). Najgorszy RSSI jaki zauważyłem to -76dBm (kucałem ze sprzętem na pokrytym blachą dachu).
Niestety nie udało mi się uruchomić LTEWatch (viewtopic.php?f=28&t=45054)
Zrobiłem test łącza przy pomocy speedtest(net) co dało wyniki na poziomie DL 14.9 Mbps i UL 15.1 Mbps (ping 41ms) co mnie zadowala i teraz poważnie zastanawiam się nad wyborem anteny.
Czy modemy lte regulują moc nadajnika ? Bo jeżeli dobrze kombinuje to jak dam z nawiązką MIMO 15dBi to pobór prądu powinien spaść (mniejszy problem z zasilaniem PoE).
Jestem ciekaw Waszego zdania.
Pozdrawiam , Darek
Najlepszy RSSI jaki uzyskałem to -55 dBm co też okrasiłem pewnych stwierdzeniem ale z uwagi na kulturę tu panującą nie będę go przytaczał.
Nawet niewielka zmiana położenia laptopa (~10 cm !!! ) zmieniało znacznie wartość RSSI (do -69 dBm). Najgorszy RSSI jaki zauważyłem to -76dBm (kucałem ze sprzętem na pokrytym blachą dachu).
Niestety nie udało mi się uruchomić LTEWatch (viewtopic.php?f=28&t=45054)
Zrobiłem test łącza przy pomocy speedtest(net) co dało wyniki na poziomie DL 14.9 Mbps i UL 15.1 Mbps (ping 41ms) co mnie zadowala i teraz poważnie zastanawiam się nad wyborem anteny.
Czy modemy lte regulują moc nadajnika ? Bo jeżeli dobrze kombinuje to jak dam z nawiązką MIMO 15dBi to pobór prądu powinien spaść (mniejszy problem z zasilaniem PoE).
Jestem ciekaw Waszego zdania.
Pozdrawiam , Darek