D-Link DWR-921 C1 + Sorensen SR-17P- słaba prędkość

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MichaelAngelooo
Początkujący użytkownik forum

D-Link DWR-921 C1 + Sorensen SR-17P- słaba prędkość

Post autor: MichaelAngelooo »

Witam,
jako, że jestem na wyczerpaniu sił w moich miernych bojach z routerem zdecydowałem się zasięgnąć porady kogoś, kogo wiedza i umiejętności daleko wykraczają po za moje laickie podejście. Mieszkam w miejscowości Puławy. Od maja mam podpisaną umowę z T-mobile. Dostałem od nich D-Link'a DWR-921 w wersji hardware C1. Jest na nim zainstalowany firmware T-mobile. Pomimo tego, że mój dom znajduje się niedaleko centrum, a odległość do dwóch najbliższych nadajników nie przekracza kilometra to internet chodził tragicznie. Lepsze prędkości i większą stabilność osiągał mój internet w telefonie (H+ Orange). Zdecydowałem się zakupić anteny. Mój wybór padł na Sorensen Dual MIMO SR-17P/1800 LTE. Na antenach dołączonych do routera zasięg wahał się w granicach 30-40%, po podłączeniu anteny Sorensena i zamontowaniu jej na kominie zasięg wskoczył do 100%. Ustawiłem również "Preferowany rodzaj usługi" na "Tylko LTE". Antena wycelowana jest w nadajnik ul. Skowieszyńska 51, maszt Orange - MPWiK ponieważ nawet jeśli próbowałem ustawić ją pod różnymi kątami router nie chciał podłączyć się pod nadajnik ul. Lubelska 1 - hotel Izabella. Pomimo zasięgu 100% i wszelkich moich starań, prędkości, stabilność, czas wczytywania się stron rozczarowują. Na domiar złego borykam się z problemem z uploadem. Nie mam pojęcia od czego to zależy, ale od czasu do czasu pojawiają się okresowe, olbrzymie utraty pakietów w wysyłaniu sięgające czasem 60%. Uniemożliwia mi to jakąkolwiek grę online, ba, nie jestem w stanie porozumieć się z kolegami na jakimkolwiek komunikatorze głosowym. Utraty pakietów trwają zazwyczaj ok. 1-2 minut choć czasem zdarzały się takie sytuacje trwające nawet 5 minut, po czym wraca to do normy(z której jednak nie jestem zadowolony). Prosiłbym o jakieś porady kogoś kto ma o tym większe pojęcie. Z góry pięknie dziękuję i pozdrawiam.

EDIT: http://www.speedtest.net/my-result/5592159306
MichaelAngelooo
Początkujący użytkownik forum

Re: D-Link DWR-921 C1 + Sorensen SR-17P- słaba prędkość

Post autor: MichaelAngelooo »

Zainstalowałem angielski firmware bez brandu t-mobile. Teraz router nie łączy się już z nadajnikiem na mpwik tylko na hotelu Izabella. Przekręciłem więc antenę w tamtym kierunku. Jednak dzieje się coś dziwnego, zasięg jest na 100% i nagle 0%, po czym znów wraca na 100% i znów spada do 0% i tak w kółko. Ponadto prędkość wciąż rozczarowuje http://www.speedtest.net/my-result/5625485660
Podczas wysokiego obciążenia sieci (ściąganie gry z gog.com) pojawiają się utraty pakietów w download sięgające 60%. Powoduje to rozłączanie się nawet z serwerem teamspeak. Byłem w piątek w salonie t-mobile, zdziwiona pani powiedziała, że to pierwsze takie zgłoszenie, spisała reklamację, dziś dostałem rozbrajającą informację "T-Mobile CRID00001148741: Witamy. Aktualnie usługa działa prawidłowo. Pozdrawiamy"- innymi słowy "całuj nas w...". Pomocy!
ODPOWIEDZ