Zasięg Orange - awaria nadajnik

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adam_dolnoslaskie
Początkujący użytkownik forum

Zasięg Orange - awaria nadajnik

Post autor: adam_dolnoslaskie »

Witam wszystkich,

Mój problem polega na tym, że router ZTE283+ przełącza się z DC-HSPA+ na UMTS. Miałem antenę zewnętrzną nakierowaną na nadajnik T-Mobile (26002) ID: 46175 (N!) Wysoki Kościół, Wysoki Kościół 15 - wieża kościoła (wg btsearch). Niestety jak podaje Orange od kwietnia 2015 roku jest awaria polegająca na zakłóceniu pracy tego nadajnika. Zaproponowali przekierowanie anteny na nadajnik Ligota Piękna, Dolnośląskie ul. Wrocławska 11 - maszt PTK Centertel. W tej lokalizacji mamy dwa nadajniki T-Mobile oraz Orange. Wiadomo, że firmy pracują zespołowo więc jako klient Orange mogę łączyć się do obu. Pytanie przede wszystkim czy któryś z nadajników jest nakierowany na miejscowość Strzeszów. Wg moich źródeł te nadajniki nakierowane są do obsługi krajowej 5, a wg Orange miejscowość Strzeszów jest obsługiwana właśnie z tej lokalizacji:
1. T-Mobile (26002) ID: 42738 (N!) Ligota Piękna, ul. Wrocławska 11 - maszt PTK Centertel
2. Orange (26003) ID: 1424 Ligota Piękna, ul. Wrocławska 11 - maszt własny

Próbowałem oczywiście przestawić antenę ale to nic nie zmienia. Przestawianie modemu z DC... na UMTS jest cały czas. Przy UMTS nie da się korzystać z internetu. Po kilku reklamacjach i oczywiście nie uznania przez Orange mimo iż przyznają się, że jakość internetu jest można powiedzieć "beznadziejna" próbuję wypowiedzieć umowę. Poniżej pytania na które może ktoś z Was zna odpowiedź:

Pytania:
1. W którą stronę i jak wyglądają pasma nadawcze obu nadajników.
2. Router ZTE283+ - czy znacie alternatywę modemu aby wymusić działanie tylko DC-HSPA+

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Zasięg Orange - awaria nadajnik

Post autor: radius »

Zanim nie pojedziesz i się nie przekonasz jak są ustawione sektory to nie będziesz wiedział. Z reguły są trzy rozstawione co 120°, więc jeżeli pierwszy patrzy na fragment drogi, drugi patrzy na fragment drogi to trzeci musi być skierowany do niej prostopadle. Pytanie tylko czy w Twoim kierunku. W UMTS da się łączyć z daną anteną dzięki PSC. Potrzeba do tego celu Nokii z Symbianem.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
adam_dolnoslaskie
Początkujący użytkownik forum

Re: Zasięg Orange - awaria nadajnik

Post autor: adam_dolnoslaskie »

Codziennie tamtędy przejeżdżam i widzę :) ale niestety na tym maszcie jest również NetWorks!. Faktem jest, że jako klient Orange mogę łączyć się również do niego. Dziś otrzymałem również info z Orange, że łączę się do nadajnika w 3 sektorze. Niestety nie zapisałem sobie pod jakim kątem. Nie mniej jednak poprosiłem o podanie co oznacza 3 sektor (tzn środek czy na pograniczu) Czekam na odpowiedź. Dodatkowo coś u mnie zakłóca pracę, albo któryś nadajnik ma tak mocny sygnał, że przełącza mi modem z DC-HSPA+ na UMTS. Niestety nie ma Firmware do ZTE283+ aby wymusić działanie tylko jednego zakresu. Nawet 2 kreski na 5 możliwych w DC... jest lepsze niż 5 na UMTS :)
ODPOWIEDZ