Poprawa jakości sygnału w CP - IDU ODU 100

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
buzzer
Początkujący użytkownik forum

Poprawa jakości sygnału w CP - IDU ODU 100

Post autor: buzzer »

Od ponad 2 lat korzystam z IDU ODU 100 z CP. Od paru tygodni wieczorami prędkość znacząco spada. W tej chwili modem raportuje takie sygnały:
RSRP -110
RSRQ -12
RSSI -78
SINR 7
... czyli dość słabo.

Montując to dwa lata temu odniosłem wrażenie że próby wizowania ODU nie dawały żadnych zauważalnych różnic w sygnale :szok: więc pewnie wbudowany panel jest wyjątkowo słaby.

Na jaką poprawę mogę liczyć stosując dualny panel z cybertechu (oczywiście z modemem zte lub huawei)?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Poprawa jakości sygnału w CP - IDU ODU 100

Post autor: ja.michal »

Co znaczy słabe prędkości? Ile GB wykorzystujesz?
buzzer
Początkujący użytkownik forum

Post autor: buzzer »

4-6 mbit/s download, 1-3 mbit/s upload. Przez resztę dnia jest 20 mbit/s w obie strony. Nie mam pojęcia ile dokładnie wykorzystuję, choć strzelałbym w przedział 100-200 GB miesięcznie. Jestem ciekaw o ile lepszy byłby sygnał z porządnym sprzętem, bo mogę teoretycznie odebrać łącze z drugiej lokalizacji, gdzie oprócz CP/plusa jest jeszcze orange i tmobile :) , ale kierując w tamtą stronę ODU miałem jeszcze gorsze sygnały, około 3-4dB.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Skoro są takie skoki w zależności pod pory dnia to stawiam na obciążenie i zmiana sprzętu raczej nic nie da. Jak masz telefon lub modem USB z LTE to możesz podjechać pod stację bazową w godzinach szczytu i sprawdzić jak działa w godzinach gdy w domu działa ci najsłabiej.
ODPOWIEDZ