Witam. Zniesmaczony tym co się stało z LTE 800MHz z plusa (z 18 do 2Mbs w dzień) postanowiłem zainwestować w antenę Sorensen 17dni (wersja która niby obniża ping). Jednak wszyscy operatorzy się uwzieli i ich lte 1,8 kończy się kilkaset do kilkanaście metrów odemnie (serio, wychodzę na płot łapie 0 kreskowe lte Orange na telefonie (2 na routerze) i sygnał jaki telefon pokazuje -126dbi. Lte play kończy się jakieś 200m odemnie jeśli router jest wysoko, lub 3kreski 500m odemnie (20mbs) i 4-5 kresek (1km, prawie 50mbs...) Nadajnik z play jest najbardziej bo około 6-7km, Orange 15km (może nieco mniej w linii prostej) i co ciekawe jeszcze są takie miejsca dalej od nadajnika gdzie zasięg wynosi -116dbi i 15mbs, a bliżej nadajnika około km jest to już 40mbs, więc też nieźle. Plus to jakieś 3km mniej i podobnie jak z Orange, tylko że nie mam go obok domu jednak na antenie 2x20 (czytaj jakiś chiński szit z allegro) udało mi się kiedyś złapać kreskę kładąc antenę na dachu, a antena 2x droższa, zero... Utrudnieniem jest nieco las wokół, więc postanowiłem zrobić coś takiego jak kolega z forum (nie mogłem znaleźć linka, zdj w załączniku). Mam ogromną czasze i myślę zbudować maszt na około 9-10m i tak właśnie przygotowana antenę ustawić najlepiej na nadajnik Play ponieważ on nigdy nie jest obciążony, pod nadajnikiem ciągle 60+... Może być też z plusa ponieważ mam umowę i przy przedłużeniu dostaje umowę w zasadzie za sprzęt, ale 2mbs bolą... Orange i t mobile wchodzą w grę w ostateczności.Wszystko co potrzebne w załącznikach wraz z lokalizacja i starym zdj satelitarnym. Z góry dziękuję, mam nadzieję że grono specjalistów zainteresuje się tematem. Pozdro
Mapka satelitarna ->
http://s5.ifotos.pl/img/sketch-14_sshpppw.png
Czerwone pole (szczątkowy zasięg, utrudnione korzystanie)
Niebieski punkt to spokojne 17-20 mbs z routerem w ręce, wyżej (około 3-4m) ponad 20mbs
Strzałka to kierunek w nadajnik
A fioletowa kropka na mapie z nadajnikiem to miejsce odbierania.
Jak wydać na mapce z 3 stron mam las...