Ustawianie anteny LTE i jej modyfikacja

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ml13
Stary wyga bezprzewodowy

Ustawianie anteny LTE i jej modyfikacja

Post autor: ml13 »

Witam. Zniesmaczony tym co się stało z LTE 800MHz z plusa (z 18 do 2Mbs w dzień) postanowiłem zainwestować w antenę Sorensen 17dni (wersja która niby obniża ping). Jednak wszyscy operatorzy się uwzieli i ich lte 1,8 kończy się kilkaset do kilkanaście metrów odemnie (serio, wychodzę na płot łapie 0 kreskowe lte Orange na telefonie (2 na routerze) i sygnał jaki telefon pokazuje -126dbi. Lte play kończy się jakieś 200m odemnie jeśli router jest wysoko, lub 3kreski 500m odemnie (20mbs) i 4-5 kresek (1km, prawie 50mbs...) Nadajnik z play jest najbardziej bo około 6-7km, Orange 15km (może nieco mniej w linii prostej) i co ciekawe jeszcze są takie miejsca dalej od nadajnika gdzie zasięg wynosi -116dbi i 15mbs, a bliżej nadajnika około km jest to już 40mbs, więc też nieźle. Plus to jakieś 3km mniej i podobnie jak z Orange, tylko że nie mam go obok domu jednak na antenie 2x20 (czytaj jakiś chiński szit z allegro) udało mi się kiedyś złapać kreskę kładąc antenę na dachu, a antena 2x droższa, zero... Utrudnieniem jest nieco las wokół, więc postanowiłem zrobić coś takiego jak kolega z forum (nie mogłem znaleźć linka, zdj w załączniku). Mam ogromną czasze i myślę zbudować maszt na około 9-10m i tak właśnie przygotowana antenę ustawić najlepiej na nadajnik Play ponieważ on nigdy nie jest obciążony, pod nadajnikiem ciągle 60+... Może być też z plusa ponieważ mam umowę i przy przedłużeniu dostaje umowę w zasadzie za sprzęt, ale 2mbs bolą... Orange i t mobile wchodzą w grę w ostateczności.Wszystko co potrzebne w załącznikach wraz z lokalizacja i starym zdj satelitarnym. Z góry dziękuję, mam nadzieję że grono specjalistów zainteresuje się tematem. Pozdro :)

Mapka satelitarna -> http://s5.ifotos.pl/img/sketch-14_sshpppw.png
Czerwone pole (szczątkowy zasięg, utrudnione korzystanie)
Niebieski punkt to spokojne 17-20 mbs z routerem w ręce, wyżej (około 3-4m) ponad 20mbs
Strzałka to kierunek w nadajnik
A fioletowa kropka na mapie z nadajnikiem to miejsce odbierania.
Jak wydać na mapce z 3 stron mam las...
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Ustawianie anteny LTE i jej modyfikacja

Post autor: ja.michal »

Bierz pod uwagę, że taka antena będzie miała wąskie kąty promieniowania, musi być dobrze ustawiona i stabilna. Taki żagiel posadowiony ma maszcie 10 m nad ziemią nie wiem czy przy wietrze będzie stabilny.
ml13
Stary wyga bezprzewodowy

Biorę to pod uwagę i da rady (rura na masz będzie dość gruba, w ziemi, oraz przymocowana do ściany). Tylko pytanie czy jest sens, bo rura kosztuje swoje.
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie mam pojęcia. ;) Taki zabawy to... zabawy i efekty bywają różne. Jeśli chcesz połączyć Sorensena z czaszą to nie ma to sensu, zasłonisz połowę czaszy i efekt będzie raczej odwrotny do zamierzonego.
Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: XanPL »

Ale po co kombinaty z czaszą ...
Jak masz kasę to proponuje ci zrobić tak:
Antena + 1m kabla + ruter + puszka hermetyczna, potem możesz zejść skrętką i kablem elektrycznym.
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
ml13
Stary wyga bezprzewodowy

Tak jak myślałem, po testach wnioskuję że nie ma większej różnicy, czasem była na plus czasem na minus. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zestaw plusa do domowego neta, gdzie modem jest na górze i wtedy 1-2 metry kabla. Rozwiązanie kolegi wyżej niestety odpada. Smutne to że antena z allegro lapala tutaj sygnał a markowy Sorensen nie daje całkowicie rady... Ewentualnie może jakiś dobry promiennik do paraboli? :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Brylant19 »

czyli nic nie ma zysku ten sorensen zamontowany na 10m maszcie?
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
ml13
Stary wyga bezprzewodowy

Niestety zero zasięgu, nie poprawia u mnie z żadnej sieci. A w drugie lokalizacji gdzie korzystam wygląda to tak że po prostu przenosi punkt zasięgowy w inne miejsce przy dobrym ustawieniu z minimalnym polepszeniem prędkości i stabilności. Tak więc nie polecam zbytnio. Maszt nie zrobiony ale po prostu sprawdziłem czy na tej wysokości by coś dawało, niestety niestety nic. Spróbuję jeszcze wyżej ale to dopiero na weekendzie jak się nie uda próbuje jakiegoś dziadostwa z allegro może któreś złapie chociaż dwie kreski. A jak nie to promiennik do czaszy od Yagi, chodź wątpię że on da radę bo jest na wiele Częstotliwości, czyli pewnie dziadostwo nie mniejsze niż Sorensen czy Cybertech albo i gorsze. Obie anteny miałem, żadna nie spełniała zadania (chodź Cybertecha nie sprawdzałem na tym bliższym nadajniku).
Obrazek
ml13
Stary wyga bezprzewodowy

Nawet anteny na lte 800MHz w plusie znajdują sieci lte a Sorensen nie... Sorry za post pod postem ale nie dało się edytować (dziwne) i nie mogę po prostu tego przeżyć ;_;
Co Ciekawe jak włoże kartę sim z play zasięg znika w niewyjaśnionych okolicznościach :D Ale jakiś szczątkowy musi być skoro wyszukuje :) Dodam że te anteny mają dodatkowo 10m kabla więc tłumienie jest niezle a nadal wyszukuje coś, a Sorensen nic... Czyżby wadliwy egzemplarz?
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

ml13 pisze:Czyżby wadliwy egzemplarz?
Możliwe. Były przypadki jak żyła puściła i nie łączyło z promiennikiem.
ml13
Stary wyga bezprzewodowy

Up tylko jak wyjaśnić to, że mimo wszystko przenosi punkt w inne miejsce? Da radę to samemu zrobić? Na za bardzo widzi mi się wysyłanie na gwarancję...
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Skoro jest na gwarancji to lepiej tak zrób. Inna opcja to rozebranie anteny, a wtedy wiesz co się stanie z gwarancją. ;) Przenosić coś może bo mogła tylko żyła przy jednym promienniku puścić, albo puściła, a nadal dotyka.
ml13
Stary wyga bezprzewodowy

Poszedł mail do supportu jak nie odpiszą mi na dniach to znajdę zadzwonię. Dzięki za pomoc, watek chwilowo zawieszam, bo skoro pewnie panel walniety to szkoda drazyc tematu.
Obrazek
ODPOWIEDZ