RBM prędkość, problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
RBM prędkość, problem
Witam,
mam RMB DIL. Karta jest w E5573. Prękość na telefonie połaczonym do wifi jest znacznie większa (średnio około dwukrotnie, np. 12 mbps vs 25 mbps) w tych samych warunkach co na dwóch laptopach. Tzn wykonywałem kilkanaście testów prędkości (latop, telefon itp i potem laptop2, telefon) i zawsze to samo, w np. 10 pomiarach pod rząd najsłabszy wynik na telefonie jest i tak lepszy niż nalepszylaptopie. Wiec mam pytanie czy ktoś ma podobnie tzn. czy wiadomo żbeby RMB w jakiś ograniczał transfer do komputerów (wydaje się dziwne bo urządzeniem końcowym w sieci operatora jest E5573)? Czy porostu jest to wina słabszych kart wifi w laptopach (jednak testy przeprowadzałem przy bardzo dobrym zasięgu zarówno wifi dla każdego sprzętu, jak i lte)? Np w tej chwili laptop 5 mbps, telefon 9 mbps (down).
mam RMB DIL. Karta jest w E5573. Prękość na telefonie połaczonym do wifi jest znacznie większa (średnio około dwukrotnie, np. 12 mbps vs 25 mbps) w tych samych warunkach co na dwóch laptopach. Tzn wykonywałem kilkanaście testów prędkości (latop, telefon itp i potem laptop2, telefon) i zawsze to samo, w np. 10 pomiarach pod rząd najsłabszy wynik na telefonie jest i tak lepszy niż nalepszylaptopie. Wiec mam pytanie czy ktoś ma podobnie tzn. czy wiadomo żbeby RMB w jakiś ograniczał transfer do komputerów (wydaje się dziwne bo urządzeniem końcowym w sieci operatora jest E5573)? Czy porostu jest to wina słabszych kart wifi w laptopach (jednak testy przeprowadzałem przy bardzo dobrym zasięgu zarówno wifi dla każdego sprzętu, jak i lte)? Np w tej chwili laptop 5 mbps, telefon 9 mbps (down).
- onken
- ** Moderator **
Re: RMB prędkość, problem
Sprawdz na kablu a nie po WiFi to podstawa, a jesli router to tylko WiFi to sprawdz na szybkiej karcie i zaraz przy routerze
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
router tylko wifi, wszystkie testy koło routera. Chodzi mi o to czy ktoś ma podobne problemy z RBM - czy to w jakiś sposóbmoże być wina operatora czy te karty sieciowe w laptopach są winne (w jednym jest standard N)
-
Ok, już wiem, winny jest wiuondows 10. Na linuxie z live CD szystko jest OK...
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: RBM prędkość, problem
Raczej jego konfiguracja, wyłącz oszczędzanie energii dla karty WiFi, włącz najwyższą wydajność.alladyn pisze: winny jest wiuondows 10.
Nie pomagam na PW!
-
niestety nic z tych rzeczy. Laptop podłączony do zasilania, tryb maksymalnej wydajności. Ewidentnie problem jest z tą kartą sieciową, występuje na kilku wersjach sterowników, które teoretycznie są ok, wszystko działa itp. ale komputer nie może przekroczyć kilku mbps.
Uwaga zmieniłem konfigurację karty żeby nie korzystała standardu "n" tylko z "b/g" i wygląda na to że pomogło...
Uwaga zmieniłem konfigurację karty żeby nie korzystała standardu "n" tylko z "b/g" i wygląda na to że pomogło...
- wojteks
- *** Administrator ***
Jaka to karta WiFi, jeżeli starsza to może nie mieć kompatybilnego "n" tylko jakiś "n draft", na 802.11g nie wyciągniesz więcej niż 22-25Mbps download.alladyn pisze:zmieniłem konfigurację karty żeby nie korzystała standardu "n" tylko z "b/g"
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sprawdź ustawienia nie w profilach zasilania, ale w ustawieniach karty w managerze urządzeń.alladyn pisze:Laptop podłączony do zasilania, tryb maksymalnej wydajności.
Druga sprawa to sterowniki. Poszukaj sterowników po chipsecie karty sieciowej, a nie producenta laptopa/karty. Miałem problemy z jedną kartą sieciową Della na sterownikach od Della. Znalazłem sterowniki do tego konkretnego chipsetu (Broadcom) karty i dopiero karta zaczęła poprawnie działać.
-
dokładnie to wszystko zrobiłem w ten sposób. W ustawieniach karty zmieniałem i sterowniki różne testowałem cały czas fail. W trybie b/g idzie ale tam limit troszkę ponad 20 mbps. W trybie "n" koło 10. Laptop był sprzedawany z windows 7 widocznie nie jest kompatybilny z windows 10 mimo zapewnień MS przy aktualizacji....
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
WTF?10 pomiarach pod rząd najsłabszy wynik na telefonie jest i tak lepszy niż nalepszylaptopie
Najsłabszy wynik masz w laptopie ale i tak lepszy niż najlepszy w laptopie?
Hmmmm no to gdzie ten jest najsłabszy?
-
najsłabszy z pośród wyników na telefonie i tak jest lepszy niż najlepszy z pośród pomiarów na laptopie. Mam nadzieję że to zrozumiałe 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Windows 10 to czysta instalacja czy update z 7?
-
czysta instalacja.