Konfiguracja [LTEplay +

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gebp
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja [LTEplay +

Post autor: gebp »

Witam.

Przerobiwszy z setkę tematów o konfiguracji router + modem LTE + vpn/openvpn, stwierdzam - wiem że nic nie wiem, albo jeszcze mniej. Wiec proszę forumowiczów o pomoc w konfiguracji.

Do rzeczy.

Sprzęt:
ModemUSB LTE HiLink E3372 + sim Pay = LTE Play
Router Asus AC51u - standardowe oprogramowanie. Nie wgrywałem żadnych gargulców cz innych bo się na tym nie znam.

Nadmienię, że internet teraz działa i w ogóle jest OK (choć może skalpa nie urywa).

Jednakże ubzdurało mi się że postawię sobie jeszcze kamerkę ip (co by być bezpieczniej w domu, a i młodzieży podglądnąć co podczas braku opieki porabia), a i podłączyć się do swojego komputera czy drukarki ect. z dowolnego miejsca się dało. Ot tak mi się ubzdurało.
Tedy też wujka google zapytałem co czynić mam by ze świata szerokiego do swego królestwa łącze miał.
Wujek google odpowiedział, że inkszej drogi nie ma, ino z VPN walczyć trzeba. Takoż też uczyniłem. Trzy dni walczyłem. Nie jedną kopie zniszczyłem. Lecz wygrać nie mogę.

Takoż proszę Wać Państwo o pomoc.
Co i jak skonfigurować by VPN odpalił. Gdzie muszę postawić klienta VPN (router umożliwia taką opcję, a zarazem można ustawić serwer VPN/ open VPN także). Jak poprawnie skonfigurować WAN i LAN w routerze by móc z zewnątrz do niego się dostać.

Moja obecna konfiguracja:

Modem LTE wpięty do routera przez USB.

WAN IP widoczny na modemie to: 31.175.xxx.xxx

Do modemu swojej sieci dostaje sięprze IP: 192.168.8.1

WAN IP widoczny na mapie sieci w routerze to : 192.168.8.100
Wan ustawiony jako automatyczny IP.

LAN
IP: 190.168.1.1 (tak sobie ustawiłem)
Maska: 255.255.255.0
DHCP: 190.168.1.2 - 254

Ustawione WiFi 2.4 i 5 GHz.

Z góry za pomoc do ziemi się kłaniam.
A z tęgimi głowami co na rzeczy się wyznają chętnie bym przedniej okowity się napił.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Konfiguracja [LTEplay +

Post autor: dzejk »

na stronie producenta w opisie tego modelu jest filmik o vpn, ale mi nie działa, więc dam to https://www.youtube.com/watch?v=56N4PgBtlrA
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

gebp, jeśli serwer VPN ma być na routerze na łączu Playa to cię zmartwię, że bo twoje boje na nic się zdadzą. Play, zresztą jak każdy operator na sztandarowym APN, blokuje dostęp z zewnątrz w kierunku do klienta, a często jedno IP zewnętrzne jest dla kilku klientów.
gebp

A gdyby skorzystać z jakiegoś darmowego serwera VPN np. vpngate (przepraszam za lokowanie produktu) a na routerze klient VPN /openVPN (bo jest taka możliwość) to jakieś szanse są? Da się to pokonfigurować? Bo google wskazywało coś takiego (o ile zrozumiałem to co czytałem), ale jak to zrobić to już mnie przerasta.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Na takiej darmówce nie przekierujesz zadnych portów
gebp

Czyli ogólnie kicha.

Dziękuje wszystkim za pomoc.