Witam.
Od dzisiaj jestem posiadaczem internetu LTE z Plus z urządzeniem Huwawei B315. Niestety, wydajność sieci w mojej miejscowości jest żenująca. Planuję wzmocnić sygnał anteną zewnętrzną (antena na dachu, poziom komina, kabel 5 metrowy, góra 10, jednakże wierzę, że 5 m wystarczy) - B315 na strychu, od niego skrętka w dół do drugiego routera, który będzie służył za bramkę dla domowników.
Obecnie mój zasięg i siła sygnału wygląda następująco:
Przy ustawieniu w Routerze połączenia wyłącznie przez sieć LTE mam 2 kreski zasięgu i takie wyniki (uśrednione z kilku odczytów)
RSRQ - -12 dBm
RSRP - -99 dBm
RSSI - -73 dBm
SINR - 5 dB
PING: 41
DOWNLOAD: 2.2 Mb/s
UPLOAD: 2.63 Mb/s
Jeżeli zaś ustawię w Routerze łączenie wyłącznie z HSPA+ to mam 5 kresek zasięgu i cyferki prezentują się następująco (uśrednione z kilku odczytów):
RSSI - -81dBm
RSCP -89dBm
ECIO -10dBm
Ping : 58
Download: 3 Mb/s
Upload : 1 Mb/S
Mieszkam w miejscowości Dębinka - w wyszukiwarce BTSearch znaleźć to można wpisując : Dębinka Polska
W którą stronę iść? Jaką antenę kupić? Zdaję sobie sprawę, że nie osiągnę wyników na poziomie 30mb, jednakże każdy wzrost (choćby 2krotny) jest mile widziany.
Problem z zasięgiem i anteną - LTE czy HSPA+
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z zasięgiem i anteną - LTE czy HSPA+
Na wiele nie licz , korzystasz z sieci LTE800Sferii, 5MHz pasma ponoć już w MIMO nie pozwala na szaleństwo tym bardziej, że BTS-y bywają przeciążone. Najbliższe to Trzebiel-Kałki Górne lub Lipniki . Na 3G z kolei BTS-y UMTS900Aero2 w Lipnikach lub Jurzynie zapewniają ci zasięg w Plusie. Jeśli Sferia działa w MIMO to potrzebne 2 anteny na 800-900MHz czyli ATK-10/800-980 lub ATK-20. Można próbować z obydwoma BTS-ami Sferii i wybrać lepszy, zapewniający wyższe prędkości.