Konfiguracja modemu+routera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hatake00
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja modemu+routera

Post autor: hatake00 »

Cześć

Mam następujący problem. Moim dostawcą Internetu jest Vectra. Korzystam z pakietu 50 Mb/s. Od dostawcy dostałem modem-router CISCO EPC3928S (już raz wymieniany). Miałem go ustawionego na tryb router wifi i tworzył własną sieć, jednak ze względu na zrywające połączenie i wolno chodzący Internet, zdecydowałem się na zakup routera ASUS RT-AC1200G+. Do modemu do żółtego portu nr 1 podłączyłem kabelek i z drugiej strony podłączyłem go do routera w port niebieski. Następnie skonfigurowałem automatycznie router i stworzyły się dwie sieci - 5 MHz i 2.4 MHz. Generalnie Internet chodzi tak samo, jak chodził, a zasięg - o dziwo - jest taki sam jak modem-routera CISCO (tak jakby router nie miał swojego zasięgu, tylko dublował tamten z modem-routera). Chciałbym się dowiedzieć, co robię nie tak? Zależy mi na stabilnym i szybkim połączeniu oraz na dobrym zasięgu.

Dodatkowo: który tryb w konfiguracji routera ASUS powinienem wybrać - tryb routera wifi czy tryb access point? Czytałem trochę w internecie, ale dla mnie nadal to niezrozumiałe...
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Re: Konfiguracja modemu+routera

Post autor: Hermogenes »

Zle rozumujesz fale się do siebie nie dodają, zagęszcza się jedynie ich ilość w eterze co w skrajnych przypadkach może doprowadzić do pogorszenia łączności w obrębie działania nadajników. Każdy z producentów urządzeń daje praktycznie pełną dopuszczalną w Polsce moc ; zasięgi więc są porównywalne ,jeśli chcesz zwiększyć pole odbioru musisz router nr 2 wynieść poza strefę routera nr 1 ,w poziomie lub w pionie zależy jak chcesz zwiększyć strefę .poz Hermogenes
hatake00

Nie bardzo mi pomogłeś, a nawet mam wrażenie, że nie zrozumiałeś mojego postu.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Wychodzi na to że nie zrozumiałem co autor miał na myśli .aby zwiększyć " zasięg " potrzeba 1. zwiększyć moc sygnału ,lub 2. zmienić charakterystykę anteny ,albo 3. zwiększyć czułość odbiorników .poz Hermogenes
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

W blokowisku (skoro to Vectra) obce sieci powodują tyle zakłóceń że WiFI na 2.4 GHz praktycznie nie działa/działa słabo/zrywa itp. objawy.

Jak jest na urządzeniach podłaczonych w 5GHz (laptop, niektóre smartfony, tablety)?
Nie pomagam na PW!
hatake00

Na telefonie nie wykrywa mi sieci 5 GHz (Lumia 735), a na MacBooku internet działa różnie - albo tak samo jak na sieci 2 GHz, albo prędkość spada do 1-2 Mb/s.

Mnie martwi to, że router stoi na półpiętrze i sygnał do pokonania na parter ma zaledwie drzwi i ścianę (około 5 m), a „dubluje się” z sygnałem z modem-routera - czyli sygnał z modem-routera ma w pewnym miejscu 3 kreski, to ten z ASUSa też tylko 3 itp. A chyba router ma lepsze antenki i powinien mieć lepszy sygnał...

Prędkość sprawdzałem stronami typu speedtest.net, dsl.cz i jest max 12 Mb/s właśnie na parterze - na telefonie i komputerze podobnie.

Wyłączyłem wifi w modem-routerze - czy router ASUSa może stać blisko modemu (i być podpięty kabelkiem do niego) czy też lepiej, żeby był od niego oddalony? Z drugiej strony - modem ma już wyłączoną funkcję wifi, więc odległość routera od modemu chyba nie powinna być istotna?
hatake00

Po podłączeniu komputera kablem to routera prędkość, jaką osiąga, to 12 Mb/s, podczas gdy 10-12 jest przy połączeniu wifi pół piętra niżej i ok. 5 m dalej... W ramach ciekawostki dodam, że sprawdziłem też prędkość, podłączając komputer bezpośrednio do modemu (a router odłączyłem) i osiąga dokładnie taką samą szybkość - a przecież na kablu bezpośrednio z modemu nie powinno aż tyle tracić? Mam abonament 50 Mb/s - czy powinienem w takim razie zawiadomić Vectrę?
ODPOWIEDZ