"Wysycenie" Play LTE

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dudo77
Początkujący użytkownik forum

"Wysycenie" Play LTE

Post autor: dudo77 »

Po roku korzystanie z Play LTE jest coraz większy problem z sensownym transferem LTE w mojej okolicy.
Próbowałem z dwoma najbliższymi BTSami Play
Marki Piłsudskiego 138 WAR2016 eNBI 5270
Marki Fabryczna 1 WAR2056 eNBI 5428

przy tym drugim mam sporo lepsze wyniki, a parametry są następujące
RSPR -92
RSSI -63
RSRQ -10
SINR 8

w speed teście mam takie wyniki przy połączeniu przez router przez wifi przy połączeniu bezpośrednim jest trochę lepiej
Obrazek

Oczywiście rano wyniki są dużo lepsze - DL na poziomie 20 Mb/s a, najgorzej jest oczywiście w weekendy ;)

I teraz moje pytanie co warto zrobić w takiej sytuacji prócz zmiany operatora ;) bo DIL jest na razie nie do pobicia cenowo.

Czy antena tylko do DL może pomóc? Czy macie może jakieś inne pomysły, które powinienem rozważyć
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Re: "Wysycenie" Play LTE

Post autor: onken »

Tak :-) zmianę operatora, zawsze może troche dluzej podziala :-)
dudo77

dobra dobra, żarty żartami, ale teraz coś konstruktywnego poproszę ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

To była jak najbardziej konstruktywna podpowiedź.
Nie pomagam na PW!
dudo77

Czyli podsumowując temat, antena itp. eksperymenty raczej nie pomogą?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ale nie kompletna. Zmianę i wybór operatora należy poprzedzić testami pozostałych w tej konkretnej lokalizacji aby nie wpaść z deszczu po rynnę. Przy przeciążeniu BTS-a antena nie pomoże. Chyba, że inne BTS-y LTE1800 Play w okolicy działaja i są mniej obciązone. Trzeba zrobić testy w ich pobliżu i jeśli zapewniają lepsze prędkości ( w co wątpię) to jeśli są na różnych kierunkach antena kierunkowa Dual LTE pozwoli wymusić połączenie z nimi.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

dudo77 pisze:Czyli podsumowując temat, antena itp. eksperymenty raczej nie pomogą?
Koledzy wyżej wyczerpali temat, to internet sponsorowany, spójrz ile sprzedaje się starterów na tą usługę http://allegro.pl/listing/listing.php?b ... kart%C4%99
jareq
dudo77

no niestety sam korzystam z DIL więc trudno się dziwić.

W takim razie co możecie polecić w miarę ekonomicznego na kartę u pozostałych operatorów?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Moze Aero i pakiet 30 GB
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Ja właśnie z niego korzystam. Aktualnie w UMTS2100. Po weekendzie jednak wychodzę na dach i kręce Sorensenem. Będzie ciężko, ale może coś ugram. Obecnie mam 18 /3,5 Mbps. Pakietów możesz kupić 5. Jeden jest aktywny. Reszta stoi w kolejce. Zmiana następuje płynnie. Informują e-mailem, że wykorzystałeś 80 i 100% pakietu. Wada: nie można kupić publicznego IP oraz czasami dają jakieś dziwne IP. Cloudflare wszędzie się pluje, na forach nie da się odpisywać.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Post autor: BarteqW »

Czyli widzę, że problem w LTE występuje nie tylko w Plusie. Jakieś dwa tygodnie temu zakupiłem sobie router z LTE, bo myślałem, że będzie lepszy transfer i no przede wszystkim zwiększę trochę limit, bo 30GB znikało w zastraszającym tempie. Szczególnie, gdy korzysta się z różnych playerów. No i po części się to udało. Bo do 14 godz w ciągu tygodnia jest nieźle 15 mega downloadu. Ale później spada to do okolicy 0,5 mega zresztą podobnie jest już dzisiaj w niedziele od 9:00. Także jest niezbyt ciekawie, trochę mnie to dziwi bo nie mieszkam w bardzo zaludnionej okolicy, ale widać wiele nie trzeba aby obciążyć urządzenia nadawcze.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Licze ze jak zrobia wiecej pasm i agregacje pasm to LTE sie ustabilizuje i predkosci takze
Blazer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Blazer »

Niestety, to jest to o czym się mówi lepsze stabilne po kablu 10-20Mb/s, niż 60Mb/s raz w tygodniu, a później 1-5Mb/s.
Często ludzie zmieniają Neostradę na LTE bo reklama, bo 150Mb/s, bo 10zł taniej, a później jest narzekanie, albo czekanie do północy. Co z tego, że szybki internet poza szczytem, należy sprawdzić jak on "chodzi" w szczycie 15:00-22:00 i w weekendy. Oczywiście sytuacja tyczy się tylko miejsc w których jest wybór Neo/LTE.
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Post autor: BarteqW »

Blazer pisze:Niestety, to jest to o czym się mówi lepsze stabilne po kablu 10-20Mb/s, niż 60Mb/s raz w tygodniu, a później 1-5Mb/s.
Często ludzie zmieniają Neostradę na LTE bo reklama, bo 150Mb/s, bo 10zł taniej, a później jest narzekanie, albo czekanie do północy. Co z tego, że szybki internet poza szczytem, należy sprawdzić jak on "chodzi" w szczycie 15:00-22:00 i w weekendy. Oczywiście sytuacja tyczy się tylko miejsc w których jest wybór Neo/LTE.
Tak jak mówisz, pewnie niektóre z osób w mojej okolicy tak zrobiły. Te , które mają taką możliwość. W moim przypadku jest to niemożliwe, bo do mnie docierają tylko przewody z prądem (chociaż to :P ). Jak bym miał możliwość, to pewnie, że wolałbym 10 mega po kablu. Muszę tylko jeszcze doładować pakiet Aero2, bo zanim wymieniłem sima w plusie, przez 2 dni używałem Aero2 LTE i tutaj wydaje mi się, że było lepiej mimo tych samych nadajników. Ale może akurat trafiłem na nieobciążony okres.
ODPOWIEDZ