Witam,
Tematem routerów i sieci zacząłem interesować się kilka dni temu a to z jednego powodu;
Dostałem urządzenie roku 3 (taki hdmi stick) od kolegi ze stanów i próbuję uzyskać dostęp do amerykańskich aplikacji na tym urządzeniu.
Problem rozwiązałoby DNS (strony takie jak unlocator itp) Jednakże napotkałem duży opór ze strony moich umiejętności;
Przedstawię Państwu mój set-up
Internet dostaję od usługodawcy do Zhone Technologies ZNID-GPON-2426A-EU (nie mam jakichkolwiek opcji ingerencji w ten sprzęt - tylko operator może się na niego zalogować)
Zhone jest połączony z portu LAN do Portu WAN TPLINK WR1043ND V2 (dd-wrt wgrane) i TP-LINK działa jako access point.
W routerze TPLINK mam możliwość ingerencji (wpisania potrzebnych DNS itp) jednakże wydaje mi się, że problem leży po stronie przydzielania IP. Wygląda na to, że IP przydzielane są przez ZHONE i pomijane są ustawienia manualne DNS w routerze TP-LINK. Jakimś cudem raz udało mi się połączyć komórką i dostać IP od routera TP-LINK, jednakże nie mogłem powtórzyć tego wyczynu w późniejszym czasie (screenshot)
Posiadam także repeater Model No. TL-WA860RE - jest tam opcja ustawienia manualnie DNS ale nie daje to żadnego rezultatu.
Czy ktoś mógłby pomóc - ewentualnie zasugerować gdzie szukać pomocy (płatni specjaliści wchodzą w grę)
Serdecznie pozdrawiam i dziękuje
Problem z siecia (DNS / DHCP i inne :))
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Problem z siecia (DNS / DHCP i inne :))
wydaje mi się, że udało mi się rozwiązać ten problem;
w dd-wrt
services - > services -> static leases i tam wpisuje adres mac urządzenia i przydzielam mu adres IP i wszystko działa łacznie z DNS.
w dd-wrt
services - > services -> static leases i tam wpisuje adres mac urządzenia i przydzielam mu adres IP i wszystko działa łacznie z DNS.