LTE zamiast Neostrady?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
LTE zamiast Neostrady?
Szanowni Forumowicze,
potrzebuję Waszej pomocy w wyborze dostawcy internetu domowego, gdyż kończy mi się obecnie umowa. Dotychczas korzystałem z Neostrady 10Mb/s z telefonem stacjonarnym za niecałe 90zł. Niestety z powodu mojego położenia (Sandomierz, okolice ulicy Lubelskiej) więcej na linii nie pójdzie, a kable innych dostawców tutaj nie docierają. Jako że taka cena, za taki internet po kablu w dzisiejszych czasach to troszkę kpina (telefon trzymam tylko ze względu na to, żeby nie płacić za dzierżawę łącza), to szukam jakiejś alternatywy. Jedynym w miarę sensownym (tak myślę) rozwiązaniem jest internet domowy LTE. Moje wymagania są mniej-więcej następujące:
Prędkość: Szybsza niż obecna, nawet skok o 1-5Mb/s będzie mnie cieszyć niezmiernie, choć nie ukrywam, że zwiększenie jej wartości kilkukrotnie byłoby wspaniałe. Najbardziej zależy mi na ''podniesieniu'' wartości ''Upload'', gdyż ta obecnie wynosi max 1Mb/s.
Wielkość pakietu: Najlepiej nielimitowany, bądź ze sporym zapasem pakietu i jakimiś bonusami w określonych godzinach (brak limitu w nocy, itp.)
Ping: Od czasu do czasu lubię sobie pograć, więc dobrze by było, żeby poziom 50ms, taki jaki mam obecnie, był utrzymany.
Cena: Nieprzekraczająca 90zł.
Okres umowy: Max 2 lata.
Dodatkowe usługi: Ogólnie są dla mnie totalnie zbędne. Nie potrzebuje ani telefonu, ani telewizji. Wiadomo jednak, że usługodawcy chcą nam ''wtrynić'' jak najwięcej się da, więc jeśli nie będzie innej opcji to się na nie zdecyduję.
Bardzo proszę Was o pomoc.
Pozdrawiam.
potrzebuję Waszej pomocy w wyborze dostawcy internetu domowego, gdyż kończy mi się obecnie umowa. Dotychczas korzystałem z Neostrady 10Mb/s z telefonem stacjonarnym za niecałe 90zł. Niestety z powodu mojego położenia (Sandomierz, okolice ulicy Lubelskiej) więcej na linii nie pójdzie, a kable innych dostawców tutaj nie docierają. Jako że taka cena, za taki internet po kablu w dzisiejszych czasach to troszkę kpina (telefon trzymam tylko ze względu na to, żeby nie płacić za dzierżawę łącza), to szukam jakiejś alternatywy. Jedynym w miarę sensownym (tak myślę) rozwiązaniem jest internet domowy LTE. Moje wymagania są mniej-więcej następujące:
Prędkość: Szybsza niż obecna, nawet skok o 1-5Mb/s będzie mnie cieszyć niezmiernie, choć nie ukrywam, że zwiększenie jej wartości kilkukrotnie byłoby wspaniałe. Najbardziej zależy mi na ''podniesieniu'' wartości ''Upload'', gdyż ta obecnie wynosi max 1Mb/s.
Wielkość pakietu: Najlepiej nielimitowany, bądź ze sporym zapasem pakietu i jakimiś bonusami w określonych godzinach (brak limitu w nocy, itp.)
Ping: Od czasu do czasu lubię sobie pograć, więc dobrze by było, żeby poziom 50ms, taki jaki mam obecnie, był utrzymany.
Cena: Nieprzekraczająca 90zł.
Okres umowy: Max 2 lata.
Dodatkowe usługi: Ogólnie są dla mnie totalnie zbędne. Nie potrzebuje ani telefonu, ani telewizji. Wiadomo jednak, że usługodawcy chcą nam ''wtrynić'' jak najwięcej się da, więc jeśli nie będzie innej opcji to się na nie zdecyduję.
Bardzo proszę Was o pomoc.
Pozdrawiam.
- MobNotHeavyUser
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: LTE zamiast Neostrady?
Nikt Ci na siłę nie wciśnie żadnej dodatkowej usługi. Mogą co najwyżej zaoferować ją w obniżonej cenie (jak to robi np. Plus/CP), ale nie musisz się na nią decydować.
Podaj swoją dokładną lokalizację (najlepiej współrzędne z GPS). Zobaczę, jakie masz nadajniki w najbliższej okolicy.
