Opiont GT 3G QUAD + iPLUS i małe problemy z łącznością.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
chstr
Początkujący użytkownik forum

Opiont GT 3G QUAD + iPLUS i małe problemy z łącznością.

Post autor: chstr »

Zakupiłem na allegro używany ale rzekomo w pełni sprawny ( jeszcze na gwarancji) modem Option Globetrotter 3G Quad. Do tego mam kartę iPLUS simdata.
Jako że nie jestem specjalistą to wziąłem do ręki instrukcję i zrobiłem wszystko krok po kroku tak jak kazali.
W połączeniach sieciowych utworzyło się nowe połączenie i w ten sposób mogę się połączyć bez problemowo.
Natomiast nie mogę się połączyć anie przez GTMM ani przez iPLUS managera. Oba progrmay zachowują się tak, jakby nie widziały karty.
iPLUS daje komunikat PROSZĘ WŁOŻYĆ KARTĘ, a w GTMM wyskakuje komunikat Obrazek
Ściągnąłem również z forum jakiś programik autorstwa jednego z forumowiczów i on również nie wykrywa żadnej karty.
Myśląc, że to może być wina kompa wziąłem i zainstalowałem kartę na laptopie dziewczyny i dzieje się dokładnie to samo.
Próbowałem, szukałem na forum ale, że jestem raczej laikiem w tych sprawach to nic mi się nie udało zdziałać więc proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Opiont GT 3G QUAD + iPLUS i małe problemy z łącznością.

Post autor: Jaco »

Skoro udało ci się połączyć i cieszysz się internetem to nie kombinuj z tymi programami od operatorów.Niekiedy różnie się zachowują.Najlepiej je wywal.Stwórz dial-up i to będzie najlepsze dla ciebie rozwiązanie.Programem którym się łączyłeś ściągając z forum to ja go jak najbardziej polecam.@pogar odwalił kawał pożądnej roboty.Zawsze kiedy dial-up u mnie nie zadziała to jego program zawsze mnie połączy.Także nic nie kombinuj bo może przestać działać w ogóle. :lol:
chstr
Początkujący użytkownik forum

Post autor: chstr »

Fajno super, że się łączę dialupem ale:
1. chciałbym wysyłać i odbierać smsy
2. jak progrmay nie widzą karty to gdzieś coś jest nie tak, czy może karta nie jest wadliwa, uszkodzona ??
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Jaki komunikat daje ci MM bo u mnie nic nie ma w twoim poście.Po co zwiększać sobie koszty używania internetu.Ja mam kartę tylko do neta.Podpowiem ci tak.Jak miałem zainstalowanego BCM to gdy chciałem odczytać sms z karty to trwające połączenie musiało być rozłączone.Bo się gryzło.W MM moża było jechać na necie i pisać ale nie używam tej aplikacji .Tylko dial_up.
ODPOWIEDZ