Rozłaczanie przy speedteście

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stan55
Stały użytkownik forum

Rozłaczanie przy speedteście

Post autor: stan55 »

Witam wszystkich.Korzystam z neta LTE 800MHz z nadajnika 44066 /Nienawiszcz-wielkopolskie/ oddalonego o ok 800m od domu.Na dachu mam 2 ATK 10 - jedna w polaryzacji pionowej,druga w poziomej połączone kablem H155 10 mb z modemem E3276,który jest połączony z laptopem przedłużaczem
USB o długości 2,5 mb. Parametry sygnału mierzone LTEWatch są super tzn:RSSI=-51 dBm,RSRP=-75dBm,RSRQ=-6dB i SINR=+29db. Download mierzony Speedtestem Okla jest 50-65 Mb/s. Ping 36 ms. Gdy chcę dalej zmierzyć upload - następuje rozłączanie neta.Testy powtarzałem ponad 6 razy o różnych porach dnia i zawsze to samo.Zachodzę w głowę dlaczego tak się dzieje? Pozdrawiam.Stan
robin-d
Stały użytkownik forum

Re: Zasięg LTE w miejscowości Załuż

Post autor: robin-d »

Stan , ale u mnie to województwo podkarpackie.Chyba , że przeanalizowałeś moje odczyty i bedę miał taki sam problem?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Zasięg LTE w miejscowości Załuż

Post autor: wojteks »

stan55 czy tak trudno założyć własny temat?

Wydzieliłem.
Nie pomagam na PW!
stan55
Stały użytkownik forum

Re: Rozłaczanie przy speedteście

Witam wojteks i bardzo przepraszam - nie wiedziałem gdzie umieścić temat - w jakim dziale.Dzięki za wydzielenie go jako nowy temat p.t Rozłączanie przy speedteście. Jeszcze raz przepraszam.Jestem ciekawy jak to widzą znawcy zagadnienia.Boję się,że gdy będę chciał przesłać większy plik to net sie rozłączy.Pozdrawiam.Stan55
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Wygląda na problem z zasilaniem. Modem nie dostaje tyle energii ile potrzeba, uplink zazwyczaj potrzebuje jej więcej bo wysyła się sygnał do stacji bazowej. Generalnie E3276 to model, który jest skąpy na prąd.

Modem masz wpięty bezpośrednio do komputera czy do jakiegoś routera?
stan55
Stały użytkownik forum

Witam.Wcześniej pisałem,że jest wpięty do kompa przez przedłużacz USB 2,5 mb .Mam też router dovado tiny ac ale nie jest mi potrzebne wifi. 1/Czy wpięcie do tego routera by pomogło? 2/Czy nie będzie przez to spadku prędkości? 3/Mam E3276 HiLink i czy z Dovado będzie współpracował? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Pozdrawiam. Stan55.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

No to mamy winowajcę "siadania" - przedłużacz USB. Z E3276 to kiepskie połączenie. Wepnij sam modem do USB, albo do jakiegoś portu USB, który ma opcję ładowania urządzeń (większe natężenie prądu) o ile taki port masz.

Z tego co wiem Dovado przełączy ci modem w RAS/NDIS i pewnie zrobi się cyrk z modemem. Lepiej będzie go przerobić na wersję non-hilink i dopiero wkładać do Dovado, a to tylko moja opinia.
ODPOWIEDZ