Podaj swoją dokładną lokalizację (najlepiej współrzędne z GPS). Zobaczę, jakie masz nadajniki w najbliższej okolicy.
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5
-
Proszę bardzo
Stopnie dziesiętne (SD)
Szerokość geograficzna: 50.7017958
Długość geograficzna: 21.768318055555554
Stopnie dziesiętne (SD)
Szerokość geograficzna: 50.7017958
Długość geograficzna: 21.768318055555554
- MobNotHeavyUser
Najbliżej Ciebie jest nadajnik LTE Orange (ul. Mokoszyńska 4). Masz do niego jakieś 300-400 metrów, więc mógłbyś liczyć na silny sygnał nawet bez anteny. Jednak jeśli chodzi o ofertę Orange, to ja Ci nic nie doradzę, bo nigdy nie korzystałem z ich sieci LTE, poza tym mam z nimi przykre doświadczenia.
Jeśli mógłbym Ci polecić coś sprawdzonego, to masz w Sandomierzu 4 nadajniki Play LTE (wszystkie obsługują pasma 1800, 2100 i 2600 MHz). Najbliższy znajduje się ok. 2 km od Ciebie (ul. Blonie 18 - komin Szkło-Bud), więc warto by było rozejrzeć się za jakąś anteną kierunkową. Zorientuj się, czy na drodze do nich (w linii prostej) nie masz żadnych dużych przeszkód (budynków, drzew, itp.). Jeśli nie, to są spore szanse.
Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, o wiele korzystniej byłoby wziąć internet na kartę. Nie musisz płacić stałego abonamentu, tylko wykupujesz sobie wedle potrzeb określone usługi no limit (masz do wyboru: dzień, weekendy i miesiąc bez limitu [limit min. 100GB/mies.] oraz transfer nocny). Upload w LTE spokojnie wyciągniesz od kilku do kilkunastu Mb/s.
Sandomierz nie jest dużym miastem, więc na 4 nadajnikach nie powinno być bardzo dużego obciążenia. Najlepiej kup sobie jakiś starter (Play Internet na kartę, najtańszy 9 zł) i przetestuj ten nadajnik.
Jeśli mógłbym Ci polecić coś sprawdzonego, to masz w Sandomierzu 4 nadajniki Play LTE (wszystkie obsługują pasma 1800, 2100 i 2600 MHz). Najbliższy znajduje się ok. 2 km od Ciebie (ul. Blonie 18 - komin Szkło-Bud), więc warto by było rozejrzeć się za jakąś anteną kierunkową. Zorientuj się, czy na drodze do nich (w linii prostej) nie masz żadnych dużych przeszkód (budynków, drzew, itp.). Jeśli nie, to są spore szanse.
Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, o wiele korzystniej byłoby wziąć internet na kartę. Nie musisz płacić stałego abonamentu, tylko wykupujesz sobie wedle potrzeb określone usługi no limit (masz do wyboru: dzień, weekendy i miesiąc bez limitu [limit min. 100GB/mies.] oraz transfer nocny). Upload w LTE spokojnie wyciągniesz od kilku do kilkunastu Mb/s.
Sandomierz nie jest dużym miastem, więc na 4 nadajnikach nie powinno być bardzo dużego obciążenia. Najlepiej kup sobie jakiś starter (Play Internet na kartę, najtańszy 9 zł) i przetestuj ten nadajnik.
Ostatnio zmieniony 2016-06-17, 08:12 przez MobNotHeavyUser, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Testy wszystkich operatorów w twojej okolicy to podstawa. Zasięg LTE teoretycznie u każdego, najwięcej pozwoleń i najbliżej z Networks LTE1800 czyli Orange i T-Mobile( Mokoszyńska 1, Dwikozy, 3 pozwolenia w centrum Sandomierza) ale możliwe ze nie wszystkie działają. Play BTS LTE1800 Błonie 18, inne w Sandomierzu ( Szkolna, POW
. Na koniec Plus, BTS-y LTE1800Aero2 w Sandomierzu( Szkolna i POW8. Ogólnie konieczna antena Dual LTE na 1800MHz. Co do ofert to z jasnym regulaminem( określony limit, prędkości i noce poza limitem) oferta Internet LTE dla domu za 59,90 w Orange. Podobnie w Play ale oferta gorsza. W Plusie oferta z TV Sat CP lub telefonem z Plusa ( za 49,99)w ramach SmartDom za 50% ceny i na koniec no limit w T-Mobile za 79,99 . w Plusie i T-Mobile w regulaminach zapis o FUP. Testy na telefonie z LTE i kartach pre-paid ( w Play internetowa) lub bierzesz Plusa on line z B315(E5186) i robisz po kolei u wszystkich( masz 14 dni na zwrot). Jeśli wybrałbyś Play to nie bierze się umowy tylko kartę RBM II new za 9 zł z darmowym Internetem LTE a sprzęt kupuje samemu.

