Stabilny internet LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Stabilny internet LTE
Witam wszystkich,
zaczynam dopiero rozpoznawać temat internetu bezprzewodowego i miałbym kilka pytań, ale od początku. Przeprowadzam się w miejsce, gdzie będę musiał przesiąść się ze światłowodu na...no właśnie albo na kiepską neostradę gdzie nie spodziewam się więcej niż 4-6Mbit i kiepsiej stabilności, albo na jakiś bezprzewodowy. Wg. mapki bt-search (lokalizacja w załączniku ) mam wokół siebie 2 nadajniki orange w LTE 1800 i 2 nadajniki Play w pełnym zakresie. Pytanie, czy w ogóle testować Play i w jaki sposób - konkretnie. Nie chcę oszczędzać na tym (internet za 5zł itd) tylko chcę mieć stabilne, w miarę szybkie łącze. Internet używany do przesyłania sporych plików, oglądania streamów w FHD, muzyka też z serwisów streamingowych no i sporadycznie konsolowe gry.
Bardzo byłbym wdzięczny co testować i jak, ewentualnie co wybrać odnośnie operatora i sprzętu żeby wszystko śmigało.
Pozdr.
zaczynam dopiero rozpoznawać temat internetu bezprzewodowego i miałbym kilka pytań, ale od początku. Przeprowadzam się w miejsce, gdzie będę musiał przesiąść się ze światłowodu na...no właśnie albo na kiepską neostradę gdzie nie spodziewam się więcej niż 4-6Mbit i kiepsiej stabilności, albo na jakiś bezprzewodowy. Wg. mapki bt-search (lokalizacja w załączniku ) mam wokół siebie 2 nadajniki orange w LTE 1800 i 2 nadajniki Play w pełnym zakresie. Pytanie, czy w ogóle testować Play i w jaki sposób - konkretnie. Nie chcę oszczędzać na tym (internet za 5zł itd) tylko chcę mieć stabilne, w miarę szybkie łącze. Internet używany do przesyłania sporych plików, oglądania streamów w FHD, muzyka też z serwisów streamingowych no i sporadycznie konsolowe gry.
Bardzo byłbym wdzięczny co testować i jak, ewentualnie co wybrać odnośnie operatora i sprzętu żeby wszystko śmigało.
Pozdr.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Stabilny internet LTE
W Mosinie masz zasięg LTE u wszystkich operatorów na LTE1800. Dodatkowo Play działa na LTE2100 ma pozwolenia na LTE800 i LTE2600. Plus korzysta z LTE1800Aero2 i LTE800Sferii. Orange i T-Mobile korzystają z LTE1800NetWorks. Trzeba zrobić testy operatorów na telefonie z LTE i aplikacjami do monitorowania sygnału. Ewentualnie wziąć ofertę np. z Plusa i na sprzęcie od nich zrobić takie testy. nie ma znaczenia czy zapłacisz 5 czy 500 zł/m-c bo działanie internetu mobilnego nie zależy od tego. Tylko testy pokażą jak działa u operatorów i to decyduje głownie o jego wyborze.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Na Neostradzie nie masz limitów, a 4-6 myślę że wystarczy do HD. Jak jesteś takim hard userem to kup sobie 5x rbm i korzystaj. Ewentualnie Orange lte biurowy dla firm jak możesz ofertę na firmę
-
- Stały użytkownik forum
No wszystko wydaje się jasne, tylko testy z telefonu trwają chwilę i wyniki są bardzo podobne. Jak wygląda sprawa z rozłączaniem lub chwilowymi "zawiechami" na LTE? Chodzi tutaj o stabilne połączenie w czasie kilku - kilkunastu godzin. Czy jest możliwe (z praktycznego punktu widzenia, poparte doświadczeniem) że da się utrzymać stały ping/prędkość na tego typu usłudze jaką jest LTE?grazia1963 pisze:W Mosinie masz zasięg LTE u wszystkich operatorów na LTE1800. Dodatkowo Play działa na LTE2100 ma pozwolenia na LTE800 i LTE2600. Plus korzysta z LTE1800Aero2 i LTE800Sferii. Orange i T-Mobile korzystają z LTE1800NetWorks. Trzeba zrobić testy operatorów na telefonie z LTE i aplikacjami do monitorowania sygnału. Ewentualnie wziąć ofertę np. z Plusa i na sprzęcie od nich zrobić takie testy. nie ma znaczenia czy zapłacisz 5 czy 500 zł/m-c bo działanie internetu mobilnego nie zależy od tego. Tylko testy pokażą jak działa u operatorów i to decyduje głownie o jego wyborze.
