Router LTE: TP-Link Archer MR200 czy D-Link DWR-921
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router LTE: TP-Link Archer MR200 czy D-Link DWR-921
Dzień dobry,
Od wielu tygodni staram się skompletować sprzęt, który pozwoli mi uzyskać zasięg sieci 3G w moim domu położonym na Podlasiu, tuż koło granicy z Białorusią. Teoretycznie, mapa na stronie T-mobile pokazuje mi tu zasięg LTE, ale w praktyce nigdy jeszcze nie udało mi się uzyskać żadnego stabilnego połączenia z internetem. Dom znajduje się w odległości <10 km od trzech nadajników BTS, ale stoi w dość gęstym lesie.
Na początek kupiłem na allegro router Huawei B260A z dość prymitywna anteną zewnętrzną montowaną na magnes na parapecie okna. Z trudem udało mi się go skonfigurować i szybko okazało się, że zasięg zbierany przez tę antenę niczym nie różni się od routera działającego tylko na antenie wewnętrznej. Fiasko.
Kolejnym krokiem było wygooglanie tego wyśmienitego forum i decyzja o zmianie anteny na panelową Cybertech. Siła sygnału znacząco się poprawiła, ale pojawił się następujący problem: mój router co chwila łączy się z siecią na 1-2 sekundy, a następnie szybko rozłącza po czym nawiązuje kolejne połączenie. Zgaduję, że to błąd/awaria routera.
Stąd decyzja o zakupie nowego sprzętu. Wstępnie, na podstawie informacji z sieci, wytypowałem dwa modele:
1. D-Link DWR-921
2. TP-Link Archer MR200
Zależy mi na stosunkowo łatwej konfiguracji oraz stabilnym działaniu. Bardzo proszę o opinię, który z nich wybrać - ewentualnie - wskazanie innego modelu do moich zastosowań. Idealnie by było aby router miał takie samo przyłącze antenowe co obecny Huawei - czyli SMA męski
Z góry dziękuje i pozdrawiam
P.
Od wielu tygodni staram się skompletować sprzęt, który pozwoli mi uzyskać zasięg sieci 3G w moim domu położonym na Podlasiu, tuż koło granicy z Białorusią. Teoretycznie, mapa na stronie T-mobile pokazuje mi tu zasięg LTE, ale w praktyce nigdy jeszcze nie udało mi się uzyskać żadnego stabilnego połączenia z internetem. Dom znajduje się w odległości <10 km od trzech nadajników BTS, ale stoi w dość gęstym lesie.
Na początek kupiłem na allegro router Huawei B260A z dość prymitywna anteną zewnętrzną montowaną na magnes na parapecie okna. Z trudem udało mi się go skonfigurować i szybko okazało się, że zasięg zbierany przez tę antenę niczym nie różni się od routera działającego tylko na antenie wewnętrznej. Fiasko.
Kolejnym krokiem było wygooglanie tego wyśmienitego forum i decyzja o zmianie anteny na panelową Cybertech. Siła sygnału znacząco się poprawiła, ale pojawił się następujący problem: mój router co chwila łączy się z siecią na 1-2 sekundy, a następnie szybko rozłącza po czym nawiązuje kolejne połączenie. Zgaduję, że to błąd/awaria routera.
Stąd decyzja o zakupie nowego sprzętu. Wstępnie, na podstawie informacji z sieci, wytypowałem dwa modele:
1. D-Link DWR-921
2. TP-Link Archer MR200
Zależy mi na stosunkowo łatwej konfiguracji oraz stabilnym działaniu. Bardzo proszę o opinię, który z nich wybrać - ewentualnie - wskazanie innego modelu do moich zastosowań. Idealnie by było aby router miał takie samo przyłącze antenowe co obecny Huawei - czyli SMA męski
Z góry dziękuje i pozdrawiam
P.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Router LTE: TP-Link Archer MR200 czy D-Link DWR-921
Podaj swoją lokalizację, najpierw warto powalczyć o prawidłowe parametry sygnału 3G czy LTE.
-
Moja lokalizacja (mniej więcej) to:
52°55'23.7"N 23°47'23.2"E
Pozdrawiam
P.