-
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi,
co do internetu Play na kartę to go posiadam, gdyż studiuję w Kielcach i potrzebowałem jakieś fajnej oferty. Bez problemu osiągam na nim tam 30Mb/s. Niestety gdy jestem w Sandomierzu i podłączam modem E3372 do laptopa w domu, to prędkość nie przekraczała 4Mb/s. Przeprowadzę jeszcze testy na zewnątrz budynku jak tylko zwiozę po niedzieli wszystkie moje gabecie z mieszkania na okres wakacyjny. Czy moglibyście polecić mi jaką dobrą antenę kierunkową w rozsądnej cenie gdyby okazało się że poza murami widać znaczną poprawę w szybkości?
EDIT
Właśnie podpiąłem z ciekawości modem z internetem Play na kartę do mojego PC (testy na dworze przeprowadzę w poniedziałek jak przywiozę laptopa). Osiągnąłem prędkość D: 7Mb U: 2.5Mb. Ile razy mógłby się zwiększyć zasięg po zastosowaniu anteny?
co do internetu Play na kartę to go posiadam, gdyż studiuję w Kielcach i potrzebowałem jakieś fajnej oferty. Bez problemu osiągam na nim tam 30Mb/s. Niestety gdy jestem w Sandomierzu i podłączam modem E3372 do laptopa w domu, to prędkość nie przekraczała 4Mb/s. Przeprowadzę jeszcze testy na zewnątrz budynku jak tylko zwiozę po niedzieli wszystkie moje gabecie z mieszkania na okres wakacyjny. Czy moglibyście polecić mi jaką dobrą antenę kierunkową w rozsądnej cenie gdyby okazało się że poza murami widać znaczną poprawę w szybkości?
EDIT
Właśnie podpiąłem z ciekawości modem z internetem Play na kartę do mojego PC (testy na dworze przeprowadzę w poniedziałek jak przywiozę laptopa). Osiągnąłem prędkość D: 7Mb U: 2.5Mb. Ile razy mógłby się zwiększyć zasięg po zastosowaniu anteny?
- MobNotHeavyUser
Ludzie często polecają tą antenę, chociaż osobiście jej nie testowałem:
http://cybertech.com.pl/p130,antena-dua ... -mimo.html
Albo ewentualnie coś tańszego:
http://cybertech.com.pl/p131,antena-lte ... e3372.html [ta nie jest MIMO]
Jeśli internet z Playa będzie Ci dobrze chodził, wtedy warto by pomyśleć o jakimś routerze stacjonarnym (do niego potrzebny będzie inny konektor - musiałbyś wymienić kable od anteny albo kupić specjalną przejściówkę).
http://cybertech.com.pl/p130,antena-dua ... -mimo.html
Albo ewentualnie coś tańszego:
http://cybertech.com.pl/p131,antena-lte ... e3372.html [ta nie jest MIMO]
Jeśli internet z Playa będzie Ci dobrze chodził, wtedy warto by pomyśleć o jakimś routerze stacjonarnym (do niego potrzebny będzie inny konektor - musiałbyś wymienić kable od anteny albo kupić specjalną przejściówkę).
-
Dziękuję bardzo. Jako że przez wakacje jestem w domu to internet będzie działał na E3372 w połączeniu z routerem TP-LINK TL-MR3420 (taki zakup planuję również na potrzeby użytku w domu). Czy w tym wypadku przedstawione wyżej anteny się sprawdzą?
- MobNotHeavyUser
Tak, wtedy podpinasz anteny do modemu. Zbieg okoliczności - mam prawie taki sam zestaw, tylko modem E3272 i bez anteny.
