Używany router Huawei e5186 dziwny ip wan.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Używany router Huawei e5186 dziwny ip wan.
Jestem w posiadaniu Routera Huawei znalazłem dziwną opcję w ustawieniach routera mój adres ip wan rozpoczyna się na 10.105........ na stronie db-ip.com pokazuje mi że mój ip jest z USA z Los Angeles ,na stronie www pokazuje normalnie że mój ip jest z Play.
Wersja routera wskazuje że nie był ruszany soft.
Wersja oprogramowania modemu: 21.306.01.04.69
Wersja interfejsu www: 16.100.02.00.03
Standardowo zresetowałem go po kupnie,czy mogę być w 100% pewny że nikt nie ma dostępu z sieci do niego ?.
Wersja routera wskazuje że nie był ruszany soft.
Wersja oprogramowania modemu: 21.306.01.04.69
Wersja interfejsu www: 16.100.02.00.03
Standardowo zresetowałem go po kupnie,czy mogę być w 100% pewny że nikt nie ma dostępu z sieci do niego ?.
- onken
- ** Moderator **
Re: Używany router Huawei e5186 dziwny ip wan.
Masz IP z sieci Play, wewnetrzny...
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
- morfik
- Użytkownik forum
Sieć się dzieli na lokalną i na nielokalna (internet). Ta pierwsza jest po tej stronie firewalla, gdzie masz wpięte swoje maszyny, a internet jest po tej drugiej stronie. To jaki adres dostajesz, nie ma znaczenia, może być i publiczny i prywatny. To zapora decyduje co przepuszcza. Jak jest skonfigurowana tak, by nie przepuszczać nowych połączeń od strony WAN, to nic się nie dostanie do sieci lokalnej, chyba, że z tej sieci lokalnej coś zainicjuje połączenie na zewnątrz. Jak resetowałeś router, to raczej wszystko od WAN jest zablokowane.
-
- Guru bezprzewodowy
- morfik
- Użytkownik forum
Ja mam zobaczyć? A jeśli tak, to co mam tam dostrzec? Postaw sobie dwie sieci mające adresy z puli prywatnych -- jedną z jednej strony firewalla routera, drugą z drugiej. Następnie otwórz zaporę. Naprawdę myślisz, że maszyny z obu sieci będą miały problemy z połączeniem, tylko dlatego, że mają przypisane adresy z przestrzeni prywatnej?
-
- Guru bezprzewodowy
kolego morfik, chyba się nie wyspałeś. Post nie był adresowany do Ciebie, tylko do autora tematu.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
Czyli mniej więcej kapuje,mam Windows z Nortonem tak samo zapora jest w Huawei e5186 więc takie nadane jest IP wan od strony zapory.Czyli Norton to firma z USA dlatego takie jak nie inne IP WAN.Tak samo Windows itp.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie.
To pod jakim IP jesteś widoczny z internetu to IP należące do Play (niestety z jakichś powodów identyfikuje się jakby było z USA, pewnie poprzedni właściciel tego IP był z USA, zaczyna brakować IPv4 więc dostępne resztki zmieniają przydziały). Jesteś za routerem/firewalem Play i w związku z tym masz prywatne IP z klasy 10.x.x.x na WAN routera co pozwala małą ilością publicznych IP zaspokoić potrzeby operatora w usłudze internetowej. Play stosuje NAT w tym celu. Skoro na WAN masz 10.x.x.x to na LAN masz coś w stylu 192.168.x.x czyli też prywatne IP.
Norton nie ma nic do tego.
To pod jakim IP jesteś widoczny z internetu to IP należące do Play (niestety z jakichś powodów identyfikuje się jakby było z USA, pewnie poprzedni właściciel tego IP był z USA, zaczyna brakować IPv4 więc dostępne resztki zmieniają przydziały). Jesteś za routerem/firewalem Play i w związku z tym masz prywatne IP z klasy 10.x.x.x na WAN routera co pozwala małą ilością publicznych IP zaspokoić potrzeby operatora w usłudze internetowej. Play stosuje NAT w tym celu. Skoro na WAN masz 10.x.x.x to na LAN masz coś w stylu 192.168.x.x czyli też prywatne IP.
Norton nie ma nic do tego.
Nie pomagam na PW!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Bardziej obrazowo. Tak samo jak Ty stosujesz za routerem adresacje 192.168.1.x.. w celu "upchnięcia" za 1 routerem (IP WAN) wielu urządzeń, tak samo Play za jednym adresem z klasy publicznej "ukrywa" wielu takich klientów jak Ty dając im IP z puli prywatnej dla odmiany z klasy 10.x.x.x. Z punktu widzenia operatora Twój router jest takim samym urządzeniem jak dla Twojego Huaweia Twój komputer . To pozwala oszczędzać adresy publiczne.
schemat poglądowy
schemat poglądowy
-
bdkacz dziękuje za konkretne wyjaśnienie,rozejrzałem się bardzie co do bezpiecznego korzystania w Routerach i najważniejsza opcja w routerze nie jest zaznaczona (Ustaw serwer DNS ręcznie) .Poczytałem na niebezpieczniku i w ten sposób komuś kiedyś ukradli z konta bankowego pieniądze a Orange miało problemy ze swoim sprzętem w 2014 z powodu podmieniania Dnsa,dodatkowo najlepiej wklepać Start -> Uruchom -> cmd.exe -> ipconfig /all i sprawdzić adres lokalny Routera.Temat do zamknięcia