Co lepsze: InterPhone internet domowy Plus czy huawei b315 ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mo.nika
Początkujący użytkownik forum

Co lepsze: InterPhone internet domowy Plus czy huawei b315 ?

Post autor: mo.nika »

Witam, mam następujący problem i bardzo przydałaby mi się pomoc. Mieszkam na Zielonej Białołęce, gdzie nie ma kabli telekomunikacyjnych. Jedyna opcją w tym momencie jest internet bezprzewodowy. Z tego co czytałam w internecie Plus jedyny ma swoje nadajniki, innym udostępnia, więc zainteresowałam się jego ofertą. Mieszkam na Kroczewskiej w Warszawie. Z zasięgiem zawsze było cienko. Niby na infolinii zapewniali mnie, że jestem w zasięgu LTE jednak z tymi zasięgami i zapewnieniami rożnie bywa. Interesuje mnie inernet domowy a nie mobilny. Nie musze z nim się nigdize specjalnie przemieszczać ale dobrze by było zeby zasięg był na tyle mocny aby objąć cały dom tzn. parter i 1 piętro.

InterPhone domowy internet LTE Plusa podobno podpina sie do anteny TV. Sąsiad ma opcje z limitem 80 GB i ponoć działa ale szału nie ma. Film online ładuje się z około 30 min. On nie użytkuje chyba jakoś intensywnie.
Zastanawiałam się tez nad Huawei b315. 1 Konsultat Plusa polecał mi to jako najlepszą opcję, drugi natomiast InterPhone. Myslałąm tez zeby wziąć huawei i dokupić antente zewnetrzna we własnym zakresie. Czy Huawei b315 z antena wyjdzie na to samo co InterPhone ? Już się gubie w tym wszystkim, a na internetach, sygnałach i kompunpterach nic się nie znam.

Jaka opcja byłaby najlepsza: InterPhone, Huwaei b315 czy Huawei b315 z anteną ? Czy coś jeszcze innego ?

Internet byłby użytkowany na 3-4 komputerach, chciałabym w miarę stabilne łącze, żeby się nie zrywało, czasem obejrzeć film online, ściągnąć jakieś większe pliki.
Please pomóżcie...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Co lepsze: InterPhone internet domowy Plus czy huawei b315 ?

Post autor: krystianb »

mo.nika pisze: domowy internet LTE Plusa podobno podpina sie do anteny TV.
Nie podpina się do anteny tylko wykorzystuje kabel antenowy 75ohm, na zewnątrz musi być druga urządzenie ODU podpięte do tego samego kabla. 1. wersja tego urządzenia była bardzo ograniczona: 1 częstotliwość LTE i podobno przycięcie prędkości do góra 30Mb/s, wersja druga pojawiła się jakoś ostatnio, ale pytanie w ilu punktach mają jeszcze stare zabytki. Ale nadal anteny wbudowane w to "coś" mają mizerny zysk. Jeśli bym miał kiepskie warunki i kompletny brak możliwości pociągnięcia innego kabla to bym się zastanowił.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
mo.nika

no cóz chyba zdecyduje sie na przetestowanie obu urządzeń, z tym że ciężko będzie ocenić jak będzie działać huwaej b315 bez anteny zewnętrznej, a nie chce w fazie testowej ponosic koszty anteny, montażu i ewentualnego demontażu.... Jeśli ktoś jeszcze wie cos o tych dwóch urzadzeniach, co sie bardziej opłaca, które daje lepszy zasięg to bardzo prosze o podpowiedź.

Mam jeszcze jedno pytanie: czy huwaei b315 mozna podpiac tak jak InterPhone do anteny TV/Sat, którą mam w domu czy to juz nie możliwe ? Bo tak sobie pomyslalam że skoro jedno tak można podpiąć to może i drugie się da....
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Nie, nie mozna.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nie brak takich estetów co wybrali IDU-ODU i teraz płaczą. Widać, że nieźle ci namieszali w głowie konsultanci Plusa bo podstawowym argumentem, który powtarzasz jak mantrę to podłączenie pod antenę satelitarną. Cóż marketing działa i odbiera ludziom rozum. Najbliższe pozwolenia LTE 1800Mobylandu są 2-3 km od ciebie. Trudno powiedzieć ile i które działają oraz jak obciążone są te BTS-y i jakie zapewniają prędkości. ODU łączy się z najbliższym i nie daje żadnego wyboru. Antenę Dual LTE ustawiasz na każdy po kolei i wybierasz najlepszy, zapewniający dobre prędkości. Osobiście brałbym E5186.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Matek,

zwróc uwagę ze IDU ODU 2 to juz lepszy sprzęt niż ten pierwszy badziew... :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Sprzęt lepszy bo zapewnia lepsze prędkości i korzysta z 3 pasm LTE i IDU ma AC ale nadal newralgicznym punktem jest ODU i jego kiepściutka antena dookólna o praktycznie zerowym zysku. W wielu lokalizacjach nie zapewnia prawidłowych parametrów sygnału LTE i reszta w tym momencie nie ma znaczenia. Poza tym łączy się losowo wybranym BTS-em, często najbliższy jest przeciążony o co w dużych miastach nietrudno i użytkownik jest bezradny. Antena kierunkowa pozwala poprawić nie tylko parametry sygnału LTE ale często wymuszenie z mniej obciążonym BTS-em zapewnia lepsze prędkości. Teraz jakikolwiek abonament powinien być poprzedzony testami w pobliżu okolicznych BTS-ów operatora np. na telefonie z LTE.
mo.nika

Wielkie dzieki za informacje, trochę mi to rozjaśniło. Kosultanci to każdy mówi co innego. Informacje co do tych pakietów tez podają za każdym razem inne. W salonie mówią, że najpierw wykorzystuje paczke GB a potem korzystam z LTE za darmo, na infolinii z kolei,że jak jestem w zasięgu LTE to wcale nie wykorzystuje tej paczki. Nie wiem, jakie to w końcu warunki są, dla pewności chyba juz wezmę najwiekszy pakiet. Innej opcji nie mam, do tej pory miałam puszczone jakoś radiowo i od anteny światłowodem i internet był szybki jak myśl, ale dostawca zwinął interes. Ciężko się będzie przestawić.

Chyba wybiorę w takim razie Huawei b315 potestuje troche i dokupie ta antenę. Licze że jak sasiadowi w miare te idu odu dziala i nie narzeka to ten b 315 bedzie działał jeszcze lepiej. Czy moglibyście jeszcze mi doradzić jaka antena byłaby dobra ? Bylby mi potrzebny jeszcze jakis dobry a niedrogi monter - informatyk z Warszawy, bo trzeba jeszcze ta aktualizacje zrobić żeby wgl podłączyć ta antene chyba.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Pakiet danych schodzi najpierw, nie zaleznie czy korzystasz z LTE czy GPRS ;)

Dopiero po przekroczeniu pakietu możesz uzywać samego LTE by net działał

Antena Sorensen lub Cybertech, znajdziesz wiele o tym na forum
ODPOWIEDZ