Jaki BTS najlepszy dla T-mobile Bibice k/Krakowa

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piwko12
Początkujący użytkownik forum

Jaki BTS najlepszy dla T-mobile Bibice k/Krakowa

Post autor: piwko12 »

Witam,
Chciałbym prosić o pomoc w wyborze BTS na który mam skierować antenę, zależy mi na LTE oczywiście.
Mimo iż w zasięgu wzroku w odległości do 1,5 km mam conajmniej dwa BTS z czego wg. BTSearch jeden ma LTE i właśnie na niego skierowane mam anteny,
osiągane prędkości vs mój poprzedni dostawca internetu są w najgorszych momentach zadowalające to nie są zbyt stabilne.
Prędkości jakie osiągam to średnio pobieranie 6 Mb/s wysyłanie 1.74 Mb/s, Są momenty gdy oba potrafią się odkręcić na 30 Mb/s, ale i również spaść na 0,5Mb/s
i to w 5ciu z rzędu robionych testach (speedtest.net) Ping 27-60 ms

Dane:
T-mobile
D-Linkd DWR-921 rev.C firmvare wgrałem oryginalny (nie T-mobile) 20150410_D-link_DWR-921C1_V3.00b07
2 x antena Dipol ATK-LOG ALP LTE MIMO 2x2 5m przew. wtyk SMA 800-3000MHz
Moja lokalizacja to Bibice/ k.Krakowa przy granicy z Krakowem i Zielonkami.
Z dachu widzę w Węgrzcach w odległości 1,5 km BTS 52080 (teren zajazdu Kosynier), oraz 1,9 km BTS 51218 (masz radia Alfa)
Najbliżej mam BTS na remizie w Bibicach 0,74 km 52388 ale zasłonięty drzewami i domami
Pustą przestrzeń mam również w stronę BTS 52439 na ul Dożynkowej 35 jakieś 2,1 km, ale go nie widzę.
Gdybym się zainstalował na drugim kominie to mam czystą przestrzeń na całe śródnieście Krakowa i dalej dla przykładu na kominy w Łęgu BTS 51430 odległość 8,1 km

Jedyny parametr jaki umiem odczytać z DWR-921 to sygnał który wynosi przeważnie 96%-100%, zdaża się że spada do 93%.

Proszę o podpowiedź czy ustawić na któryś z przekaźników w mojej okolicy czy lepiej celować w centrum Krakowa?

z góry dziękuję za wskazówki.
piwko12
Początkujący użytkownik forum

Re: Jaki BTS najlepszy dla T-mobile Bibice k/Krakowa

Post autor: piwko12 »

Mam jeszcze jedną ciekawą rzecz, a jak przez zmianę kierunku anten router przełączy się na inny BTS, skaczą na jakieś 15 - 30 min osiągane prędkości do np. 36/30 Mb/s, natomiast później prędkość spada do 6/1 Mb/s (aktualnie). pomiar na speedtest.net we wszystkich przypadkach. Testowane kilkukrotnie na 3 BTS.
Ma ktoś jakiś pomysł aby utrzymać deczko większą prędkość?
ODPOWIEDZ