Jak to jest z tymi częstotliwościami? Lepiej będzie na tych o wyższych wartościach czy na niższych? Pytania mam raczej laickie ze względu na to, że oprócz tego, że wiem że jest coś takiego i mogę korzystać z maila w "smartfonie" dzięki temu, to nie mam zielonego pojęcia z czym i jak to się je

Właśnie z neostradą nie mam za dobrych wspomnień na tego typu centralach. Jeden dzień jest dobrze a inny tragedia. Dlatego kieruje się w stronę tego LTE. Pytanie czy nie będzie gorzej.Kamil1987 pisze:Na Neostradzie nie masz limitów, a 4-6 myślę że wystarczy do HD. Jak jesteś takim hard userem to kup sobie 5x rbm i korzystaj. Ewentualnie Orange lte biurowy dla firm jak możesz ofertę na firmę
- witoj
Nikt Ci nie napisze że wybrać to lub to, musisz sam testować w miejscu gdzie będzie używany i sam zdecydować co lepsze a i tak jest ryzyko zaniku sygnału LTE w niespodziewanym momencie.
-
Wiesz, ryzyko jest zawsze. Ostatnio doświadczyłem kilka kilku godzinnych awarii w całej Polsce w Orange.
- onken
- ** Moderator **
U mnie tylko raz, najbardzie znana awaria Orange
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stały użytkownik forum
Panowie małe testy zrobiłem z tym moim LTE na Sony Xperia M2 i takie wyniki otrzymałem z 4 testów na speedtest:
PLAY:
1. Ping: 31 | D: 25,3 | U: 7,1
2. Ping: 31 | D: 19,4 | U: 7,2
3. Ping: 31 | D: 16,2 | U: 8,2
4. Ping: 31 | D: 24,2 | U: 9,2
Średnia: PING: 31 | D: 21,3 |U: 8
ORANGE:
1. Ping: 29 | D: 18,4 | U: 19,2
2. Ping: 25 | D: 16,6 | U: 20,8
3. Ping: 35 | D: 14,5 | U: 16,2
4. Ping: 30 | D: 15,5 | U: 21,7
Średnia: PING: 30 | D: 16,3 |U: 19,5
Teraz pytanie do znawców: Czy bawić się w dobór sprzętu (anteny, modemu i routera) czy spróbować z lokalną radiówką z prędkością 30Mbit - niby stabilna i bez limitu?
Z tego co czytałem na forum dość drogie są te sprzęty do LTE, czy jakiś domowy budżetowy zestaw zapewni lepsze parametry?
Ilość urządzeń jaka byłaby podpięta to 2xlaptop 1xTV.
PLAY:
1. Ping: 31 | D: 25,3 | U: 7,1
2. Ping: 31 | D: 19,4 | U: 7,2
3. Ping: 31 | D: 16,2 | U: 8,2
4. Ping: 31 | D: 24,2 | U: 9,2
Średnia: PING: 31 | D: 21,3 |U: 8
ORANGE:
1. Ping: 29 | D: 18,4 | U: 19,2
2. Ping: 25 | D: 16,6 | U: 20,8
3. Ping: 35 | D: 14,5 | U: 16,2
4. Ping: 30 | D: 15,5 | U: 21,7
Średnia: PING: 30 | D: 16,3 |U: 19,5
Teraz pytanie do znawców: Czy bawić się w dobór sprzętu (anteny, modemu i routera) czy spróbować z lokalną radiówką z prędkością 30Mbit - niby stabilna i bez limitu?
Z tego co czytałem na forum dość drogie są te sprzęty do LTE, czy jakiś domowy budżetowy zestaw zapewni lepsze parametry?
Ilość urządzeń jaka byłaby podpięta to 2xlaptop 1xTV.
-
- Guru bezprzewodowy
A jaki koszt takiej radiówki? Niech przyjadą i zrobią u ciebie test. W Play póki co bez umowy można mieć internet LTE praktycznie za darmo. Prędkości OK. Najtańszy mobilny routerek MiFi to koszt około 150 z. Stacjonarny E5180As-22 około 200 zł a zestaw DWR-116+ E3372 tyle samo.
-
- Stały użytkownik forum
A wiec koszt 30Mbit/S to ~80zł/mc. Właśnie chce ich ściągnąć żeby to założyli. Podobno 2 tyg jest okresu próbnego po którym można oddać.
-
- Guru bezprzewodowy
Koszt duży ale spróbować możesz. Ja bym próbował z RBM 5 na kartę z DIL oraz RWK lub PINK i bonusem 100GB za rejestrację. Zakup sprzętu do LTE to około 200 zł, bo rozumiem, że kłopotów z zasięgiem LTE w Play nie masz. Póki co internet LTE na tych kartach w Play za śmieszną kasę a sprzęt zawsze można sprzedać.