Internet LTE

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Emilo
Początkujący użytkownik forum

Internet LTE

Post autor: Emilo »

Witam.
Mam pewien problem z którym borykam się od bardzo długiego czasu. Przechodząc do sedna, mam internet w Neostradzie 10mb/s, internet pociągniety po kablu więc nie powinno być raczej większych problemów aczkolwiek są. W godzinach od 16 do 23, internet praktycznie nie działa, robiąc pomiary prędkości na stronie orange, są one w granicach od 0,20 do 1mb/s, czyli wartość znacznie niższa od wartości minimalniej zawartej na umowie ( 0,96 do 10mb/s). Dzwoniąc na infolinie, a było połączeń okolo 20 w przeciągu 3 miesięcy, firma nie zrobiła absolutnie nic. Jednym słowem, choruję słysząc słowo Neostrada lub Orange, i mam więc pytanie. Chciałbym dać szansę internetowi LTE, pochodzę z małej wsi Pęklewo przy zalewie wiślanym, i stąd chcę również zadać pytanie doświadczonym osobom, czy w moim rejonie znajduje się gdzieś przekażnij umożliwiający sprawne działanie tego internetu, i jeśli tak, to z jakiej firmy byście mi go polecali. Od razu zaznaczam że Orange dyskfalifikuje na samym początku gdyż z tą firmą są same problemy. Nie traktują człowieka poważnie.

Zaznaczę że lubie sobie pograć przez internet bądż wieczorami pooglądać coś na Youtubie, dlatego nielimitowany internet byłby mile widziany, bądż 100gb+, z internetu korzystała by również żona na drugim komputerze, więc musiałaby to być usługa na 2-3 urządzenia. Jako że jestem totalnie blady w temacie internetu LTE, prosiłbym o pomoc. Na mapie LTE w mojej miejscowości jest widoczne, więc może jest szansa na takowy internet, jeśli sygnał byłby słaby to można również wzmocnić sygnał przez antenę skierowaną w stronę przekażnika, bynajmniej słyszałem że to skutkuje.

Jeszcze raz, proszę o sprawną i fachową pomoc, z orange już się nie da wytrzymać.
Pozdrawiam
emigrant
Stały użytkownik forum

Re: Internet LTE

Post autor: emigrant »

Ale od 16 do 23 też tak może być jak na neostradzie. Nie musi, ale może. Umowa nie mówi, jaki masz mieć throughput tylko jaki bandwidth. Bandwidth to na ile zepnie się modem z centralą. Modem możesz mieć spięty na 10Mb, zazwyczaj to jest 12-13Mb a throughput 1Mb bo zapchany jest węzeł czy coś gdzieś dalej.

Na razie kup pre-paidy od różnych operatorów i posprawdzaj a dopiero później podpisz umowę. Jak nie masz od kogo pożyczyć sprzętu to w Plus i Orange można wziąć "na próbę"(wymaga podpisania umowy), 14 dni chyba w razie czego zrezygnować. Nie podpisuj w ciemno umowy na 2 lata.
rafor4
Stały użytkownik forum

Post autor: rafor4 »

Nie uda ci się połączyć z karty prepaid z internetem LTE w twojej miejscowości. Najbliższe btsy są w Tolkmicku (Orange / Plus) oraz w Nowym Batorowie i na ul. Strumykowej 38 w Elblągu (T-mobile). W każdym wypadku nadajnik jest od 5-7km a to jest za duża odległość bez porządnej anteny. Sytuacja ciężka. Odległość jest na tyle daleka, że nie wiadomo czy z anteną udałoby się przekroczyć sensowną prędkość, a pingi tak czy inaczej będą wysokie.

Natomiast jeśli orange nie wywiązuje się z umowy to trzeba ją wypowiedzieć oczywiście z winą po ich stronie, bo to oni się z niej nie wywiązują.
CzechuXX
Stały użytkownik forum

Post autor: CzechuXX »

Nie zgodzę się, że 5-7km to jest duża odległość.
Sam mam lekko ponad 6km do nadajnika i na huawei 3372 łapałem lte bez anteny. Poza szczytem nawet dl dochodził do 18mbps.
Tylko, że lte musiałem wymusić ponieważ wolał się łączyć w umts.
D-link DWR 116 + Huawei e3372
Cybertech Dual LTE/4G 15dBi MIMO 1800 MHz
LTE RBM5
CzechuXX
Stały użytkownik forum

Zapomniałem dodać, że w budynku.
LTE RBM5
Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: XanPL »

btw. u mnie jest podobnie z neo 10Mb/s , speedtest pokazuje niby dobre staty ale nawet allegro i google mula :O
Szybkość pobierania mam tak od ~1Mb/s do 7Mb/s w weekendy nawet w MMO nie pogram i nie ma sęsu pobierać plików.
CzechuXX pisze:na huawei 3372 łapałem lte bez anteny. Poza szczytem nawet dl dochodził do 18mbps.
Tylko, że lte musiałem wymusić ponieważ wolał się łączyć w umts.
Czekaj tylko drzewa puszczą liście to LTE będzie wspomnieniem :P

A wracając do tematu, nawet jak kupisz antenę to nie szalej z długością kabla koncentrycznego .
Najlepiej było by wepchnąć jakiś ruter do puszki , puszkę na maszt i do tego 1m kabla koncentrycznego.
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
CzechuXX
Stały użytkownik forum

Antena już wczoraj podłączona. 10m kabla.
Z drzewami raczej problemu nie będzie bo są bardzo daleko i światełko masztu widać bardzo wysoko nad nie.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z sygnału.
LTE RBM5
jakube12
Użytkownik forum

Post autor: jakube12 »

XanPL pisze: Czekaj tylko drzewa puszczą liście to LTE będzie wspomnieniem :P
Sugerujesz źe liście mogą być dużą przeszkodą przy odbiorze sygnału LTE?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Zdecydowanie tak
Emilo

No moje okolice są wyżynne i gdzie nie spojrzysz lasy. Więc po tym co mi tu piszecie, raczej dam sobie na spokój z LTE...
Patryk56
Stały użytkownik forum

Post autor: Patryk56 »

Weź w Plusie lub Orange na próbę i tyle. Można powiedzieć, że nic nie tracisz :)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Tyle ze jak teraz ma malo lisci to moze byc ok. na wiosne, lato moze byc zgoła odmiennie :/
CzechuXX
Stały użytkownik forum

To weź rbm... nie pchaj się w abonament.
LTE RBM5
Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: XanPL »

jakube12 pisze:
XanPL pisze: Czekaj tylko drzewa puszczą liście to LTE będzie wspomnieniem :P
Sugerujesz źe liście mogą być dużą przeszkodą przy odbiorze sygnału LTE?
Ja nie sugeruje , ja to wiem :P
Tak samo będzie jak zacznie padać deszcz albo śnieg.
Jesień/Zima to okres kiedy sygnał się podnosi xD
Wystarczy obserwować sygnał.
btw. dlatego zrezygnowałem z 13m kabla H155 i zszedłem na 1,5m .
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
jakube12
Użytkownik forum

Post autor: jakube12 »

Akurat podczas opadów deszczu i śniegu sygnał nigdy mi się nie pogarszał. Obawiam się trochę o liście - na drodze do swojego NodeB mam bardzo gęsty las, który już teraz stanowi dosyć sporą przeszkodę. Heh, chyba czeka mnie inwestycja w antenę.
Emilo

No dobra. A jesli zakupie antene i skieruje ja na najblizszy nadajnik, to nadal jak mowicie liscie nie liscie beda mocno internet wykluczac?
ODPOWIEDZ