Czy Orange po VPN blokuje VOIP ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Czy Orange po VPN blokuje VOIP ?

Post autor: onken »

a więc sytuacja wygląda tak:

1. miałem karte CP z dynamicznym publicznym IP i wszystko działało ok -mozna było sie po zewnatrz zalogowac do mojego asteriska

Wymieniłem tylko kartę na Orange z usługa VPN i za cholere nie chce sie zalogować do VOIPa

Nic nie zmieniałem w ustawieniach

Co ciekawe inne usługi z przekierowania portów działają, ale voip nie :/

Po WiFi z mojego drugiego łacza sie loguje np przez CSiple ale to pewnie leci po wenwtrznym i tak

Mam multiwana z dwóch łacz to wtedy identyfikuje sie jako IP logujące IP z Playa

Niestety przełaczajac telefon na dostep LTE z innej karty nic sie juz nie loguje

Macie jakis pomysl bo jestem zrozpaczony :(
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Re: Czy Orange po VPN blokuje VOIP ?

Ps.

a moze problem lezy w portach udp ??

Bo to ma się łaczyc po udp
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

Może coś nie halo w konfiguracji firewall-po przełączeniu na Orange restartowałeś router? Chyba by nie blokowali komunikacji po UDP? Sam się zastanawiam nad tą ofertą, ale jeżeliby miał nie działać VoIP, to całkiem odpada (sporo korzystam z połączeń międzynarodowych, których cena z komórki wypada nie ciekawie).
jareq
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Juz doszedlem do sedna problemu, orange blokuje zakresacje wlasnych IP np 37.47.xx.xx , kazde inne IP np z Playa, CP dziala z VPN Orange. Co ciekawet na Orange Freenet na karte dostaje czasem IP z zakresu 31.61.xx.xx i wtedy jest ok. Gdzie zglosic problem by jak najszybciej go rozwiazano :/ ?

Ps.
Samo LTE na firme dziala naprawde ok. Nie ma takich przeciazen i spadkow transferu jak w Playu czy Plusie
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

onken pisze:Juz doszedlem do sedna problemu, orange blokuje zakresacje wlasnych IP np 37.47.xx.xx , kazde inne IP np z Playa, CP dziala z VPN Orange. Co ciekawet na Orange Freenet na karte dostaje czasem IP z zakresu 31.61.xx.xx i wtedy jest ok. Gdzie zglosic problem by jak najszybciej go rozwiazano :/ ?

Ps.
Samo LTE na firme dziala naprawde ok. Nie ma takich przeciazen i spadkow transferu jak w Playu czy Plusie
Nie rozumiem co ma wspólnego CP/Play z VPN Orange? Masz swój serwer SIP? Upewnij się na 100% że jest to problem po stronie operatora-zrób zgłoszenie on-line, niech działają. P.S To że Orange działa najszybciej-to wiem, w Łodzi bdb działa mi również Plus (nawet z Play nie ma dramatu), będę zmieniał dostawcę w innej lokalizacji (rezygnuję z usługi od WISP) i ze względu na specyfikę rynku lokalnego Plus ma klientów ze "SmartDOM", a Orange jest wycinany nawet na kablu (coraz więcej ulic podłączonych przez lokalnego ISP do światłowodu) i sieć działa więcej niż dobrze (transfery oscylują w okolicy do 100Mbps).
jareq
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Klient SIP laczy sie np z netu z Playa, CP i dziala. Jak probuje sie laczyc z innego Orange ( na karte ) to nie wpuszcza
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

onken pisze:Klient SIP laczy sie np z netu z Playa, CP i dziala. Jak probuje sie laczyc z innego Orange ( na karte ) to nie wpuszcza
Jak będę miał dłuższą chwilę to sprawdzę na (DD-WRT)-bo w innym przypadku będę czekał na ruchy Plusa z LTE2600.
jareq
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

A gdzie sie podzial caly Orange Ekspert ?? Jakby sie przydal to juz od dawna go nie widzialem...
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Dziady Orange :/

Odpisali ze z ich własnej sieci jest blokowany ruch do APN vpn, nie jest blokowany do vpn.static ktory jest 3x drozszy !!
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: zurek »

A ile kosztuje usługa vpn.static ?
ZTE MF258 Pro

PLAY Internet Domowy
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

15 netto ale ludzie narzekaja ze transfery nizsze mają. Za dynamiczny place 5 netto i predkosci jak bez vpn.