-
- Guru bezprzewodowy
MR-3420v2 do obsługi modemu LTE to porażka, szczególnie jeśli modem E3372 to wersja zwykła a takie są z Play. Router nie nadaje się do bezproblemowej pracy z modemami LTE. Począwszy od niewydolności pradowej USB ( modemy LTE pobierają większy prąd niż zapewnia USB w tym routerze) a kończąc na słabym procesorze i braku pamięci flash( 4MB). Z modemami HiLink i dodatkowym ich zasilaniem jeszcze jakoś to działa, szczególnie na Gargoyle.( brak pamięci flash nie pozwala używać Chos Calmer z LUCI od Cezarego). Do modemów nie HiLink się nie nadaje zarówno na OFW ani na Gargoyle( nie obsługuje sterownika NCM, który został zaimplementowany na CC od Cezarego). Do BTS-ów LTE1800 Play masz około 1,5-3km. antena Dual LTE 1800MHz poprawi parametry sygnału LTE i pewnie prędkości, poza tym pozwoli wymusić połączenie z każdym z nich po kolei i wybór tego, który zapewni najlepsze transfery. Jaka to wersja E3372,zwykła czy HiLink?
- onken
- ** Moderator **
Matek, co Ty wygadujesz ?
Mam jednego MR3420 i na nim mam OpenWRT z Luci
Mam jednego MR3420 i na nim mam OpenWRT z Luci
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
- MobNotHeavyUser
matek451, zaskoczę Cię, bo u mnie MR3420 chodzi od początku roku niemal bez problemu. Modem mam w zwykłej wersji (s-153) i dodatkowo jest podpięty przez 3-metrowy kabel USB. Żadnych problemów z zasilaniem go nigdy nie miałem!
Jedyne, co się zdarza od czasu do czasu, to problemy z komunikacją z DNS. Pomaga odpięcie i ponowne podłączenie modemu albo restart routera. Nie zdarza się to często.
Aha, i nie podmieniałem firmware'u, jadę na oryginalnym. Połączenie jest szybkie i stabilne.
Mój bieżący pomiar: http://www.speedtest.net/my-result/5410990899

Aha, i nie podmieniałem firmware'u, jadę na oryginalnym. Połączenie jest szybkie i stabilne.
Mój bieżący pomiar: http://www.speedtest.net/my-result/5410990899
-
- Guru bezprzewodowy
Nic mi się nie wydawało tutaj CC bez LUCI obrazy od Cezarego ze sterownikiem NCM http://dl.eko.one.pl/chaos_calmer/ar71xx/ , obraz zajmuje 3,8MB pamięci flash. Dla porównania obrazy CC z LUCI http://dl.eko.one.pl/luci/chaos_calmer/ar71xx/ , zajmują ponad 4MB pamięci flash. Cezary nie zamieszcza już obrazów dla tego routera, podobnie jak dla innych z pamięcią mniejszą jak 8MB. Po prostu te routery nie nadają się do OpenWRT, nie zapewniają pełnej funkcjonalności FW od niego a nikt nie chce się bawić w rozszerzanie pamięci poprzez exroota. @onken, napisz jak zmieściłeś OpenWRT CC z LUCI od Cezarego na 4MB pamięci flash? Też kiedyś sądziłem, ze MR-3420v2 może obsługiwać bezproblemowo modemy LTE, spróbowałem z E3276 nie HiLink i szybko przeszła mi ochota na takie eksperymenty. Platąnina kabli, aktywny hub do zasilania E3276,do tego ciągłe próby zmiany OFW( TP-Link próbował coś z tym zrobić) lub Gargoyle( brak obsługi NCM na E3276) skutecznie wyleczyły mnie z tego pomysłu. Zrywanie połączenia po WiFi, resetowanie modemu przy dużych prędkościach LTE( nawet speedtesta nie dało się zrobić) nie na moje nerwy. A problem zasilania po USB nigdy nie został rozwiązany przez producenta( sam zaleca aktywny HUB a nie każdy działa prawidłowo). Na temat tego małżeństwa serii MR z modemami LTE napisano na Forach tomy, nawet na forum TP-Linka. Choć rzadko podzielam zdanie kolegi @jarek7714 to w temacie tego zestawu podpisuje się pod jego opinią.
-
Używam wersji HiLink od roku w Kielcach z ww. routerem i wszystko działa bardzo dobrze.
-
Mam pytanie czy orange lte, pakiet poza strefa domową przechodzi na pakiet w strfefie domowej po przekroczeniu czy przepada? I jeszcze jedno czy po przekroczeniu 150gb jest od razu jejek do 1 Mb/s. Jak to jest u was bo myśle nad zmianą operatora z CP.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja akurat nie mam takiego zacietrzewienia i zaledwie w kilku tematach mam inne zdaniematek451 pisze:Choć rzadko podzielam zdanie kolegi

jareq
-
Nie wiem z jakiej mapy korzystacie, ale jak patrzyłem na btsearch to u mnie w okolicy nie ma w ogóle plusa, jest tylko t-mobile. (Test plusa LTE powiódł się)
50.51779731
21.37837246
albo korzystacie z innych stron, albo plus korzysta w nadajnika t-mobile wg tamtej mapy....
