jaki router wybrać do plusa w mojej okolicy

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dawtaj94
Początkujący użytkownik forum

jaki router wybrać do plusa w mojej okolicy

Post autor: dawtaj94 »

Witam. Ostatnio testuje sobie różnych operatorów sieci LTE. Testowałem już T-mobile i Play. Play wypadło dobrze, natomiast T-mobile tak srednio. Teraz przyszedł czas na Plus`a. Chciałbym zabrać u nich na próbę ten internet LTE i tutaj mam parę pytań:

-Mieszkam w Nowym Luboszu, najbliższe nadajniki z Plus`a mam w Kościanie, ale nie wiem czy obsługują one LTE, tutaj bt`sy z moją lokalizacją

Kod: Zaznacz cały

http://beta.btsearch.pl/?dataSource=locations&network=26001&standards=&bands=¢er=52.083596%2C16.667746&zoom=14

-kwestia routera, zastanawiam się nad tym odu-idu 200, ponoć polepszyli go dużo od modelu 100, ale dużo ludzi nadal na niego narzeka, drugim routerem, który bym wybrał to Huawei E5186E, o tym trochę czytałem i ludzie go polecają, ale chcę poznać waszą opinię(możliwość dokupienia przeze mnie anteny zewnętrznej dual). Tmobile i Play testowałem na Huewei B315 i chodziło dośc dobrzę z tym, że play w domu łapał mi LTE, w centrum domu, natomiast tmobile 3G.

Liczę na pomoc i pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: jaki router wybrać do plusa w mojej okolicy

Post autor: matek451 »

Dostałeś już wyczerpującą odpowiedź. Masz od 2 lat doświadczenie z LTE Play na kartę. Miałeś tego B315 z T-Mobile to trzeba było zrobić na nim testy z Plusa. Plus ci na testy nie da modemu/ routera czy IDU-ODU za darmo, aktywacja to 49 zł. Jak wypadnie słabo to sprzęt do zwrotu i kasa przepada. Masz telefon z LTE, którego używałeś do LTE w Play więc kup starter internetowy Plusa i przetestuj u siebie i pod BTS przy Gostyńskiej 3, działa na nim LTE1800Aero2 oraz LTE800Sferii. Antena może być niepotrzebna, do BTS-a około 2km. Oczywiście warto korzystać z LTE1800 jeśli okaże się, że BTS nieobciążony i zapewnia prawidłowe prędkości. Inny BTS z Grupy Plusa LTE1800Aero2 to Al.Kościuszki 10 ale leży na tym samym kierunku i połączenia z nim nie wymusisz nawet na antenie Dual LTE1800. Jeśli chodzi o LTE Plusa w tym rejonie i jego działanie to napisz na PW do kolegi @patryk7588 , jest z Wyskoci i wiele wie na ten temat.
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: patryk7588 »

Tak jak pisał @matek451 z ODU IDU daj sobie spokój.
Stacja na Gostyńskiej jest najbliższą twoją lokalizacją, jest tam LTE1800 a sama stacja jest na światłowodzie, o ile poza godzinami szczytu LTE działa z prędkością grubo ponad 100Mbps to w godzinach szczytu prędkość ta potrafi spaść nawet do 10-20 Mbps.
W Lipcu lub Sierpniu komercyjnie ruszy LTE1800 na stacji zlokalizowanej na os. Jagiellońskim, wówczas część ruchu zostanie przejęta przez tą stację więc na stacji z Gostyńskiej prędkości powinny się poprawić.
dawtaj94
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dawtaj94 »

To teraz kwestia czy ten router huewei E5186 jest warty swojej ceny czy może jest coś lepszego od tego w ofercie plusa. No i czy warto dokupić do tego jakąś antenę zewnętrzną mimo?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Na dzień dzisiejszy E5186 to najlepsza opcja. W cenniku jest też DWR-966, możliwe że dostępny w salonach.widnieje też na stronie sklepu internetowego ale póki co niedostępny. Poprzednicy DWE-966 z D-linka mieli bogatsze ustawienia sieciowe niż E5186. A co do anteny to testy pokażą czy jest konieczna i jaka.
ODPOWIEDZ