Podłączenie do Internetu szybsze niż 2,4 Mb/s po kablu

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gop_8
Początkujący użytkownik forum

Podłączenie do Internetu szybsze niż 2,4 Mb/s po kablu

Post autor: gop_8 »

Witam!

Poszukuję alternatywnego rozwiązania dla moich teściów mieszkających w miejscowości Karkowo pod Gościnem - zachodniopomorskie. Nie wiem czy wybrałem dobry dział w razie błędu proszę o korektę tematu.
Otóż mamy podłączenie Internetowe. Kabel dostarcza nasz ukochany Orange. W Gościnie (około 5 km od Karkowa) jest na stacji do 20 Mb/s, na budce rozdziałowej na wsi jest 5-8 Mb/s, natomiast w domu jak jest 2,5 Mb/s to jest szał!. Nie ma możliwości położenia nowego kabla do rozdzielnika na wsi. W domu został położony nowy kabel. Byli Panowie z Orange powiedzieli, że więcej na tym co jest nie będzie. Inwestycja? wykluczone...
Z mapy nadajników wynika, że najbliżej są nadajniki Plusa i T-Mobile, w zbliżonej odległości w tym samym kierunku. Mamy Internet z T-Mobile na kartę, przetestowałem na Samsung Tab-3 w jednym miejscu dociągnął do 10 Mb/s w dobrą pogodę. Średnio poza domem 3-5Mb/s (szału ni ma...). Przy czym to 10 Mb/s jest w takim miejscu, że nie ma mowy o instalacji anteny. Na dachu przy kominach jest koło 3-5 Mb/s - w kierunku na nadajnik jest drzewo. Jest też opcja podłączenia na wieży ciśnień, starej wieży, nieużywanej. Tam nie sprawdzałem, bo stan schodów na to nie pozwala, myślę jednak że tam byłby dobry punkt. Pomijając go w tej chwili.
Mój problem jest taki: Potrzebujemy dobrego internetu - jakości łącza i jego prędkości (w sumie dobry byłby T-Mobile bo ma bez ograniczeń ilości danych lub Plus ze względu na nadajnik). Na Orange nie możemy liczyć... Przedstawiciel Polsatu nie rekomenduje rozwiązania modemu zewnętrznego. jaki wybrać sprzęt, co dobrać, jak sprawdzić, by to miało rację bytu, żeby można było normalnie korzystać z internetu. Cena jest tu drugoplanowa. Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno i czytelnie (jak nie proszę pytać ;-)). Proszę o pomoc.
Na tablecie zasięg H+, bo nie obsuguje LTE.
Dziękuję
Pozdrawiam
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Podłączenie do Internetu szybsze niż 2,4 Mb/s po kablu

Post autor: dzejk »

Na Twoim miejscu celowałbym w LTE - najbliżej orange (1800MHz) i sferia (plus) 800MHz.
Na orange lte 1800, będzie też działać karta t-mobile.
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 07&zoom=13
Warto przetestować bliżej nadajników, a potem dobrać sprzęt i antenę na wybraną częstotliwość.
gop_8

Witam!
Właśnie w ten sposób sprawdzałem. Z tego co wiem nadajnik jest T-Mobile współdzielony z Orange. Tak jest napisane na nadajniku. Co masz na myśli pisząc bliżej nadajników? Na czym testować? Na tablecie czy na telefonie czy modemie?
Pozdrawiam
dzejk
Guru bezprzewodowy

tak, bo te dwie firmy mają wspólną sieć networks! m.in. na tej częstotliwości.
Bliżej, czyli w odległości 100-200m, najlepiej w godzinach szczytu, aby poznać obciążenie nadajnika.
Testuj na sprzęcie z LTE, nie wiem, co Ci wpadnie w ręce.
gop_8

Rozumiem, że musi być to karta internetowa, a nie telefoniczna. hmm godziny szczytu. Nie wiem czy coś takiego w tej miejscowości (od niedawna prawa miejskie) jest. Znajomy (sprzedawca z T-Mobile) ma niedaleko nadajnika dom. Internet LTE ma 30-40MB/s, niezależnie od pogody.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Najbliższy, działającym BTS LTE1800NetWorks to Karlino, Kołobrzeska 6. Brak jakichkolwiek szans z niego na LTE w Orange i T -Mobile. Póki co w Gościno tylko pozwolenie na LTE1800NetWorks ,raczej nie działa. Chyba, że uruchomiono w ostatnim czasie. Na razie brak pozwoleń na LTE800 Orange , najbliższe dla T-mobile to Daszewo, około 17 km od ciebie, szanse zerowe. U tych operatorów pewne 3G z UMTS2100 z HSPA+DC z Gościno. Potrzebna antena kierunkowa na 2100MHz. Lepszy zasięg z UMTS900 z HSPA+ ale wspólne pasmo dla obydwu nie pozwala na duże prędkości. Jedyna szansa na LTE to Plus i jego LTE800 ze Sferii. Tu 5MHz pasma teraz z MIMO , trzeba jednak zrobić testy pod BTS-ami Ramlewo i Leszczyn. Możliwe że działają obydwa. Sieć bywa przeciążona.Antena 2x na 800MHz, ustawione pod kątem prostym.
gop_8

W Gościnie nadajnik: Gościno Dz. nr 601/2 Podobno działa w LTE. Właśnie niedaleko niego mieszka znajomy, który pracuje w T-Mobile i sam ma LTE z T-Mobile. Właśnie na ten nadajnik liczę najbardziej. Ewentualnie jeszcze na ten z Plusa na Karlińskiej.
Na którym pasmie najlepiej było by pracować, wystarczy modem z kartą sim od operatora (internet nie telefon), jakiś specjalny program czy np. Open Signal wystarczy?
dzejk
Guru bezprzewodowy

Wypytaj znajomego, czy to na pewno LTE, lub sam przetestuj. Bo z map operatorów (aktualizacja z końca lutego) rzeczywiście wynika, że brak 4G w Gościnie.
1800MHz networks byłoby szybsze, z racji szerszego pasma i mniejszego obciążenia, niż 800MHz plusa. Kup starter na kartę (najlepiej orange, bo z t-mobile bywają cyrki), na którym dają z reguły 1-2GB na start i zapuść speedtest.
Z apek na androida, to lte discovery i lte cell info - do sprawdzania parametrów łącza.
ODPOWIEDZ