Jak tanio zwiększyć zasięg GSM?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak tanio zwiększyć zasięg GSM?
Witam! Mieszkam w miejscowości XXXXXX I na zachód odemnie o 4km jest nadajnik GSM Plus i tak samo na wschód. Mam abonament w Plusie. A więc mam mieszkanie wkopane w ziemie i na wyższej kondygnacji jest zasięg ale na dole nie. Moje pytanie brzmi: czy da się jakoś tanim kosztem zwiększyć zasięg? Takim około 70zł? Czy jak rozbiorę telefon i do anteny przylutuję jakiś kabelek to zasięg sie zwiększy? Widziałem na allegro takie naklejki co niby zwiększają zasięg ale ja w to nie wierze. Z góry dziękuje za pomoc. 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jak tanio zwiększyć zasięg GSM?
Chodzi tylko i wyłącznie o rozmowy czy coś więcej? Za 70 zł tutaj i tak nic nie zrobisz, o tym to już możesz zapomnieć. 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeżeli do rozmów to raczej bez szans. Do iPhone 5/5s są takie obudowy co działają jak antena ale one same to koszt ponad 100zł jak i warto doliczyć iPhone którego za mniej niż tysiąc nie kupisz. Zapomnij że za 70zl coś z tym zrobisz, jedynie jeśli by chodziło o sam internet w routerze to coś można by było wymyślić 

- wojteks
- *** Administrator ***
Z rozmowami da się też coś zrobić ale nie za 70zł, powiedzmy Huawei b970 (b260a) lub podobny zastosowany jako bramka GSM i do tego telefon bezprzewodowy, w obrębie domu się sprawdzi. Do tego opcja przekierowania rozmowy jak jestem poza zasięgiem i można odbierać każdą rozmowę na numer w bramce i na numer własnej komórki.
Nie pomagam na PW!
- Brylant19
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Repeater jakiś kupisz za 400PLN, ale to nielegal.
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
-
Ok a takie coś przyszło mi do głowy żeby mój telefon postawić piętro wyżyej i taki telefon na blutooch żeby można było odbierać i wybierać numery. Jest takie coś? A jak bym kupił wzmacniacz nielegalny to co zrobić aby nie dostać kary?
- wojteks
- *** Administrator ***
Przez strop nie będzie zasięgu BT.Charles Rubiks pisze:i taki telefon na blutooch żeby można było odbierać i wybierać numery.
Nie używać.Charles Rubiks pisze:A jak bym kupił wzmacniacz nielegalny to co zrobić aby nie dostać kary?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jakbyś miał Orange lub T-Mobile to mógłbym napisać teraz, abyś trochę poczekał i zmienił telefon na taki, który ma VoWiFi. W Plusie też to testowali, ale nie natywnie, a za pomocą dodatkowej aplikacji. Plus nic nie zapowiadał, ale informacje na stronach branżowych mówią, że VoLTE i VoWiFi uruchomią w tym roku wszyscy operatorzy. Także jak ci się nie spieszy to poczekaj i ewentualnie pomyśl o dobrym pokryciu niższych kondygnacji WiFi... i potem zmianie urządzenia na takie, w którym będzie działało VoWiFi w Plusie.
-
No można tak więc chyba poczekam.