52°55'23.7"N 23°47'23.2"E
Pozdrawiam
P.
-
- Guru bezprzewodowy
BTS NetWorks Siemianówka działa na LTE1800 oraz UMTS2100 z HSPA+DC. Brak w tym rejonie UMTS900 z HSP{A+ ale to żadna strata. Rozumiem że masz panel 17dBi na 2100MHz z Cybertecha ustawiony na ten BTS? B260 nie nadaje się do HSPA+DC. Obydwa wymienione routery obsługują UMTS2100 z DC oraz LTE1800. Osobiście wybrałbym MR200 i próbował po wymuszeniu tylko LTE połączyć się z nim na tej antenie na 2100MHz( działa też na 1800MHz ale ma mniejszy zysk). Dalsze kroki uzależnione od ich wyniku.
-
Mam panel UMTS CT-17_2 (17dBi/1900-2100MHz) od Cybertecha.
Ustawiony jestem na BTS położony bliżej niż ten w Siemianówce (wieś Tarnopol), ale nie wiem czy to ma wielkie znaczenie bo od obu masztów oddziela mnie gęsta ściana drzew.
Dzięki bardzo za pomoc, czy Twój wybór MR200 podyktowany jest konkretnymi przesłankami? Uzasadnisz?
Pozdrawiam
P.
Ustawiony jestem na BTS położony bliżej niż ten w Siemianówce (wieś Tarnopol), ale nie wiem czy to ma wielkie znaczenie bo od obu masztów oddziela mnie gęsta ściana drzew.
Dzięki bardzo za pomoc, czy Twój wybór MR200 podyktowany jest konkretnymi przesłankami? Uzasadnisz?
Pozdrawiam
P.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Co prawda B260A to kiepski i niestabilny sprzęt (używałem go ponad 2-lata, z tym ze względu na swoje mankamenty większość tego czasu robił jako bramka GSM do telefonu analogowego). Natomiast co do 2 ww modeli- D-Link warto brać za śmieszną kasę kilku pln w kontrakcie od operatora, a MR200 w Twoim konkretnym przypadku może nie wile wnieść-poza ubytkiem z konta ok. 500zł. Gdyż potrzebujesz : zamontować tą antenę jak najwyżej, zastosować jak najkrótszy odcinek kabla antenowego, czyli dobrym rozwiązaniem byłoby zamontować taki modemo-router/modem+router przy antenie i zasilić go PoE. Potrzebny ci jest tego typu produkt http://cdr.pl/p4887,mikrotik-routerboard-sxt-lte.html, tylko o większym zysku dB i wspierający HSPA+DC lub własny składany zestaw-bo antenę już masz.Białystoker pisze: Na początek kupiłem na allegro router Huawei B260A z dość prymitywna anteną zewnętrzną montowaną na magnes na parapecie okna. Z trudem udało mi się go skonfigurować i szybko okazało się, że zasięg zbierany przez tę antenę niczym nie różni się od routera działającego tylko na antenie wewnętrznej. Fiasko...
1. D-Link DWR-921
2. TP-Link Archer MR200
jareq
-
- Guru bezprzewodowy
Antena oczywiście ustawiona źle. W Tarnopolu działa tylko GSM900 ,jest pozwolenie T-Mobile na UMTS900 NetWorks ale oczywiście nie działa bo to strefa przygraniczna z Białorusią i tutaj nie zrealizowano pozwoleń ( ostatnio swoje pozwolenia ale samodzielnie w tej strefie uruchamia Orange). W Tarnopolu nie ma w ogóle pozwolenia na UMTS2100 NetWorks. Antena więc na Siemianówkę i skoro działa UMTS2100 przy złym ustawieniu( na Tarnopol) to da radę z LTE1800NetWorks z tego BTS-a. A czemu MR-200 bo ma WiFi AC i modem LTE 4 kategorii oraz zaawansowana i prostą konfigurację i dobre wsparcie. Oczywiście jakbyś brał/ przedłużał T-Mobile to DWR-921 od nich. Po testach z CT-17 jak wypadną OK możesz pokusić się o zakup anteny Dual LTE1800MHz lub korzystać na tej CT-17 z UMTS2100 z HSPA+DC z Siemianówki.