Repeater, WDS czy Bridge?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bobi1326
Stały użytkownik forum

Repeater, WDS czy Bridge?

Post autor: bobi1326 »

Witam. Zapewne temat przewijał się wielokrotnie ale zależy mi na konkretnej odpowiedzi. Mianowicie co należy wybrać aby moc rozszerzyć zasięg sieci WiFi ale otrzymując tą samą sieć WiFi w całym domu? Z tego co się orientowałem to urządzenia typu repeater tworzą kolejną sieć WiFi (wtedy przechodząc z zasięgu jednej sieci do drugiej urządzenie na moment musi się rozłączyć z siecią i połączyć z drugą o ile dobrze rozumiem?). Dodatkowo nie wiem jak wyglada sprawa np z DHCP, czy repeater sam bedzie nadawał adresy IP z kolejnej puli czy zajmować się bedzie router?

Jak sprawa wyglada z WDS oraz Bridge?

Z góry dzięki za odpowiedzi
tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Repeater, WDS czy Bridge?

Post autor: tom3636 »

bobi1326 pisze:.....wtedy przechodząc z zasięgu jednej sieci do drugiej urządzenie na moment musi się rozłączyć z siecią i połączyć z drugą o ile dobrze rozumiem?...........

Jak router ma dwa radia / dualband to nie. Jedna karta np. 2,4 GHz działa jako klient a druga 5Gz jako AP. Ja mam tak w Netgearze WNDR4300.
Można to też zrobić na routerze z jednym radiem, ale wtedy wydajność będzie co najmniej o połowę niższa. Router wtedy raz będzie odbierał a raz nadawał. Ten router nie ma mega rewelacyjnego zasięgu, ale mi na kolejny pokój rozszerza zasięg dla telefonów i tabletu. Czasem to wystarcza.
ODPOWIEDZ