B315 Antena Wewnętrzna
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
B315 Antena Wewnętrzna
Cześć
Od miesiąca mam wykupiony abonament na LTE od Plusa. Pracuje na urządzeniu B315 ustawionym na parapecie. Do BTS'a w linii prostej mam 600 metrów. Chciałbym polepszyć parametry połączenia. W tej chwili mam takie parametry
RSRP (dBm) -96
RSSI (dBm) - 71
RSRQ (dB) - skacze od 4 do 13
SINR (dB) skacze od 16 do 22
Niestety antena zewnętrzna nie wchodzi w gre. Właścicielka lokalu kategorycznie się na to nie zgadza. Dlatego mam pytanie czy zastosowanie anteny wewnętrznej np. z takiej aukcji
http://allegro.pl/antena-lte-13dbi-b315 ... 92442.html
cokolwiek pomoże. Czy to tylko strata pieniędzy??
Dziękuje za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam
Od miesiąca mam wykupiony abonament na LTE od Plusa. Pracuje na urządzeniu B315 ustawionym na parapecie. Do BTS'a w linii prostej mam 600 metrów. Chciałbym polepszyć parametry połączenia. W tej chwili mam takie parametry
RSRP (dBm) -96
RSSI (dBm) - 71
RSRQ (dB) - skacze od 4 do 13
SINR (dB) skacze od 16 do 22
Niestety antena zewnętrzna nie wchodzi w gre. Właścicielka lokalu kategorycznie się na to nie zgadza. Dlatego mam pytanie czy zastosowanie anteny wewnętrznej np. z takiej aukcji
http://allegro.pl/antena-lte-13dbi-b315 ... 92442.html
cokolwiek pomoże. Czy to tylko strata pieniędzy??
Dziękuje za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam
-
- Stały użytkownik forum
Re: B315 Antena Wewnętrzna
Strata pieniędzy. Druty zatopione w ladny plastik.
Parametry masz ładne. Na Twoim miejscu nic bym nie kombinował.
Parametry masz ładne. Na Twoim miejscu nic bym nie kombinował.
D-link DWR 116 + Huawei e3372
Cybertech Dual LTE/4G 15dBi MIMO 1800 MHz
LTE RBM5
Cybertech Dual LTE/4G 15dBi MIMO 1800 MHz
LTE RBM5
-
Mam ten sam problem (CP - czyli to samo, co Plus)... z tym że w moim przypadku, to naprawdę problem. Mam mieszkanie po stronie przeciwnej do nadajnika odległego o kilkaset metrów (jakieś 500-900). Sygnał LTE jest tak samo słaby przy ścianie bliższej nadajnikowi (środek bloku) jak przy oknie (po przeciwnej stronie). Czy w moim przypadku lepszym rozwiązaniem będzie zakup dwóch anten typu drut, bat, pręt, za grosze z Allegro i wystawienie ich po przeciwnej stronie bloku (gdzieś na parapecie lub na daszku nad wejściem na klatkę) licząc na sygnał odbity od "czegoś tam", czy panelówka MIMO w pokoju, skierowana w stronę nadajnika, zbierająca sygnał przez te wszystkie ściany?
Obecnie, przy routerze zawieszonym na ścianie prędkości wynoszą 50Kbps-30Mbps w zależności od pory dnia, pogody i nie wiem, czego jeszcze. Ogólnie jest lipa. W czasie pomiarów nic innego (programy, autostart, aktualizacje - wyłączone) nie gasi pomiarów. Rozrzut jest dość spory.
Co polecacie zatem?
Obecnie, przy routerze zawieszonym na ścianie prędkości wynoszą 50Kbps-30Mbps w zależności od pory dnia, pogody i nie wiem, czego jeszcze. Ogólnie jest lipa. W czasie pomiarów nic innego (programy, autostart, aktualizacje - wyłączone) nie gasi pomiarów. Rozrzut jest dość spory.
Co polecacie zatem?
- wojteks
- *** Administrator ***
Zwykle w blokach jest internet kablowy którego prędkości nie zależą od pogody itp. a że jest trochę droższy niż LTE to normalne.
Nie pomagam na PW!
-
Dziękuje za pomoc. Na tą chwilę dałem sobie spokój z zakupem anteny.
Zrobiłem małą prowizorkę, a mianowicie zamontowałem mojego b315 pośrodku metalowej pokrywy od grilla ogrodowego uzyskując tym samym z wewnętrznych antem routera, antene kierunkową. Moje parametry na tym wynalazku to teraz
RSRP (dBm) -85
RSSI (dBm) - 55
RSRQ (dB) - skacze od 4 do 11
SINR (dB) skacze od 20 do 28
Zrobiłem małą prowizorkę, a mianowicie zamontowałem mojego b315 pośrodku metalowej pokrywy od grilla ogrodowego uzyskując tym samym z wewnętrznych antem routera, antene kierunkową. Moje parametry na tym wynalazku to teraz
RSRP (dBm) -85
RSSI (dBm) - 55
RSRQ (dB) - skacze od 4 do 11
SINR (dB) skacze od 20 do 28
- gites
Normalnie chciałbym zobaczyć ten patent 
Wkleisz zdjęcie plis?

Wkleisz zdjęcie plis?
Pozdrawiam / Gites