50.51779731
21.37837246
albo korzystacie z innych stron, albo plus korzysta w nadajnika t-mobile wg tamtej mapy....
-
Hott w miejscowości Suchowola na działce numer 1230 (GPS: 50,527778,21,430278) pozwolenie na LTE 1800 i UMTS 900 ma Aero2,a Plus loguje się do Aero2. Być może one działają 
Dodatkowo w Osieku na działce nr. 550 (GPS: 50,489722,21,420833) jest nadajnik Plusa z pozwoleniami na lTE 18000,LTE 2100 i UMTS 900 oraz 2100

Dodatkowo w Osieku na działce nr. 550 (GPS: 50,489722,21,420833) jest nadajnik Plusa z pozwoleniami na lTE 18000,LTE 2100 i UMTS 900 oraz 2100
-
o widzisz. I to się nazywa rzeczowa odpowiedź. Zresztą mam kierunkową antenę na plusa 1800. Na 800 łapał 2mbit.
Czyli tylko plus łapie lte w tamtej okolicy?
Czyli tylko plus łapie lte w tamtej okolicy?
-
Pozwolenia (co nie znaczy działające nadajniki) na lTE 1800MHz ma Orange w Pilskowoli (GPS: 50,527222,21,369444) , T-Mobile na LTE 1800 w Osieku (GPS: 50,512500,21,436111) oraz także T-Mobile na LTE 800 w Wiśniówce (GPS: 50,552222,21,294444) .
Trzeba by sprawdzić czy i które z nich chodzą. Ten na 800 MHz pewnie odpalili,albo niedługo odpalą.
Gdyby to LTE1800 Orange chodziło to praktycznie mieszkasz pod nadajnikiem
Trzeba by sprawdzić czy i które z nich chodzą. Ten na 800 MHz pewnie odpalili,albo niedługo odpalą.
Gdyby to LTE1800 Orange chodziło to praktycznie mieszkasz pod nadajnikiem

-
Ale i tak raczej musi zostać plus bo jako jedyni dają publiczne ip. A to jest dla mnie niezbędne...
-
- Guru bezprzewodowy
Nie dają tylko sprzedają a to zasadnicza różnica. Dawał dynamiczny to Orange dla indywidualnych ale czy obecnie dalej to możliwe trzeba by zapytać. Płatne dla firm w Orange , statyczny. Podobnie z T-Mobile.
-
Jestem w sumie ciekawy co do tego, gdyż właśnie zamówiłem LTE domowy z Orange. Sam niestety będę w stanie udzielić Ci odpowiedzi dopiero za miesiąc.jcvda pisze:Mam pytanie czy orange lte, pakiet poza strefa domową przechodzi na pakiet w strfefie domowej po przekroczeniu czy przepada? I jeszcze jedno czy po przekroczeniu 150gb jest od razu jejek do 1 Mb/s. Jak to jest u was bo myśle nad zmianą operatora z CP.

-
Podepnę się bo mam podobny problem.
Za dwa miesiące kończy mi się umowa na Neostradę 10Mb, która faktycznie ma następujące parametry: Ping 43 ms, download 6,32 Mb/s i upload 0,94 Mb/s. Niestety Orange proponuje mi przedłużenie z tymi samymi parametrami (brak możliwości technicznych)
Moje położenie to Kielce 50.908084, 20.665775
Z internetu korzysta równocześnie 2-3 osoby, w tym dwóch nastolatków grających w WoW i CS.
Podpowiedzcie, której sieci oferta LTE będzie dla mnie najbardziej korzystna (bez limitu i stabilne łącze do gier)
Z góry dziękuję za pomoc
Za dwa miesiące kończy mi się umowa na Neostradę 10Mb, która faktycznie ma następujące parametry: Ping 43 ms, download 6,32 Mb/s i upload 0,94 Mb/s. Niestety Orange proponuje mi przedłużenie z tymi samymi parametrami (brak możliwości technicznych)
Moje położenie to Kielce 50.908084, 20.665775
Z internetu korzysta równocześnie 2-3 osoby, w tym dwóch nastolatków grających w WoW i CS.
