Orange- wypowiedzenie aneksu

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hitmack
Stały użytkownik forum

Orange- wypowiedzenie aneksu

Post autor: hitmack »

Witam wszystich, a moderatorów z góry przepraszam, jeśli to zły dział.

ZA miesiąc (6 czerwiec) kończy mi się sławna taryfa orange free net z 80% zniżką. Dnia 28 kwiecień zgodziłem się telefonicznie "Lte dla domu" za 59,99/m. Dostałem router mf283 i lenovo 8 cali za 49,99. Dodatkowo sz.godz. i druga kartę sim gratis. Jednak najbardziej skusiło mnie dodatkowe 50GB do wykorzystania w strefie domowej. Dzisiaj podpisałem aneks. O ja głupi. Zamiast 50 mam wpisany bonus 10GB i nie wiadomo w jakiej strefie :facepalm: Ogólnie dokument zawiera niejasności, a nie chciałbym przekonać się za miesiąc za co faktycznie przyjdzie mi płacić. Moje pytania następujące:

1. Czy można złożyć wypowiedzenie aneksu, bez płacenia kary. Jeżeli tak, to w jaki sposób najlepiej? Naczytałem się w necie sprzecznych informacji, że aneks do umowy to nie to samo co nowa umowa zawarta na odległóść, i mam już trochę mętlik.

2. Jeśli uznają mi pierwsze wypowiedzenie, to następnie mam złożyć drugie odnoszące się do obecnego planu free net, tak? Po 6 czerwca abonament wejdzie już na 89,99 a 49, a raczej 35 GB, także no.

Jeśli czyta ten post ktoś kto już miał do czynienia z taką sytuacją u siebie to bardzo proszę o poradę jak to załatwić. Kilka lat temu miałem nieciekawą przygodę z pomarańczowymi, stąd moje być może wyolbrzymione obawy.
Huawei e398+router TL-MR3420+panel cybertech 17dBi (12m kabla)
todi
Początkujący użytkownik forum

Re: Orange- wypowiedzenie aneksu

Post autor: todi »

Bonus jest za przedłużenie ,według mnie to bardzo dobra oferta jak na fakturze coś się nie będzie zgadzało z tym co otrzymałeś w rozmowie telefonicznej to złożysz reklamacje .Aneks to nie nowa umowa.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Aneks podpisałeś przez kuriera? Jeśli tak to powinieneś mieć dołączoną kartę odstąpienia od aneksu/umowy. Najlepiej zadzwoń do Orange.
hitmack
Stały użytkownik forum

ja.michał - Tak, przez kuriera. Ale formularza odstąpienia brak. Wczoraj dzwoniłem do orange, gdyż kilka godzin po podpisaniu aneksu automatycznie dezaktywowali moją starą simke. W BOK powiedzieli, żebym użył nowej karty, której jeszcze nie rozpakowałem. Konsultantka zapewniała, że jak odeśle aneks i sprzęt razem z nową kartą to zostanę bez internetu (teraz używam prepaida). Wyrazilem swoje obawy czy uznają moje odstąpienie jeżeli rozpakuje i użyje nowej sim w modemie. W aneksie na samej górze mam wielkimi literami napisaną litanie jaki sprzęt dostaje i karte sim. Oczywiście BOK twierdzi, że śmiało mogę odesłać paczkę bez tej karty sim i wszystko będzie ok. Tym bardziej zmartwiłem się co to będzie. Kilka lat temu gdy posłuchałem rad konsultanta z orange dostałem fakturę na 3500zł. Całkowicie niesłusznie naliczoną, po interwecji u rzecznika praw konsumenta przysłali list z przeprosinami. Ale jak mi ciśnienie się wtedy podniosło, to moje. Dlatego teraz tak wypytuje na forum co robić, aby uniknąć stresogennych sytuacji. Pytanie co robić? Odsyłać bez tej ferelnej karty sim i liczyć że nie uwalą rezygnacji? Odesłać z i dzwonić do bok, żeby odblokowali starą kartę? Poradzcie proszę.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Czytałeś może to
http://forumprawne.org/prawa-konsumenta ... tanta.html
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Link zle wklejony
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

