Mój Edimax, podobnie jak wszystkie Edimaxy chodził sobie średnio. Resetował się parę razy dziennie, długo się uruchamiał itd. W końcu stwierdziłem, że zmienię mu firmware. Ściągnałem plik bin, znalazłem opcję wgrywania pliku, więc go wgrałem i...
i oczywiście nigdzie nie było napisane, ani nie było monitu, że lepiej robić upgrade przez kabel ethernet a nie wifi. Więc po wgraniu pliku otrzymałem komunikat, że wszystko OK, ale router totalnie nie odpowiada. Mryga sobie światełkami ale nie można się podłączyć ani przez wifi ani rj-45.
Czy jest jakiś sposób na jakiś 'hard reset', czy jednak powinienem wywalić go do kosza? Jaki router (taki podstawowy, tani, ale działający) możecie polecić w razie gdybym Edimaxa nie zreanimował?
Tymczasem awaryjnie znalazłem mega starego smartfona Motoroli, który chodzi na Androidzie 2.0 (stary jak świat). Odpaliłem na nim hotspota i chodzi tak od 3 dni bez żadnego zawieszania się czy resetu. Czy nie ma przeciwwskazań, abym sobie tak korzystał dopóki nie kupię odpowiedniego routera? A może w ogóle sobie routera odpuścić skoro leży sobie smartfon na parapecie podpięty pod ładowarkę i internet hula...
Elmo78
Edimax 6408n padł. Co możecie polecić?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Edimax 6408n padł. Co możecie polecić?
z tyłu obudowy jest mały przycisk reset. Komp dostaje IP ?
Po taniości to np. d-link dwr-116. Jaki modem usb działał z edimaksem ?
Po taniości to np. d-link dwr-116. Jaki modem usb działał z edimaksem ?
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Edimax 6408n padł. Co możecie polecić?
Jest faktycznie z tyłu obudowy przycisk reset, ale nic on nie daje... Czy to możliwe że jeśli firmware się nie wgrał to mogło się coś zepsuć? Nieodwracalnie? A nie da się wgrać jeszcze raz? Tak myślę, kategoriami komputerowymi: jeśli źle się zainstaluje jakiś program, gra czy nawet cał system, to instaluje się od nowa a nie wyrzuca komputera na śmietnik.
A do tej pory korzystałem z modemu huyawuja E398. Co taniego będzie z nim działać? Power userem nie jestem, więc po prostu chcę mieć internet po wifi i nic ponad to.
Dzięki :-)
A do tej pory korzystałem z modemu huyawuja E398. Co taniego będzie z nim działać? Power userem nie jestem, więc po prostu chcę mieć internet po wifi i nic ponad to.
Dzięki :-)