Podpowiedzcie, której sieci oferta LTE będzie dla mnie najbardziej korzystna (bez limitu i stabilne łącze do gier)
Z góry dziękuję za pomoc
-
- Guru bezprzewodowy
Zanim zdecydujesz się na jakiegokolwiek operatora zrób u siebie testy LTE u wszystkich. Możesz skorzystać z telefonu z LTE, masz zasięg LTE u wszystkich, BTS-y LTE w odległościach około 1 km. Ale LTE w miastach działa różnie i tylko testy pokażą , których operatorów warto brać pod uwagę. Warto brać pod uwagę zniżki na abonament, szczególnie jeśli jest się klientem Plusa/CP lub Orange. U tych operatorów szeroki wybór sprzętu i oferta, szczególnie Internet LTE dla domu w Orange za 59,99 z MF283+ i tabletem Lenovo TAB2A8 za 99 zł. W zamian 150+60GBpoza strefą domową , potem lejek 1Mb/s, noce 0-8 poza limitem i dwie karty SIM. Dla klientów Orange jeszcze zniżki. W Play nie bierze się abonamentu, póki co korzysta się z karty RBM II new , starter za 9 zł z puszką. Na niej usługa Darmowy Internet LTE bez limitu( min. 100GB z pełna prędkością) za 0-5 zł/m-c. Sprzęt kupujesz sam. Internet bez limitu w T-Mobile m, abonament za 79,90 ze sprzętem. Istotne jest zapoznanie się z regulaminami promocji i tym jak wygląda "bez limitu" . Orange i Play mają jasne regulaminy. W Plusie i T-Mobile są zapisy o FUP czyli ograniczeniu prędkości do 16-32kb/s jeśli operator uzna że nadmiernie obciążasz sieć. Jeśli nie masz dostępu do telefonu, modemu czy MIFI z LTE możesz wziąć ofertę Plusa ze sprzętem. Operator ma opcję testuj czyli w ciągu 13-14 dni możesz po testach zrezygnować. Sprzęt z Plusa nie ma simlocka, sprawdzisz na nim tez pozostałych operatorów.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
2 nastolatków grających w WOW i CSa GO gdzie często mamy updaty w CS po kilkaset MB, <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> chłopaki siedzą sporo na YT i oglądają filmy z sieci lub je ściągają a po nochach siedzą na ** Zabronione ** to ja by się poważnie zastanowił nad tym LTE bo nie ma oferty całowicie bez limitu a chłopaki te 150GB jak w Orange Domowym wykorzystają szybko i będzie później płacz że nie maja internetu bo im prędkość spadnie do 1Mb i po zabawie, choć wtedy sie może za nauke wezmą 

Ostatnio zmieniony 2016-07-05, 07:00 przez MKwiatusz3K, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Dlatego najpierw testy i zobaczy czy jest sens zmiany kabla na LTE.
-
W zasadzie aby podchodzić do takiej zamiany to muszą być spełnione 2 warunki: a)musimy znać nasze obecne zużycie danych, b)testy sieci LTE w realu (gdyż do gier to nadajniki nie mogą być przeciążone), brałbym pod uwagę Orange i Plusa, gdyż dodatkowo u tych dostawców masz możliwość uruchomienia publicznego IP na usłudze.MKwiatusz3K pisze:2 nastolatków grających w WOW i CSa GO gdzie często mamy updaty w CS po kilkaset MB, <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> chłopaki siedzą sporo na YT i oglądają filmy z sieci lub je ściągają a po nochach siedzą na ** Zabronione ** to ja by się poważnie zastanowił nad tym LTE bo nie ma oferty całowicie bez limitu a chłopaki te 150GB jak w Orange Domowym wykorzystają szybko i będzie później płacz że nie maja internetu bo im prędkość spadnie do 1Mb i po zabawie, choć wtedy sie może za nauke wezmą
jareq
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
co do grania w gry to gram sporo we włąsnie CS GO i z mając LTE nie mam lagów i gra chodzi płynnie a pingi mam między 12 a 80ms, raczej są stabilne zalezne od dnia
-
zużycie danych za ostatnie 30 dni to 2 x 50GB więc prawdopodobnie te 150 GB powinno starczyć. Posłucham matek451 i przetestuje Plusa, Playa i Orange, na które po wielu latach użytkowania mam alergię. dodam że do BTS-ów mam 1,2 do 1,4 km
Dzięki za rady.
Dzięki za rady.