To może tak
6. Dostawca usług może umożliwić abonentowi zmianę warunków umowy zawartej na piśmie, o których mowa w ust. 3 pkt 2, 4-7 i 9 za pomocą środków porozumiewania się na odległość, w szczególności telefonicznie. W takim przypadku dostawca usług obowiązany jest utrwalić oświadczenie abonenta złożone w powyższy sposób i przechowywać je przez okres 12 miesięcy. Jednocześnie dostawca usług obowiązany jest do potwierdzenia abonentowi faktu złożenia oświadczenia o zmianie warunków umowy oraz jego zakresu i terminu wprowadzenia zmian, w formie pisemnej, w terminie ustalonym z abonentem, ale nie później niż w ciągu jednego miesiąca od dnia zlecenia zmiany. Abonentowi przysługuje prawo odstąpienia od dokonanej zmiany warunków umowy, bez podania przyczyn, poprzez złożenie stosownego oświadczenia w formie pisemnej w terminie 10 dni od dnia otrzymania pisemnego potwierdzenia. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.
6a. Na żądanie abonenta, o którym mowa w ust. 6, dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych dostarcza treść każdej proponowanej zmiany warunków umowy dokonanej za pomocą środków porozumiewania się na odległość, drogą elektroniczną na wskazany przez abonenta w tym celu adres poczty elektronicznej lub za pomocą podobnego środka porozumiewania się na odległość.
7. Abonentowi nie przysługuje prawo odstąpienia od dokonanej zmiany warunków umowy, o którym mowa w ust. 6, jeżeli dostawca usług, za zgodą abonenta, rozpoczął świadczenie usług zgodnie ze zmienionymi warunkami umowy.
8. W razie braku potwierdzenia abonentowi faktu złożenia oświadczenia o zmianie warunków umowy oraz jego zakresu i terminu wprowadzenia zmian, o których mowa w ust. 6, termin, w którym abonent może odstąpić od dokonanej zmiany warunków umowy, wynosi trzy miesiące i liczy się od dnia złożenia oświadczenia o zmianie warunków umowy. Jeżeli jednak abonent po rozpoczęciu biegu tego terminu otrzyma potwierdzenie, termin ulega skróceniu do 10 dni od dnia otrzymania tego potwierdzenia.
hitmack
Stały użytkownik forum

Okey, dzięki Hermogene, o to mi chodziło. Drukuje formularz rezygnacji i jutro wysyłam.

Tylko teraz zagwozdka czy zwrócić im także otrzymaną kartę sim, czy zachować zgodnie z radą konsultantki?
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Moje zdanie jest takie jeśli była ona nieodrębną częścią aneksu to bym dla świętego spokoju oddał . sprawdz jeszcze czy aby przypadkiem nie dostałeś jakiejś SMS na stary numer o rozpoczęciu świadczenia nowej usługi punkt 7.poz Hermogenes
hitmack
Stały użytkownik forum

Na starej karcie ostatni sms 26.04 o opłaceniu faktury. Sprawdzone przez modem wpięty do laptopa w programie mobile partner. Na dwóch telefonach nie pokazuje wcale sms'ów bo przecież sim nie loguje się do sieci.

Edit
w portalu orange.pl dalej mam stary plan free i informacja, że na koncie znajduje się nowa oferta która wejdzie w życie z nowym okresem rozliczeniowym.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sam pewnie odesłałbym i SIM, jako cały zestaw. Jeśli nie działa stara karta SIM, a skorzystałeś z prawa odstępowania od aneksu to można pisać reklamację o obniżenie abonamentu i proporcjonalną ilość dni bez dostępu. :P
hitmack
Stały użytkownik forum

ja.michał dzięki za podpowiedź tak też zrobie. Jak już odeśle ten zestaw to i tak musze złożyć drugie wypowiedzenie odnośnie free netu na którym jestem do 6 czerwca?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Wszystkiego jeszcze się dowiedz. Sam nie byłem w takiej sytuacji więc nie piszę z doświadczenia.