A co jest w tym smieszne to jak na freenet na karte dostane IP z zakresu 31.61 to nagle routing na vpn dziala...

Np 31.61.136.98
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

onken pisze: Odpisali ze z ich własnej sieci jest blokowany ruch do APN vpn, nie jest blokowany do vpn.static ktory jest 3x drozszy !!
Otóż od kilku godzin testowo uruchomiłem VoIP na internecie LTE od Orange (starter na kartę 7zł/2GB danych na start-celem przetestowania usługi, w innej lokalizacji żegnam się z WISP i przechodzę do LTE Orange ) i na standardowej opcji z APN:internet VoIP działa bezproblemowo (konta: HappyCall, Ifon, Halonet). Czyli co przy publicznym dostępie blokują VoIP? Coś mi tutaj nie gra, wydaje się wręcz absurdalne (od kilku miesięcy operator kusił mnie rabatami na usługę internetową z kodami rabatowymi za free, ale po tych Twoich informacjach, trochę byłem zniechęcony, okazuje się że nie potrzebnie). Jak przyłączę się do sieci, to przetestuję tę opcję z dostępem publicznym. ;)
jareq
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Problem sie "wyjasnil", blokuja dostep z orange free na karte na wlasnego apn vpn dynamiczny, ot caly problem i robienie z ludzi glupkow. Nawet wcnowym regulaminie o tym pisza ( regulamin apn vpn )
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

onken, z nikogo głupków nie robią. Przecież jasno było i jest wiele razy na forum podkreślone, że zewnętrzne stałe czy dynamiczne IP są tylko i wyłącznie w ofertach abonamentowych. Nawet nie znajdziesz żadnego regulaminu ofert na kartę, w którym będziesz miał informacje, że działa zewnętrzne dynamiczne czy statyczne IP.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

nie zrozumiales :-) oni blokuja dostep do serwisow postawionych na Orangowym abonamentowym vpn dynamicznym dostep ze swojej sieci z orange free na karte. Jak bym wykupil statyczny vpn (3x drozszy) to taki dostep z internetu na karte juz dziala. Czyli Orange blokuje wlasna siec dla wlasnej sieci navpn dynamicznym
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

OK, faktycznie nie załapałem. W takim razie jest to co najmniej dziwne. Ciekawe jak z dostępem do takiego serwera np. z neostrady. Możesz im napisać zgłoszenie. Może zwyczajnie jakiś bubel w kodzie i do tej pory nikt na to nie zwrócił uwagi. Opisz, że masz dostęp do swojego dysku z domu zdalnie na ich internecie z vpn i na wszystkim działa tylko nie na internecie na katę od nich. ;)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Nie dziala "tylko" z internetu na karte, co ciekawe co ktoras otrzymywana klasa IP dzialala, loteria. zadzwonilem do BOA, po 3 dniach wyslali smsa ze tak jest, ze moge sobie wykupic adres statyczny, i ze maja to opisane w regulaminie... Dla mnie to i tak smierdzi naciągactwem na wyzsze koszta :/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Niech ci odpiszą jak wykupić w ofercie na kartę statyczne IP, albo w abonamencie na osobę fizyczną (o ile taką umowę masz). :hyhy:
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Na osobe fizyczna zapomnij o statycznym, mam na firme a statyczny adres to koszt 18.45 miesiecznie
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W sumie normalna cena, szczególnie, że jest problem z adresami IPv4. Hmm, a sprawdzałeś jak wygląda sprawa po IPv6? Do tego ze wszystkiego jest dostęp (APN internetipv6 o ile dobrze pamiętam). Tylko podobno idzie to i tak przez styk IPv4 i się trochę to przytyka więc jest wolniej niż na APN internet.
ODPOWIEDZ