Witam serdecznie,
Zwracam się do was z uprzejmą prośbą o pomoc. Swój problem postaram się opisać jak najdokładniej.
Posiadam internet mobilny w sieci T mobile - jako, że kończyła mi się umowa postanowiłem ją przedłużyć i kupiłem router D LINK DWR 921.
Mieszkam w małej miejscowości i na dodatek w dość mocno zalesionym miejscu. Jeżeli chodzi o pracę routera to byłem z niego średnio zadowolony gdyż prędkość pobierania wynosiła średnio 2-4 Mb/s, a o uploadzie już nie wspomnę, siłą sygnału wahała się między 12-40%. czyli mizeria jednym słowem.
Postanowiłem kupić antenę dualną firmy Cybertech LTE/4G 15dBi MIMO (15dBi/1800MHz). Po zainstalowaniu anteny na kominie (po kilkudziesięciu testach antena skierowana na wschód w stronę miejscowości Serock, nadajnik w linii prostej ok 10km od mojego domu, bez lasu na szczęście i bez wysokich budynków). Powiem szczerze byłem zachwycony - prędkość pobierania wzrosła 10 krotnie bo aż do 22-23 Mb/s i moc sygnału wynosi 64-70%. Mimo wszystko nadal jest to 3G a nie LTE ale dla mnie to nie problem. A problem polega na tym, iż po wczorajszej instalacji anteny na kominie internet działał dosłownie 1,5h po czym...padł. Wchodząc na 192.168.0.1 starałem się ponownie połączyć z siecią ale nic z tego(mimo iż siła sygnału wynosi 70%!). Natomiast gdy odłączę antenę od routera i podłączę standardowe 2 antenki, które były przy routerze to wtedy internet działa. Gdy odłączę antenkę i podłączę antenę zewnętrzną to niestety mimo silnego sygnału router nie chce połączyć się z siecią.
Bardzo proszę Was o pomoc w tej sprawie.
Problem z uzyskaniem połączenia
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z uzyskaniem połączenia
Jaka to miejscowość? Na DWR-921 wymusiłeś tylko LTE?
-
- Początkujący użytkownik forum
Miejscowość Żabiczyn koło Nasielska.LTE nie wymuszalem bo nie zależy mi koniecznie na LTE.
-
- Guru bezprzewodowy
Jak ci nie zależy to po co kupiłeś antenę Dual LTE1800MHz? Zasięg na LTE1800 jest lepszy niż na UMTS2100 w 3G z HSPA+DC. Jeśli chcesz korzystać z 3G i HSPA+DC na 2100MHz to trzeba było kupić antenę na 2100MHz. To kiepskie 3G bez anteny zew. masz z sieci NetWorks UMTS900 z HSPA+ . BTS-y w pobliżu Cegielnia Psucka, Jaskółowo i Nasielsk-Pniewo. Wszędzie daleko na dodatek na UMTS900 BTS-y są zapchane( Orange i T-Mobile korzystają ze wspólnego pasma) a prędkości słabe. Wg. mapy zasięgu T-Mobile masz LTE z BTS-a NetWorks LTE1800 w Nasielsku. Do tego antenę Dual LTE1800 , ustaw ją na Nasielsk i wymuś Tylko LTE i zrób testy. (DWR-921 miał czasami problemy z utrzymaniem wymuszonego pasma i mimo to przerzucał na 3G).