Jeżeli był złożony aneks, a przedtem było wypowiedzenie to ono zostało wycofane (przez aneks). Tak, musisz napisać w związku z tym nowe wypowiedzenie i pamiętaj, że będzie obowiązywać nowy termin wypowiedzenia (30 dni liczone od pełnego okresu rozliczeniowego).
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

hitmack pisze: ZA miesiąc (6 czerwiec) kończy mi się sławna taryfa orange free net z 80% zniżką. Dnia 28 kwiecień zgodziłem się telefonicznie "Lte dla domu" za 59,99/m. Dostałem router mf283 i lenovo 8 cali za 49,99. Dodatkowo sz.godz. i druga kartę sim gratis. Jednak najbardziej skusiło mnie dodatkowe 50GB do wykorzystania w strefie domowej. Dzisiaj podpisałem aneks. O ja głupi. Zamiast 50 mam wpisany bonus 10GB i nie wiadomo w jakiej strefie :facepalm: Ogólnie dokument zawiera niejasności, a nie chciałbym przekonać się za miesiąc za co faktycznie przyjdzie mi płacić. Moje pytania następujące:
Raczej się nie przygotowałeś do podpisania tego aneksu i szczerze mówiąc masa w tym Twoim poście zamieszania i niejasności. Otóż z ww opisu wynika że dostałeś opcję "LTE dla domu" wyższą z rabatem do 59,99zł, w którym 2 SIM jest gratis, użytkowanie również + bonus danych (z tym że nie dogadałeś szczegółów pakietu danych-w tej ofercie są 2 odrębne pakiety danych: strefa domowa, pakiet poza strefą). Także przed rezygnacją proponował bym sprawdzenie dokładne szczegółów umowy poprzez BOK.
hitmack pisze: 1. Czy można złożyć wypowiedzenie aneksu, bez płacenia kary. Jeżeli tak, to w jaki sposób najlepiej? Naczytałem się w necie sprzecznych informacji, że aneks do umowy to nie to samo co nowa umowa zawarta na odległóść, i mam już trochę mętlik.
Masz na wypowiedzenie aneksu standardowo 14dni, bez kar etc. (za odesłanie przesyłki musisz zapłacić), poza tym tutaj ten aneks wycofał wypowiedzenie, także teraz jeżeli chcesz zrezygnować musisz zrobić to jeszcze raz (jeżeli nie zmieścisz się w stosownym terminie, za kolejny abonament zapłacisz pełną opłatę).
hitmack pisze:.
2. Jeśli uznają mi pierwsze wypowiedzenie, to następnie mam złożyć drugie odnoszące się do obecnego planu free net, tak? Po 6 czerwca abonament wejdzie już na 89,99 a 49, a raczej 35 GB, także no.
Tak (proponował bym dokładnie sprawdzić szczegóły aneksu w BOK, ewentualnie reklamować jeżeli umawiałeś się na inne szczegóły [rozmowy są nagrywane], bo jeżeli chcesz dalej korzystać z Orange to stracisz na tej transakcji).
jareq
hitmack
Stały użytkownik forum

Dzięki jareq za odzew.Kontaktowałem się z bok z zapytaniem o szczegóły aneksu. Konsultant sprawdzał liczył, liczył i wyszło mu, że mam dostać 80 GB poza strefą domową. Nie ma wzmianki o usłudze dodatkowa karcie sim, jakby ta którą mi teraz przysłali tylko zastąpiła dotychczasową kartę. Jutro dla pewności zajdę do salonu i tam sprawdzę
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

hitmack pisze: konsultant sprawdzał liczył, liczył i wyszło mu, że mam dostać 80 GB poza strefą domową. Nie ma wzmianki o usłudze dodatkowa karcie sim, jakby ta którą mi teraz przysłali tylko zastąpiła dotychczasową kartę. Jutro dla pewności zajdę do salonu i tam sprawdzę
Sprawdź, bo z tego co tutaj piszesz to wnioskuję że sam "ładujesz się na minę" (osobiście mam tą wyższą opcję z rabatem i w umowie nie ma żadnej wzmianki o dodatkowej karcie SIM, pobrałem ją w salonie już następnego dnia i za nią nie płacę dodatkowych opłat-jest jedynie wyszczególniona w bilingu). :)
jareq
ODPOWIEDZ