Telefon stacjonarny gsm z modemem

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sapi
Początkujący użytkownik forum

Telefon stacjonarny gsm z modemem

Post autor: sapi »

Witam,
Szukam rozwiązania które da możliwość jednoczesnego używania karty sim do korzystania z internetu na komputerze oraz dzwonienia. Rozwiązanie to ma być dla rodziców (nie ogarniają nowych technologii ani smartfonów). Urządzenie bądź ich zestaw powinno mieć możliwość podłączenia zewnętrznej anteny gsm (zasięg w domu jest słaby - na zewnątrz ok). Rodzice nie korzystają z internetu dużo w związku z tym myślę ze spokojnie wystarczy im bonusy za doładowanie np z orange.
Znalazłem telefon stacjonarny gsm z modemem. Była by to najtańsza opcja i myślę że taki modem by im wystarczył. Ma możliwość podpięcia anteny zewnętrznej.

http://allegro.pl/modem-usb-3g-telefon- ... 86202.html

Myślałem również o wzmacniaczu gsm + tani smartfon (android wifi ap) aczkolwiek wzmacniacze są nielegalne(?) i chyba niezbyt zdrowe.

Chciałbym zapytać czy może ktoś z Was ma jakaś inny pomysł. Priorytetem jest obniżenie wysokości rachunków za telefon i internet oraz minimalizacja kosztów instalacji. Rodzice mieszkają na wsi i do wyboru mamy orange lub netie.
Opcjonalnie fajnie by było jakby takie rozwiązanie wspierało lte.
grazia1963
Stały użytkownik forum

Re: Telefon stacjonarny gsm z modemem

Post autor: grazia1963 »

Najtańsza opcja to B970 lub 260. Do tego dowolny telefon bezprzewodowy. Te routery mają gniazdo RJ11, Masz dodatkowo WiFi oraz4x LAN w B970 lub 1xLAN w B260. działa w HSDPA do 7,2Mb/s w 3g. Obsługuje UMTS900 i UMTS2100.wejście anteny zewnętrznej. Jaka to lokalizacja? czy jest 3G z Orange/ optymalna opcja to Orange Free na kartę. doładowanie za 30 zł/m-c daje 10Gb bonusu. do tego za 30 zł włączasz usługę nielimitowane rozmowy na komórki i stacjonarne i SMS-y. Optymalne doładowanie to 100 zł, bonus 50GB na 5m-cy i włączysz usługę 3 razy. Jeśli ma być LTE to musisz wiedzieć ze oprócz zasięgu operatora na razie na LTE operatorzy nie oferują VoLTE. Ale jak masz zasięg LTE/3G Orange to możesz kupić E5180As-22, B593s-22 lub B315 i korzystać z LTE do internetu , podczas rozmów modem zejdzie na 3g. Na routerze LTE wybierasz tryb automatyczny. Oczywiście do tych routerów też potrzebny telefon z RJ11. kluczowe jest pytanie jakim zasięgiem dysponujesz.
sapi

Moja lokalizacja to http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 84&zoom=13
Mapa jest wyśrodkowana mniej więcej tam gdzie mieszkają moi rodzice. Brzezinki Stare 4km w lini prostej od nadajnika orange i 6km od play.
Też myślałem o orange free. O lte pytam bo sam korzystam z rmb (promocja na lte) i skoro będę kupował urządzenia to chciałbym kupić takie z obsługą lte. Aczkolwiek lte nie jest konieczne.
Fajnie by było jakbyś mógł mi polecić jakąś antenę na obydwa zakresy na taką odległość. Wydaje mi się że odległości są ok. Kiedyś tresowałem ze swojego telefonu aero ze strychu mieszkania i test speed miał ful prędkość (nadajnik jest w tej samej miejscowości co play).
grazia1963
Stały użytkownik forum

W Orange jest zasięg LTE z BTS-a LTE800 Orange w Osuchowie. Tam też UMTS900Networks zapewniający 3G w Orange. Z internetu możesz korzystać na LTE800 a podczas rozmów z UMTS900 lub z GSM900 też w tej lokalizacji. Antena to 2sztuki ATK-10/800-980lub ATK-20. Ustawiona na Osuchów. W takim wypadku kupujesz E5180As-22 http://allegro.pl/router-huawei-e5180-4 ... 93314.html lub http://allegro.pl/router-lte-huawei-e51 ... 85545.html . Droższy, nowszy B315s-22 bywa awaryjny. Do niego podpinasz słuchawkę po RJ45. Aby korzystać z telefonu nie możesz wymusić na routerze aby łączył Tylko LTE a automat. BTS Play , na którym sa pozwolenia na UMTS900 i GSM900 oraz LTE800 to Zwoleń, Puławska. Trudno powiedzieć czy działa. Przy Batalionów działa ale brak na nim LTE800.
grazia1963
Stały użytkownik forum

Oczywiście telefon do B315 wpinamy do gniazda RJ11. Przepraszam za pomyłkę.
sapi

Dzięki za pomoc. Bardzo się przydała.
Zakładam że jeżeli zrezygnuje z LTE i poszukam B970 lub B260 wszystko pozostaje tak samo z tą różnicą że kupuje tylko jedną antenę?
ODPOWIEDZ