Jaki modem najlepszy od UPC? (Problem z akutalnym technicolor)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Chandler
Stały użytkownik forum

Jaki modem najlepszy od UPC? (Problem z akutalnym technicolor)

Post autor: Chandler »

Drodzy użytkownicy :)

Od dawna korzystam z usług UPC i nigdy nie mogłem powiedzieć na nich złego słowa. Aktualnie nie mieszkam już w domu rodzinnym i rodzice postanowili zmienić internet na szybszy.

Wcześniej router od UPC miałem przewodowy, a może był to wtedy jeszcze modem. Wiem, że miałem podłączonego do niego swojego linksysa, który tworzył siec bezprzewodową.

I nie wiedzieć czemu przyszedł Pan, który wymienił na router bezprzewodowy. Moją konstrukcję odłączył.
Zapewne spytano rodziców czy chcą internet bezprzewodowy i oni nie wiedząc o co chodzi (bo przecież mieli taki) odpowiedzieli, że tak.

Do sedna:

Teraz są z nim same problemy. Bardzo często nie wchodzą strony (na kompie stacjonarnym podłączonym przewodowo) i trzeba odświeżać witryny oraz samo połączenie WiFi to też jest jakaś kpina.

I mam pomysł taki, że jak skończy się tym razem umowa to nie przedłużać. A potem wziąć ich jeszcze raz ale z zaznaczeniem jaki router chcę i jeśli będzie inny to nie chcę ich internetu!

W takim razie. Możecie mi powiedzieć jakie są aktualne routery od UPC? Który jest godny polecenia i wzięcia?
Najlepiej chyba wziąć wziąć przewodowy o ile taki oferują?

Mam dwa ponadczasowe Linksysy (przewodowy i bezprzewodowy) WRTGL czy jakoś tak się zwały. Przepraszam, ale nie mam ich teraz przy sobie.
Ostatnio zmieniony 2016-06-09, 19:11 przez Chandler, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Jaki modem najlepszy od UPC? (Problem z akutalnym technicolor)

Post autor: radius »

A to jakiś problem wyłączyć WiFi i z LAN wyjść na swój router?

Ewentualnie zignorować WiFi i łączyć się przewodowo?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Chandler
Stały użytkownik forum

Ale problemem w tym co napisałem nie jest to, że nie pasuje mi WiFi.

Problemem jest to, że trzeba odświeżać strony nawet jak komp jest przewodowo podłączony + nie wspominam o samym WiFi które jest do kitu.

Zaraz wyedtyuję wiadomość, żeby to dokładnie zaznaczyć
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Edycja nastąpiła już po moim wpisie...

Jakie DNS masz ustawione?

Próbowałeś zgłaszać to Operatorowi?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Chandler
Stały użytkownik forum

Tak nastąpiła po Twoim wpisie. Dlatego w moim poście nr 2 zaznaczyłem, że wyedytuję. Dla potomnych, bo może za mało jasno się wyraziłem.

Radius. Teraz nie powiem Tobie nic, bo mnie nie ma na miejscu. Prawdopodobnie DNSy są automatycznie, a jeśli nie to mam ustawione tak:
Adresy serwerów DNS UPC Polska to:
62.179.1.62
62.179.1.63
Jeśli nie to jeszcze rodzicom tak ustawię. Może zadziała. Chociaż u siebie w domu mam bodajże automatycznie w ustawieniach systemu operacyjnego i działa.

Tak samo ze zgłoszeniem tego operatorowi.

Na razie wybiegam w przyszłość i chcę pozyskać informację jakie aktualnie mają modemy/routery i które są warte wzięcia.
A wybiegam w przyszłość, bo po prostu czytałem opinie o technicolor UPC i jest masa tematów strasznie krytykujących ten router.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Chandler pisze:I nie wiedzieć czemu przyszedł Pan, który wymienił na router bezprzewodowy. Moją konstrukcję odłączył.
Zapewne spytano rodziców czy chcą internet bezprzewodowy i oni nie wiedząc o co chodzi (bo przecież mieli taki) odpowiedzieli, że tak.
Od jakiegoś czasu nie ma, że się nie chce. Miałem taką sytuację, że wifi na ecp3925 samo się włączyło mimo braku wykupionej usługi.

Co do routerów to z ciekawych mają ube i compala (cisco ecp3925 dają ponoć na firmę) ponoć lepiej się spisują. Aha mogą próbować wciskać horizona jako router wifi, nie popełniaj tego błędu bo pewnie będzie jeszcze gorzej.
BTW TC7200 jest całkiem dobry, pod warunkiem, że nie działa na sofcie upc, korzystałem pół roku w netii, ani razu nie było żadnego problemu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Chandler
Stały użytkownik forum

Ja rozumiem.

To jakie teraz są najlepsze modele w UPC? Technikolor odpada (bo z ich systemem). A te co podałeś wyżej to jakie symbole?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Compal CH7465LG, ubee evw3226 symboli nie szukałem, bo mają ZTCW mają po jednym modelu każdego producenta.

Tutaj sobie możesz dokładniej poczytać, który lepszy http://forum.mediaswiat.pl/viewforum.php?f=1
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Andrzej2016
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Andrzej2016 »

Potwierdzam w Netii z Technicolorem nie ma żadnych problemów. To UPC wszystko psuje swoim nieudolnym softem. Cisco ma oryginalny soft, niespaprany przez UPC i dlatego nie ma z nim problemów w sieci UPC.
ODPOWIEDZ