Łapie LTE800 z Playa z odległości około 12km, zasięg RSSI waha się między -91dBm a -87dBm, przy UMTS900 z tego samego nadajnika wartość ta waha się między -101dBm a -97dBm - i na 3G internet zawsze działa bez problemów.
Na LTE jest różnie ze stabilnością, w pierwsze dwa tygodnie od uruchomienia pasma działało najczęściej bez problemów, kilka razy zdarzyło się, że modem nie wykrywał sieci. W chwili obecnej LTE najczęściej w ogóle nie działa, nie znajduje sieci, bądź też znajduje, ale po jakimś czasie kompletnie traci sieć, występują przerwy w połączeniu, chwilowe wyższe opóźnienia. W tej chwili (jest noc, przeważnie w nocy działa bez problemu) wszystko działa tak jak powinno (mimo iż pingi do wp.pl wahają się od 20ms do 50ms). Przyjrzałem się wartości RSRP podawanej przez program MDMA, w dzień gdy LTE działało tragicznie wynosiła ona -114,-8, teraz wynosi ona -112,-8/-113,-7 i LTE działa bez problemów. Wyczytałem, że te wartości są wartościami granicznymi, i tu pytanie, czy da się coś zrobić, i czy to na pewno wina słabego zasięgu? Moja antena to ATK-20 z 10 metrowym kablem.
Play nie stwierdziło żadnych problemów z nadajnikiem.
LTE800 Play - problem z połączeniem
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: LTE800 Play - problem z połączeniem
Może jeszcze dopracowują konfigurację?
LTE działa w MiMo więc potrzebna ci druga antena ustawiona w odwrotnej polaryzacji i podłączona do drugie złącza.
Na jednej antenie na razie możesz zmienić polaryzację i zobaczyć czy będzie różnica.
Jaki masz download, a jaki upload?
LTE działa w MiMo więc potrzebna ci druga antena ustawiona w odwrotnej polaryzacji i podłączona do drugie złącza.
Na jednej antenie na razie możesz zmienić polaryzację i zobaczyć czy będzie różnica.
Jaki masz download, a jaki upload?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: LTE800 Play - problem z połączeniem
Obecnie:

Sprzed kilku dni za dnia:

Teraz wiatr wieje, a RSRP waha się między -116,-8 a -111,-7 (-95dBm a -89dBm), ale LTE zdaje się działać stabilnie
Ale w nocy osiągałem też takie wyniki:

Sprzed kilku dni za dnia:

Teraz wiatr wieje, a RSRP waha się między -116,-8 a -111,-7 (-95dBm a -89dBm), ale LTE zdaje się działać stabilnie
Ale w nocy osiągałem też takie wyniki: